Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα. Αναφορά για νεκρούς αμάχους — ΟΗΕ: Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση — Τζορτζ Μπους: “Αδικαιολόγητη και βάναυση η εισβολή στο Ιράκ. Συγγνώμη, στην Ουκρανία”

Ουκρανοί στρατιώτες ανάμεσα σε ερείπια

Ουκρανοί στρατιώτες ανάμεσα σε ερείπια 

 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα τουλάχιστον νεκρούς αμάχους στο Ντανιέτσκ. Η “στρατιωτική επιχείρηση” θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ξεκαθαρίζει η Ρωσία.

Τουλάχιστον δέκα ουκρανοί άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια Ντανιέτσκ την Τετάρτη, ανέφερε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών Πάβλο Κιριλένκο, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Η Ρωσία επιμένει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων

Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε την Τετάρτη πως ο στρατός της Ρωσίας συναντά δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –νομικά επιβεβλημένος όρος στη Ρωσία, όπου απαγορεύεται η χρήση εκφράσεων όπως «πόλεμος» ή «εισβολή»– θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», επέμεινε.

Ουκρανοί στρατιώτες

Ουκρανία: Το γενικό επιτελείο μιλά για εδαφικά κέρδη κοντά στο Χάρκοβο

Ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, υποστήριξε το γενικό επιτελείο την Τετάρτη.

Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι ουκρανοί επιτελείς.

Αναλένα Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή κάπου 20 τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως προς κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι της Οδησσού.

Η Ουκρανία –όπως και η Ρωσία– συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών διεθνώς. Στις δύο χώρες μαζί αναλογεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως έχει τεράστια σημασία να μπορέσουν να εξαχθούν τα σιτηρά, άλλα τρόφιμα και λιπάσματα που παράγουν η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να ρίξει εκατομμύρια ανθρώπους στη διατροφική ανασφάλεια και να προκαλέσει «κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια», προειδοποίησε.

 

ΟΗΕ: Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση Ρωσία και Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού

Ρωσία και Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού 

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό. 30% πάνω οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σε σχέση με πέρυσι.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιους λιμούς εάν οι εξαγωγές της Ουκρανίας δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα, πρόσθεσε.

Η σύγκρουση έχει διακόψει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, που κάποτε εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες μαγειρικού λαδιού καθώς και δημητριακά όπως καλαμπόκι και σιτάρι.

Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε την αύξηση των τιμών των εναλλακτικών. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η σύγκρουση – σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας – «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό».

«Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση για την κρίση είναι η επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίαςκαθώς και των λιπασμάτων που παράγονται τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία, πίσω στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Γκουτέρες είπε επίσης ότι βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι εξαγωγές τροφίμων σε κανονικά επίπεδα.

«Οι περίπλοκες συνέπειες για την ασφάλεια, τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις απαιτούν καλή θέληση από όλες τις πλευρές», είπε.

Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια ημέρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα αντιμετώπισης της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ρωσία και Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού

Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού και – πριν από τον πόλεμο – η Ουκρανία θεωρούνταν το καλάθι ψωμιού στον κόσμο, εξάγοντας 4,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικής παραγωγής το μήνα μέσω των λιμανιών της.

Αλλά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Ανέβηκαν ακόμη περισσότερο μετά την απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία το Σάββατο.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει επί του παρόντος στην Ουκρανία από την προηγούμενη συγκομιδή, η οποία, εάν απελευθερωθεί, θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές.

Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια αυξανόταν ακόμη και πριν από την εισβολή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση την Τετάρτη.

«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο σιτηρών, πυροδοτώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Βερολίνου. «Το κάνει σε μια εποχή που εκατομμύρια απειλούνται ήδη από την πείνα, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι ο κόσμος αντιμετώπισε τη «μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας της εποχής μας», η οποία είχε επιδεινωθεί από τον πόλεμο που επέλεξε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Τζορτζ Μπους: “Αδικαιολόγητη και βάναυση η εισβολή στο Ιράκ. Συγγνώμη, στην Ουκρανία”Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους

Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους

Ο Τζορτζ Μπους έγινε αντικείμενο έντονου σχολιασμού, αφού καταδίκασε την «εντελώς αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή της Ρωσίας στο… Ιράκ».

Κατά τη διάρκειας ομιλίας του στο Ντάλας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους έκανε ένα σημαντικό λεκτικό λάθος, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπους καταδίκασε την εισβολή στο… Ιράκ, αναφέροντας πως είναι «εντελώς αδικαιολόγητη και βάναυση», ενώ ήθελε να αναφερθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπους έκανε την παραπάνω γκάφα σε ομιλία του στο προεδρικό του κέντρο στο Ντάλας, όπου μιλούσε για το αυταρχικό πολιτικό σύστημα της Ρωσίας.

«Το αποτέλεσμα είναι η απουσία ελέγχων και ισορροπιών στη Ρωσία και η απόφαση ενός ανθρώπου να ξεκινήσει μια εντελώς αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ», είπε ο Μπους, πριν κουνήσει το κεφάλι του και πει: «Εννοώ στην Ουκρανία».

Καθώς το κοινό βρέθηκε σε μια αμήχανη σιωπή, ο Μπους μουρμούρισε «το Ιράκ, ούτως ή άλλως», προκαλώντας γέλιο στο πλήθος. «Είμαι 75», πρόσθεσε γρήγορα, κατηγορώντας για τη γκάφα την ηλικία του, προκαλώντας ξανά γέλιο στο πλήθος.

Ο Πόλεμος του Ιράκ (Operation Iraqi Freedom) άρχισε στις 20 Μαρτίου 2003 από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους και το Ηνωμένο Βασίλειο υπό την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ, με στόχο την ανατροπή του τότε ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Αποτέλεσε μέρος του γενικότερου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τους πολέμους δηλαδή που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο πόλεμος στο Ιράκ χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινά με την εισβολή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στις 20 Μαρτίου 2003, και ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου του 2003 με τα γεγονότα της πτώσης της Βαγδάτης στις 9 Απριλίου 2003 και την πτώση της κυβέρνησης Χουσεΐν. Ακολούθησε η σύλληψη των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης Χουσεϊν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και η σύλληψη του ίδιου του Χουσεΐν στις 13 Δεκεμβρίου του 2003, ο οποίος τελικά απαγχονίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006.

Η δεύτερη και μακρύτερη φάση του πολέμου ξεκινά με την εξέγερση Ιρακινών κατά των δυνάμεων κατοχής και της νέας Ιρακινής κυβέρνησης το 2004. Η συνεχιζόμενη ένταση οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών από το Φεβρουάριο του 2006 έως τον Μάιο του 2008.

Στις 31 Αυγούστου 2010, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε το τέλος του πολέμου και διέταξε τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρήσουν από το Ιράκ. Οι τελευταίες Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την χώρα τον Δεκέμβριο του 2011.

Η εισβολή στο Ιράκ συνάντησε έντονες διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας λόγω της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Η.Π.Α. Για την κυβέρνηση Μπους, ο πόλεμος στο Ιράκ δεν ήταν μια κίνηση αναγκαιότητας αλλά ένας πόλεμος από επιλογή. Πρόσχημα για τις ΗΠΑ υπήρξε “η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Ιράκ”.