Πώς επηρεάζει ένας εφιάλτης το σώμα σας

Πώς επηρεάζει ένας εφιάλτης το σώμα σας

Τι συμβαίνει αφού ξυπνήσετε

Όταν ρωτήθηκαν για τα θέματα των πιο συχνών εφιαλτών τους, οι απαντήσεις 2.000 ανθρώπων στο AmeriSleep αποκάλυψαν ότι η πτώση, το κυνηγητό και ο θάνατος ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες απαντήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Psychology Today, τα όνειρα μπορεί να καταλαμβάνουν πάνω από δύο ώρες του χρόνου που περνάμε στον ύπνο μας και είναι κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης φάσης του ύπνου που αναδύονται τόσο τα καλά όσο και τα κακά όνειρα.

Ο ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών -ή αλλιώς ο ύπνος REM- είναι η φάση όπου περνάμε περίπου το 20% του χρόνου μας κατά τη διάρκεια της νύχτας (μέσω της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Εμφανιζόμενοι κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου, οι εφιάλτες τείνουν να εμφανίζονται περίπου στα μισά της νύχτας. Ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα γιατί οι άνθρωποι βλέπουν άσχημα όνειρα, κάποιοι πιστεύουν ότι οι εφιάλτες είναι ο τρόπος του οργανισμού να κάνει πρόβες και να προετοιμάζεται για τυχόν χειρότερα σενάρια, σημειώνει το Psychology Today.

Ύπνος- εφιάλτης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφιάλτες μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας, αλλά τι γίνεται με τις φυσικές επιπτώσεις στο σώμα;

Πώς μας επηρεάζουν οι εφιάλτες κατά τη διάρκεια του ύπνου και αφού ξυπνήσουμε

Ύπνος- εφιάλτης

Ο ειδικός σε θέματα ύπνου Dr. Michael Breus λέει στο Bustle ότι οι εφιάλτες μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση και να επιταχύνουν την αναπνοή μας, εξηγεί το Psychology Today. Όλα αυτά μπορούν να αποδοθούν στην αμυγδαλή, η οποία βιώνει μια ώθηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια ενός εφιάλτη. Επιφορτισμένη με την επεξεργασία των συναισθημάτων, η αμυγδαλή είναι βασικός παράγοντας στην αντίδραση «μάχη ή φυγή» του σώματος όταν αντιμετωπίζει μια πραγματική ή αντιληπτή απειλή, τονίζει το Verywell Health.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι εφιάλτες επηρεάζουν μερικές φορές τους μυς, αλλά με τρόπους που είναι αντίθετοι από αυτούς που αναμένονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Κανονικά, σύμφωνα με το Bustle, οι μύες μας παραλύουν προσωρινά κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου. Ωστόσο, όταν βλέπουν εφιάλτη, μερικοί άνθρωποι μπορεί να κουνιούνται, να κάνουν εκφράσεις του προσώπου τους ή να φωνάζουν όπως θα έκανε κάποιος αν αντιμετώπιζε το σενάριο στην πραγματική ζωή.

Ύπνος- εφιάλτης

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εφιάλτες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το σώμα ακόμη και αφού ξυπνήσουμε. Τα ευρήματα μιας πιλοτικής μελέτης του 2020, στην οποία συμμετείχαν 30 εθελοντές που έβλεπαν τακτικά εφιάλτες, αποκάλυψαν ότι η διάθεση, ο ύπνος και η υγεία των συμμετεχόντων υπέφεραν κατά τις δύο ημέρες μετά από έναν εφιάλτη. Οι συμμετέχοντες βίωσαν, επίσης, αύξηση των εμμονικών σκέψεων επί του θέματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*