Πόλεμος Ουκρανίας: Εκτελούν όσους υποχωρούν οι Ουκρανοί; Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Κλετσέεφκα-Κουπιάνσκ — Ουκρανία: Σφοδρές αντιδράσεις για τις βόμβες διασποράς των ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για ευρείας κλίμακας ρωσική επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πάνω από 9.000 άμαχοι νεκροί

Πόλεμος Ουκρανίας: Τρομερή μαρτυρία Ουκρανού αιχμαλώτου συγκλονίζει ενώ με το ηθικό των Ουκρανών στο ναδίρ οι Ρώσοι δεν θα διαπραγματευθούν τώρα με την δύση αλλά θα επιχειρήσουν να τα πάρουν όλα.
Δεν έχει τέλος η σφαγή στο μέτωπο της Ουκρανίας και για τις δύο πλευρές, ειδικά όμως για την ουκρανική πλευρά, η οποία αντικειμενικά έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό, ενώ στο Πιγιατιχάκτι, είχαμε υποχώρηση ολόκληρου λόχου τους, δείγμα ότι το ηθικό των Ουκρανών είναι στο ναδίρ.

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν και καταλαμβάνουν υψώματα δυτικά του χωριού Κλετσέεφκα. Επιπλέον, οι μονάδες της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας επέκτεισαν τη ζώνη ελέγχου τους κοντά στην τοπική δεξαμενή στην περιοχή του Βερχόβνα στην βόρεια πλευρά του Μπαχμούτ.

Πλήθος ουκρανικών οπλικών συστημάτων γίνεται καθημερινά στόχος των ρωσικών πυροβόλων και αιωρούμενων πυρομαχικών τύπο LΑNCET.

Η ρωσική αεροπορία εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ”, δήλωσε ο Σεργκέι Ζιμπίνσκι, επικεφαλής τύπου της στρατιωτικής ομάδας δυνάμεων Κέντρο.

“Ο στρατός και η αεροπορία πραγματοποίησαν οκτώ επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες σε σημεία προσωρινής ανάπτυξης, και συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού, όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την 14η ανεξάρτητη μηχανοποιημένη ταξιαρχία και την 103η ταξιαρχία εδαφικής άμυνας των Ουκρανών”, ανέφερε η πηγή.

Η σφαγή των Ουκρανών από το ρωσικό πυροβολικό είναι μεγάλη δηλώνει Ουκρανός αιχμάλωτος
Ο Ουκρανός αιχμάλωτος Φεοντόρ Μίρατσούνκ ανακοίνωσε απίστευτες απώλειες στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο ίδιος μίλησε για τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν τα ουκρανικά στρατεύματα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Το βίντεο της συνομιλίας μαζί του δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «υπήρχαν πολλές απώλειες, τρελές απώλειες. Οι διοικητές δεν ήξεραν πώς να πολεμήσουν, και έστελναν συνέχεια κόσμο στην σφαγή», είπε ο Μίρατσουνκ, περιγράφοντας την κατάσταση στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί διοικητές έδειξαν ανικανότητα και ασυνέπεια στις πολεμικές επιχειρήσεις, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές ανθρώπινες απώλειες.

Ο Ουκρανός αιχμάλωτος σημείωσε επίσης τις συγκεκριμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές υπηρεσίες για τη διατήρηση της πειθαρχίας στις τάξεις των στρατιωτών.

“Προσέλκυσαν μονάδες της εθνικής φρουράς, καθήκον των οποίων ήταν να πυροβολούν όσους προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης”, τόνισε ο ίδιος χωρίς να μπορούμε να διαψεύσουμε ή να επιβεβαιώσουμε την μέθοδο αυτή από την ουκρανική πλευρά.

Στην ιστορία του, ο ίδιος μοιράστηκε επίσης λεπτομέρειες για το πώς συνελήφθη αιχμάλωτος.

