Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι νέοι ξεριζωμένοι είναι πλέον Ευρωπαίοι — Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι νέοι ξεριζωμένοι είναι πλέον Ευρωπαίοι

Το βίντεο του 24MEDIA LAB παρουσιάζει τους ανησυχητικούς αριθμούς του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία. Με τι συχνότητα φεύγουν οι Ουκρανοί και σε ποιες χώρες κατευθύνονται; Πόσοι από αυτούς πήγαν στη Ρωσία;

Ένας στους δέκα Ουκρανούς σήμερα έχει μετατραπεί σε πρόσφυγα.

Οι νέοι ξεριζωμένοι πλέον κατάγονται από την Ευρώπη και έχουν ανεβεί στην τέταρτη θέση των προσφύγων παγκοσμίως, ξεπερνώντας πολύ γρήγορα λαούς που στις χώρες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών. Περίπου οι μισοί είναι παιδιά. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στον Μάρτιο έφευγε από την Ουκρανία ένα παιδί ανά δευτερόλεπτο.

Ποιος είναι ο αριθμός των κατοίκων που έχουν αναγκαστεί μέχρι σήμερα να φύγουν από τα σπίτια τους; Με τι συχνότητα φεύγουν και σε ποιες χώρες κατευθύνονται; Πόσοι από αυτούς πήγαν στη Ρωσία;

Δείτε το βίντεο του 24Media Lab:

Μάνος Φραγκιουδάκης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Περίπου 7 εκατομμύρια ειναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία την ώρα που πάνω από 5 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ και τον ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα την 24η Φεβρουαρίου.

Από την Ουγγαρία, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν μισό εκατομμύριο Ουκρανοί, η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής, η Κέλι Κλέμεντς, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμερίσει» τους διχασμούς και να βρει τρόπο να τερματιστεί αυτός ο «φρικιαστικός και παράλογος πόλεμος».

«Κάθε άνθρωπος από τα εκατομμύρια που εκτοπίστηκαν αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις που σου ραγίζουν την καρδιά», πρόσθεσε η κυρία Κλέμεντς απευθυνόμενη στους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του ΣΑ.

Πέρα από τους πρόσφυγες, μέσα στην Ουκρανία υπάρχουν κάπου 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε από την πλευρά του ο Αντόνιο Βιτορίνου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι αξιωματούχοι των δύο υπηρεσιών του UNHCR εκφράστηκαν κατά την έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ανθρωπιστική Κατάσταση στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Αρκετά κράτη μέλη επέμειναν στην ανάγκη να προσφερθεί περισσότερη υποστήριξη στους πρόσφυγες και να τελειώσει η ένοπλη σύρραξη.

Ο ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Σερχίι Κίσλιτσια, παρών στη χθεσινή συνεδρίαση, επέκρινε το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να μεταχειρίζεται τη Ρωσία ως πλήρες κράτος μέλος του. «Συνάδελφοι, μου φαίνεται ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα αλλάξουν και πολλά», υποστήριξε.

Η Ρωσία είναι κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ με δικαίωμα βέτο.