Πρόωρες κάλπες στο προσκήνιο μετά το ελληνοτουρκικό μοροατόριουμ – ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία διορισμού Διευθυντών Εκπαίδευσης

 Πρόωρες κάλπες στο προσκήνιο μετά το ελληνοτουρκικό μοροατόριουμ – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις

Παρότι τα γκρίζα σημεία του ελληνο-τουρκικού μορατόριουμ είναι περισσότερα από τις απαντήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα περίοδος δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο με τα εσωτερικά, και ιδιαίτερα οξυμένα εσχάτως, προβλήματα.

Η δυναμική επιστροφή του κοροναϊού που κατέστησε επιβεβλημένη τη λήψη μέτρων από το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και η οικονομική κατάσταση με την ευρεία έννοια, χτυπούν «κόκκινο» πια.

Η «παγωμένη» εθνική οικονομία (αλλά και μικρο-οικονομία), το ισχνό τουριστικό κύμα, η κατάρρευση των εσόδων σε όλους τους επιμέρους τομείς με πρώτο από όλους τον ΦΠΑ, σε συνδυασμό μάλιστα με τα υπόλοιπα «καμπανάκια» (π.χ. έλλειμμα), οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και πολλά ακόμη συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που αναμένεται να επιδεινωθεί αλλά και να εκδηλωθεί το φθινόπωρο, αρχής γενομένης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τούτων δοθέντων -και όσο διαρκεί το μορατόριουμ στις σχέσεις με την Άγκυρα- επανέρχονται στο προσκήνιο τα εκλογικά σενάρια.

Για την ακρίβεια τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν έφυγαν ποτέ, όσο υπάρχουν υπουργοί με ειδικό βάρος που συνεχίζουν να εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Τα σενάρια αυτά που έχουν επανέλθει με δριμύτητα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία τα τελευταία 24ωρα, απασχολούν και το διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη στο σημερινό του σημείωμα, στο υστερόγραφο αυτού πιο σωστά:

«Ακούγεται ότι το μορατόριουμ ενός μηνός και πλέον που συμφωνήσαμε με τους Τούρκους θα αξιοποιηθεί για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με την επίκληση ‘σπουδαίου εθνικού θέματος’ ανεξαρτήτως ανασχηματισμού. Καταγράφω», σημειώνει ο Μ. Κοττάκης, «την πληροφορία δεδομένου ότι το ζήτημα των εκλογών παρέμενε ανοιχτό ενώ οι τελευταίες κινήσεις της Κυβέρνησης (αναδρομικά, συντάξεις σε αγωνιστές της Κύπρου, επανασύνδεση ρεύματος σε αδύναμους, σκανδαλολογία κατά ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ένα τέτοιο άρωμα».

Σενάρια που ευνοούνται από δύο επιπλέον γεγονότα: η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει βρει πλήρως τα πατήματά της (απόρροια και των υποθέσεων Novartis, Μιωνή, Καλογρίτσα κ.ο.κ.) αφενός, η κυβέρνηση διατηρεί επικοινωνιακή υπεροπλία αφετέρου (κι αυτό δεν έχει να κάνει με τις άοκνες προσπάθειες του επικοινωνιακού επιτελείου της Κουμουνδούρου).

Συνεπώς, όσο δεν αποφασίζει ο Αλέξης Τσίπρας να βάλει στο περιθώριο στελέχη που είτε δεν απέδωσαν είτε προκαλούν συζητήσεις με αρνητικό πρόσημο, μπορεί η κάλπη να το κάνει για εκείνον…

(Επί του πιεστηρίου, πάντως, ακούγεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για αλλαγές εδώ και τώρα).

Το αν, τελικώς, ο Κ. Μητσοτάκης πατήσει ή όχι το κουμπί, εξαρτάται βεβαίως από δύο απρόβλεπτους ως τώρα παράγοντες, την πορεία της πανδημίας και των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ζήτημα των επόμενων μηνών είναι το εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, με τη χάραξη νέων προτεραιοτήτων στην παραγωγική δομή της χώρας.

Το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη -που το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να δημοσιοποιήσει, παρότι επιμόνως το ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, κυρίως δια του Νίκου Παππά- είναι το πρώτο σταυροδρόμι, αλλά το επόμενο έχει να κάνει με το ποιος υπουργός θα κάνει «υπόθεση της ζωής του» τους, κουτσουρεμένους αλλά πάντως σημαντικούς, Κοινοτικούς πόρους.

Αυτό είναι, άλλωστε, και το βασικό επίδικο του πολυαναμενόμενου ανασχηματισμού: κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι ακόμη και σήμερα μπορεί αυτός να γίνει, συνδυάζοντάς το με την ανακοίνωση ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο… Ως τώρα, ένας παλιός γνωστός της οικογένειας Μητσοτάκη, ο Θόδωρος Σκυλακάκης είναι εκείνος που έχει το προβάδισμα για τη θέση του υπουργού ο οποίος θα ηγηθεί της κυβερνητικής προσπάθειας για την αξιοποίηση της Κοινοτικής βοήθειας.