Περιέγραψε την ενορχηστρωμένη επίθεση του ρωσικού στρατού στις ουκρανικές θέσεις, κατά την οποία συνελήφθη.

“Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο διοικητής του υποχώρησε ε από τις θέσεις, ο Μίρατσουνκ παραδόθηκε στους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας”, δήλωσε ο ίδιος.

Η ιστορία του παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση στις τάξεις του ουκρανικού στρατού και επιβεβαιώνει παλαιότερες δηλώσεις για την αναποτελεσματικότητα της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης, καθώς και τη χρήση απάνθρωπων μεθόδων διατήρησης της πειθαρχίας στις τάξεις των στρατιωτών.

Πάνω από 9.000 άμαχοι νεκροί

Πάνω από 9.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί αφότου εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022, ανέφερε η επιστολή επιτήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία σε ανακοίνωσή της χθες Παρασκευή, ενώ στελέχη του ΟΗΕ έχουν επισημαίνει πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων πιθανόν είναι πολύ πιο βαρύς.

«Σήμερα, ξεπερνάμε άλλο ένα δυσοίωνο ορόσημο στον πόλεμο, στον οποίο οι άμαχοι οι Ουκρανοί άμαχοι συνεχίζουν να πληρώνουν φρικιαστικό τίμημα», ανέφερε ο Νόελ Καλχούν, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε την 500ή ημέρα του πολέμου.

Μολονότι φέτος ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερος από αυτόν του 2022, άρχισε να αυξάνεται ξανά τον Μάιο και τον Ιούνιο, σημειώνουν παρατηρητές.

Την 27η Ιουνίου δεκατρείς άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε πυραυλικό πλήγμα στην Κραματόρσκ (ανατολικά).

Μακριά από τα μέτωπα, στην πόλη Λβιβ (δυτικά), τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν προχθές Πέμπτη το πρωί, σε βομβαρδισμό που ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον πολιτικών υποδομών από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η UNESCO τόνισε εξάλλου πως η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη σε περιοχή προστατευόμενη από τη Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά και ότι προκάλεσε ζημιές σε ιστορικό κτίριο.

Οι πόλεις Μπούτσα (βόρεια, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Κίεβο) και η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά) μετατράπηκαν σε σύμβολα φρικαλεοτήτων την περασμένη χρονιά, με τη Ρωσία να κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

 

Ουκρανία: Σφοδρές αντιδράσεις για τις βόμβες διασποράς των ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατόΟυκρανία: Σφοδρές αντιδράσεις για τις βόμβες διασποράς των ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό

«Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα»: η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ χθες Παρασκευή ότι θα στείλει στον στρατό της Ουκρανίας πυρομαχικά διασποράς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς ανθρωπιστικών οργανώσεων, που υπενθύμισαν τον φρικιαστικό αντίκτυπο των όπλων του είδους για τους αμάχους.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε αυτή την απόφαση λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του NATO στο Βίλνιους (Λιθουανία) την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Κιέβου, που διεξάγουν αντεπίθεση εναντίον των στρατευμάτων της Μόσχας, χωρίς μείζονα αποτελέσματα ως τώρα.

Όμως η χρήση πυρομαχικών διασποράς προκάλεσε, πριν καν επισημοποιηθεί, κύμα αντιδράσεων από πλευράς όσων, στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, καταγράφουν τις συνέπειές τους και προσπαθούν να τις αμβλύνουν.

Τον Αύγουστο του 2022, το Παρατηρητήριο Πυρομαχικών Διασποράς (Cluster Munition Monitor), στο οποίο συμμετέχουν διάφορες ΜΚΟ, τόνιζε πως η Ουκρανία ήταν τότε το μοναδικό πολεμικό θέατρο όπου χρησιμοποιούνταν, από τον ρωσικό στρατό εν προκειμένω.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», εκρηκτικά μικρού μεγέθους που διασπείρονται σε μεγάλη έκταση, αλλά δεν εκρήγνυνται όλα όταν πέφτουν στο έδαφος και μετατρέπονται de facto σε νάρκες κατά προσωπικού.

