Πρώτη κατοικία: «Πρεμιέρα» για την πλατφόρμα με επιδότηση δόσης έως 90% – ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα πληρώσετε φέτος – Εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις – Σιδηρόδρομος: Σε υλοποίηση το πλάνο σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ Κιλκίς – Μέχρι 31 Αυγούστου η δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά. Τι πρέπει να προσέξετε

πρώτη κατοικία

Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του νόμου 4605/2019, σημειώνοντας άλμα τον Ιούλιο. Έως τις 12 το μεσημέρι μπαίνει σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Έως τις 12 το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα που ετοίμασε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με στόχο την προστασία για την πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19.

Αυτό αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι «έτοιμα» για την εκκίνηση του προγράμματος-γέφυρα που διαδέχεται τον νόμο 4605/2019 που ίσχυε έως την προηγούμενη Παρασκευή. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στον ειδικό ιστότοπο της ΕΓΔΙΧ εντός των επόμενων ωρών.

Η πρώτη κατοικία και η επιδότηση της δόσης μέχρι και 90%

Οι υποψήφιοι για προστασία με επιδότηση δόσης έως 90% -το πρώτο τρίμηνο- θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από σήμερα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η υποβολή της αίτησης είναι σε σημαντικό βαθμό αυτοματοποιημένη, καθώς ο αιτών θα συνδέεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet. Το μόνο που θα δηλώνει μη αυτόματα είναι το ακίνητο που συνιστά την πρώτη κατοικία του.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, θα κυμανθούν στα επίπεδα των 300.000 περίπου, με 200.000 από αυτούς να αφορούν ενήμερα δάνεια και 100.000 «κόκκινα». Σημειώνεται ότι πλέον μπορούν να προστατευτούν φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη λόγω covid-19 και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πληγέντες κλάδους.

Εννιά μήνες

Το πρόγραμμα-γέφυρα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση των δόσεων δανείων θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα. Το ύψος της επιδότησης διαφέρει ανάλογα με το αν το δάνειο είναι ενήμερο, «κόκκινο» ή καταγγελμένο. Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα μέσω της πλατφόρμας, προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να προστατέψει την κατοικία του. Τέλος, για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Πάνω από 6.000 αιτήσεις στην προηγούμενη πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 που «έκλεισε» στις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Τον Ιούλιο, εκτινάχθηκαν οι υποβολές, καθώς μόλις σε έναν μήνα υποβλήθηκαν πάνω από 1.200 αιτήσεις. Έως τις 30/6 είχαν υποβληθεί μόλις 4.755 αιτήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, γεγονός που αποτυπώνει τη μικρή ανταπόκριση των οφειλετών στο προηγούμενο καθεστώς προστασίας.

Δεδομένης, όμως, της εκπνοής του πλαισίου προστασίας για δάνεια που «κοκκίνησαν» έως τις 31/12/2018, εκατοντάδες οφειλέτες έσπευσαν τον Ιούλιο να προλάβουν τον νόμο που δεν προστατεύει μόνο όσους έχουν πληγεί από την πανδημία -όπως ισχύει με το τρέχον καθεστώς.

 

ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα πληρώσετε φέτος – Εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις

ΕΝΦΙΑ

Στα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν το 2019 θα ανέλθουν και φέτος τα ποσά του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες των ακινήτων της χώρας

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 4701/2020 προβλέπονται τα εξής:

  1. Χορηγούνται και για το έτος 2020 οι ίδιες ακριβώς μειώσεις που χορηγήθηκαν και κατά το έτος 2019 στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, με σκοπό ο ΕΝΦΙΑ του 2020 να παραμείνει στα επίπεδα με τον ΕΝΦΙΑ του 2019. Βάσει, ειδικότερα, της διάταξης αυτής, και για το έτος 2020 θα χορηγείται μείωση (έκπτωση) 10%-30% στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών. Η μείωση (έκπτωση) θα κλιμακώνεται σε ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο, ως εξής:

α) μείωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

β) μείωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 70.000 ευρώ,

γ) μείωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 70.000 ευρώ και μέχρι 80.000 ευρώ,

δ) μείωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 80.000 ευρώ και μέχρι 1.000.000 ευρώ,

ε) μείωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

  1. Επεκτείνεται και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Βάσει των παραπάνω διατάξεων:

  • Διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, παλαιότητας 10 ετών το 2019 και 11 ετών το 2020 με πρόσοψη σε 1 δρόμο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 800 ευρώ ανά τ.μ. και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας κάτω των 60.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί φέτος με κύριο ΕΝΦΙΑ 141,47 ευρώ (μειωμένο κατά 30% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2018 και αμετάβλητο σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2019).
  • Διαμέρισμα 180 τ.μ., 1ου ορόφου, παλαιότητας 31 ετών το 2019 και 32 ετών το 2020, με πρόσοψη σε 1 δρόμο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Εκάλης, όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 3.850 ευρώ ανά τ.μ. και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας πάνω από 1.000.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί και φέτος με ΕΝΦΙΑ 1.554,39 ευρώ (μειωμένο κατά 10% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2018 και αμετάβλητο σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2019).

