Πυρκαγιές: Κυβέρνηση μηδενικής… ενοχής

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ας ξεκινήσουμε με μια γενική παραδοχή. Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Το πρόβλημα και των πυρκαγιών και της αντιμετώπισής τους είναι διαχρονικό και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί.

Αυτό που δεν είναι διαχρονικό είναι η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης ότι η καταστροφή από τις πυρκαγιές οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική κρίση (την οποία πρόσφατα ανακάλυψε και η ίδια) και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η συζήτηση συνήθως ξεκινά με το «δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών», συνεχίζει με το «αυξήσαμε τα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση» και καταλήγει με το «η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα».

Η κοινή γραμμή που την ακούμε από όλα τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές είναι η ίδια. Στην ουσία μας καλούν να αποδεχτούμε ότι η μοίρα μας είναι να καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι. Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι σε αυτό έχουν δίκιο.

Δυστυχώς φωτιές έχουμε κάθε καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι χάνουμε χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σωστό!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε και το γεγονός ότι αφού έτσι είναι τα πράγματα, από εδώ και πέρα οι φωτιές θα σβήνουν μόνο όταν βρίσκουν θάλασσα. Ούτε ότι αποκλειστικό μέλημα είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή, το δόγμα εκκενώστε τις περιοχές από τους ανθρώπους και μετά «γαῖα πυρὶ μιχθήτω», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Κυρίως όμως αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι να μην αναζητούμε ευθύνες. Ειδικά αν αυτές αφορούν το έργο της κυβέρνησης. Τι κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 7 Ιουλίου όταν επισκέφθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι «για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο έχει προχωρήσει και υλοποιηθεί ένας πολύ μεθοδικός σχεδιασμός, με περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερες δράσεις πρόληψης»;

Ευθύνες

Τι και αν οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και μέρες ότι μετά τον καύσωνα έρχονται μελτέμια και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος. Τι και αν οι κάτοικοι των περιοχών λένε ότι υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

Τι και αν δεν υπήρξε καμία πρόληψη, με αποτέλεσμα όταν ξεσπάει η πυρκαγιά όλοι να ψάχνουν την πυροσβεστική που έτσι και αλλιώς δεν επαρκεί;

Όχι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη. Την απάντηση την έδωσε ο αναβαθμισμένος πλέον Μάκης Βορίδης : «Πυρκαγιές έχουμε κάθε χρόνο. Στο τέλος θα έχουμε κάποια σύγκριση αν πήγαμε καλύτερα αυτό το καλοκαίρι ή χειρότερα. Θα κάνουμε απολογισμό».

Μέχρι τότε μπορούμε να παρακολουθούμε τις φωτιές να καταστρέφουν τα δάση, να καίνε σπίτια, να αφαιρούν τη ζωή από χιλιάδες ζώα, να κάνουν τη ζωή στις πόλεις αβίωτη, ακούγοντας ότι όσα μπορούσαν να γίνουν έγιναν.

Αλέξανδρος Κλώσσας | HuffPost