Από στρατιωτική σκοπιά, θεωρούνται χρήσιμα καθώς επιτρέπουν να πλήττονται μεγάλοι εχθρικοί σχηματισμοί, πίστες αεροδρομίων, ή περιοχές για να εμποδιστεί η προέλαση των αντιπάλων.

Όμως –από τη φύση τους– σκοτώνουν αδιακρίτως, κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ειδικοί σημειώνουν ότι το 5 ως το 40% των υποπυρομαχικών δεν εκρήγνυται όταν πέφτει στο έδαφος, παραμένει εκεί και μπορεί να εγείρει κίνδυνο ακόμα και για δεκαετίες.

Πρόκειται «για μακροπρόθεσμη θανατική ποινή για αμάχους. Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα», συνοψίζει ο Μπατίστ Σαπουί της οργάνωσης Handicap International – Humanity and Inclusion (HI).

Η χρήση τους εγείρει επίσης «εμπόδιο στην πρόσβαση στις πληττόμενες περιοχές ανθρωπιστικών οργανώσεων», με άλλα λόγια «σωσιβίου για τους πληττόμενους πληθυσμούς».

Συνολικά 123 χώρες –αλλά όχι η Συρία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και το Ισραήλ– υπέγραψαν τη σύμβαση του Όσλο το 2008, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 και απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, την πώληση και τη χρήση πυρομαχικών διασποράς.

Τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν μαζικά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξάλλου, οι ΗΠΑ τα χρησιμοποίησαν στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως και το Ισραήλ στον Λίβανο, κυρίως στη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ το 2006.

«Ακόμα προσπαθούμε να μαζέψουμε αμερικανικά υποπυρομαχικά στο Λάος» σχεδόν 50 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, τονίζει ο κ. Σαπουί.

Η σύμβαση του 2008 θυμίζει τα όπλα διασποράς «σκοτώνουν άμαχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, εμποδίζουν την ανάπτυξη», ενώ εμποδίζουν επίσης «την επιστροφή προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων για χρόνια».

Η αποστολή όπλων διασποράς στην Ουκρανία σηματοδοτεί «κλιμάκωση» από πλευράς ΗΠΑ, είναι «αντιπαραγωγική» και «δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να αυξάνει τον κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμού που έχει παγιδευτεί σε πεδία μαχών», στηλίτευσε ο Ντάριλ Κίμπαλ, της αμερικανικής οργάνωσης Ένωση για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών (Arms Control Association).

«Δεν κάνουν καμιά διάκριση ανάμεσα σ’ έναν ουκρανό κι έναν ρώσο στρατιώτη. Η αποτελεσματικότητά τους είναι υπερτιμημένη και ο αντίκτυπος στους άμαχους είναι αναγνωρισμένος αλλά συχνά αγνοείται», πρόσθεσε.

Θύμισε επίσης ότι οι καταστροφικές συνέπειές τους που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της χρήσης του από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στο Αφγανιστάν το 2022 και στο Ιράκ το 2003.

Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αποτελεί «βήμα πίσω που υπονομεύει τις σημαντικές προόδους της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια να προστατεύονται από τέτοιους κινδύνους κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων και μετά το τέλος τους», τόνισε από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας την Ουάσιγκτον να την ακυρώσει.

Οι άμαχοι αποτελούν το 97% των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) και το 66% από αυτούς είναι παιδιά, με βάση τα δεδομένα από τις ζώνες στις οποίες η ηλικία συμπεριλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με έκθεση του Cluster Munition Monitor.

Και 29 χώρες ή περιοχές του κόσμου είναι γνωστό ή υπάρχουν υποψίες πως είναι σπαρμένες με υποπυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί εξαιτίας της χρήσης πυρομαχικών διασποράς, ανάμεσά τους δέκα κράτη μέλη της σύμβασης του Όσλο.