Οι δόσεις

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 82 του νόμου για την «εταιρική διακυβέρνηση», ο ΕΝΦΙΑ του 2020 επιτρέπεται να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών της περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του νόμου 4223/2013:

  1. Xορηγείται απαλλαγή από το 50% του αναλογούντος ΕΝΦΙΑ σε κάθε φορολογούμενο που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

  1. Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

 

Σιδηρόδρομος: Σε υλοποίηση το πλάνο σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ Κιλκίς

Στιγμιότυπο από σιδηρόδρομο του ΟΣΕ.

Η Βιομηχανική περιοχή Κιλκίς θα συνδεθεί με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ. Ποια θα είναι τα οφέλη.

Σύνδεση με την ΒΙΠΕ Κιλκίς ανακοίνωσε ο ΟΣΕ στα πλαίσια της στρατηγικής εξάπλωσης του μέσου στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, το ΔΣ του ΟΣΕ ενέκρινε τη διακήρυξη της μελέτης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να συνδεθεί η Βιομηχανική περιοχή Κιλκίς με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Η μελέτη προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2021 και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και το έργο το οποίο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9 εκατομμύρια ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου της σύνδεσης της ΒΙΠΕ Κιλκίς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Πιο αναλυτικά:

-Βελτίωση εξυπηρέτησης της ΒΙΠΕ με εύκολη και γρήγορη μεταφορά των πρώτων υλών και εμπορευμάτων

-Αύξηση του εμπορευματικού έργου, διασυνδέσεις με Λιμάνια και με την υπόλοιπη Ευρώπη

Την σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς με το κύριο σιδηροδρομικό δρομολόγησε η διοίκηση του ΟΣΕ, μετά τις σχετικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε επισκεφθεί τη ΒΙΠΕ Κιλκίς, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, και είχε διαπιστώσει την αναγκαιότητα του έργου.

Η συνδετήρια σιδηροδρομική γραμμή του ΒΙΠΕ Κιλκίς αποτελεί κλάδο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και τμήμα της λεγόμενης Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας εκτιμώμενου κόστους 1,3 δισ.ευρώ.

Με τη συνδέση αυτή το ΒΙΠΕ Κιλκίς θα έχει πλέον πλήρης πρόσβαση στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά κυρίως στα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ενώ ανοίγει και η πρόσβαση προς τα δυτικά Βαλκάνια μέσω της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για τη βιομηχανική περιοχή.

 

Μέχρι 31 Αυγούστου η δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά – Τι πρέπει να προσέξετε

Σπίτια της Αθήνας από ψηλά

Όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, ακόμη και αυθαίρετα – τακτοποιημένα ή μη – κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση.

Περίπου για ένα μήνα, ως τις 31 Αυγούστου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα τετραγωνικά τους και να αποφύγουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και φόρους.

Μέχρι στιγμής το εμβαδόν ακινήτων μέσα από 706183 δηλώσεις ιδιοκτητών από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 21 Ιουλίου έχει μεγαλώσει κατά 163.000 στρέμματα Ως γνωστόν με βάση τον Ν. 4647/2019, η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, ακόμη και αυθαίρετα – τακτοποιημένα ή μη – κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων του. Και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτου από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Οι ιδιοκτήτες που θα διορθώσουν τα ξεχασμένα τετραγωνικά θα έχουν ως μόνη υποχρέωση αναλογικά υψηλότερα δημοτικά τέλη από 1/1/2020. Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

α) απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1- 2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης,

β) υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δηλώνουν ουδέποτε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Η διαδικασία της δήλωσης

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί -με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων. Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Τι να προσέξετε

Όσοι γνωρίζουν ότι έχουν διαφορές στα τετραγωνικά και μπουν στην διαδικασία διόρθωσής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1) Στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες νομίμων είτε αυθαιρέτων ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης θα πρέπει να δηλώνονται ακόμη και ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ ως τώρα

2) Θα πρέπει να δηλωθούν όλοι οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια όπως πχ γκαράζ ή αποθήκες

3) Οσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να το πράξουν θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς τα δημοτικά τέλη με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τετραπλάσια ή και πενταπλάσια των δημοτικών τελών που ισχύουν για τις κατοικίες.

4) Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από πλήρη κυριότητα σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.