Και μέχρι να βρέξει ο ουρανός ευρώ, η κυβέρνηση ποντάρει, για το τρέχον έτος, στο φθηνό δανεισμό: ένεκα της αξιοπιστίας της εθνικής οικονομίας, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα καταφύγουμε ξανά και ξανά στο δανεισμό με μικρά επιτόκια και σε μια προσπάθεια να καλυφθούν εν μέρει οι ταχύτατα διευρυνόμενες «μαύρες τρύπες». Επειδή, πάντως, αυτοί που μας δανείζουν, έχουν ανέκαθεν άριστη πληροφόρηση και κάνουν σωστές εκτιμήσεις, μένει να αποδειχθεί αν τα επιτόκια θα παραμείνουν το ίδιο χαμηλά και στο άμεσο μέλλον…

Την ίδια ώρα σημειωτέον, οι κίτρινες κάρτες -πόσες πια;- προς τους υπουργούς που δεν θα περάσουν τον πήχη ως φαίνεται, συνεχίζουν να πέφτουν βροχή, ακόμη και από το φιλοκυβερνητικό Τύπο: σήμερα η «Καθημερινή» και η στήλη «Θεωρείο» που υπογράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου, δίνει άλλη μία στον Χάρη Θεοχάρη, η αγωνία του οποίου να παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού, γράφει η εφημερίδα, «τον οδηγεί από γκάφα σε γκάφα. Τελευταίο παράδειγμα, η δήλωση για το άνοιγμα της κρουαζιέρας. Σε μια στιγμή που οι κρουαζιέρες έχουν ‘παγώσει’ παγκοσμίως, γιατί θεωρούνται ένας πολύ κλασικός τρόπος μετάδοσης του ιού, ο υπουργός επέλεξε να κάνει τη σχετική ανακοίνωση. Ρώτησε, άραγε, κανέναν;», διερωτάται -μάλλον ρητορικώς- η στήλη των παραπολιτικών σχολίων της «Κ». Για να καταλήξει, «και ποιος θα πάρει την ευθύνη αν συμβεί κάτι πολύ δυσάρεστο; Ο ίδιος ή μήπως το Μαξίμου;».

Ετούτος ο Αύγουστος θα έχει ειδήσεις…

Νίκος Παπαδημητρίου

 

Το Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία διορισμού Διευθυντών Εκπαίδευσης

Οι μάσκες έπεσαν. Ο αυτοκράτορας είναι πλέον και πάλι γυμνός.

Αρκούσε μια απλή κίνηση κι αυτή έγινε με την κατάθεση της τροπολογίας για την παύση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και τον διορισμό νέων, για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό που ήταν πάντα· ένα κόμμα γαντζωμένο με νύχια και δόντια στην εξουσία. Ένας μηχανισμός εξουσίας με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, που τρέφεται και αναπαράγεται από τον αυταρχισμό, την αναξιοκρατία και τον νεποτισμό.

Μεσούντος του θέρους και μόλις ένα μήνα μετά τη δική της απόφαση για παράταση της θητείας των στελεχών της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση εισάγει εξαίφνης τροπολογία για την άμεση αντικατάσταση των διευθυντών εκπαίδευσης με εντελώς αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες.

Είχε άφθονο χρόνο στη διάθεσή της η κυβέρνηση να διαμορφώσει το δικό της θεσμικό πλαίσιο και να ορίσει τα κατάλληλα -κατά τη ΝΔ- κριτήρια προκειμένου να επιλεγούν νέα στελέχη εκπαίδευσης. Δεν το έπραξε όμως ούτε αυτό. Προτίμησε να διαχειριστεί το θέμα με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο: «επιλέγω τους αρεστούς και τους χρίζω αρίστους».

Έτσι, ακύρωσε τη νομοθετημένη αξιοκρατική διαδικασία που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4547/2018 με Συμβούλια Κρίσης, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Και προχωρεί σε μια διαδικασία διορισμού χωρίς κριτήρια, χωρίς μοριοδότηση, χωρίς αξιολογικούς πίνακες, μέσω ενός Συμβουλίου Επιλογής πλήρως ελεγχόμενου από το υπουργείο Παιδείας και με αποκλεισμό των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών. Όπως είχε πράξει άλλωστε και το 1990 και το 2004.

Επιπλέον ξηλώνει, με συνοπτικές διαδικασίες, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, λίγους μόνο μήνες πριν τη λήξη της θητείας τους, προφανώς για να στελεχωθούν και αυτά με «αρεστούς» στο υπουργείο, προκειμένου να διαδραματίσουν ρόλο στην επιβολή μιας σκληρής πολιτικής που επίκειται να εφαρμοστεί στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία με αυτή την αντιδημοκρατική και αντιπαιδαγωγική της απόφαση, γυρίζοντας το ρολόι της εκπαίδευσης στο τέλος του προηγούμενου αιώνα. Μια απόφαση που θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα το σύντομο πέρασμά της από το υπουργείο Παιδείας.