Πρόκληση! Βρέθηκε “λεφτόδεντρο” και θα δώσουν αποζημίωση 308 εκ. ευρώ σε Fraport και “Ελ.Βενιζέλος” – “Σφυρίζει” αδιάφορα η Πελώνη για το διάταγμα Μπάιντεν

ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Αποζημιώνουν με 308 εκ. ευρώ τις Fraport και «Ελευθέριος Βενιζέλος» για διαφυγόντα κέρδη λόγω... πανδημίας! | Ημεροδρόμος

Πρόκληση! Βρέθηκε “λεφτόδεντρο” και θα δώσουν αποζημίωση 308 εκ. ευρώ σε Fraport και “Ελ.Βενιζέλος” γιατί η ζημιά από την μείωση της κίνησης λόγω πανδημίας είναι “γεγονός ευθύνης δημοσίου”

Τελικά, μόνο για νοσοκομεία, γιατρούς, νοσηλευτές και λεωφορεία δεν βρίσκονται λεφτά και δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, όπως έλεγε και ο εθνικός μας λοιμωξιολόγος.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή, η Fraport Greece, που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και η «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα λάβουν αποζημίωση 177,9 εκ. και 130 εκ. αντίστοιχα για το 2020, “λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών τους στην επιβατική κίνηση” που το δημόσιο θεωρεί ότι εμπίπτει στην κατηγορία των γεγονότων “ευθύνης δημοσίου”.

Για τη Fraport-Greece κατά 177,9 εκ. εκτιμήθηκε ότι υπολείπονται τα κέρδη της για τo 2020, ενώ η αποζημίωση θα δοθεί με συμψηφισμό ως απαλλαγή από την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021, ενώ ήδη συμφωνείται «υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μη καταβολής της ανωτέρω αμοιβής και για το έτος 2022»!

Επιπλέον για το 2023 και μετά μετατίθεται και η αποζημίωση της Μεταβλητής Αμοιβης Παραχώρησης, αφού στη νέα συμφωνία ορίζεται πως «για το έτος 2020 συμφωνείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης με τη Μεταβλητή Αμοιβή Παραχώρησης, η οποία θα οφείλεται εκ νέου για το έτος 2022 και μετά. Για το έτος 2021 συμφωνείται υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις το ενδεχόμενο της εκ νέου καταβολής της ανωτέρω αμοιβής για το έτος 2023 και μετά».

Ενδιαφέρον από την Fraport για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Παράλληλα ορίζεται οτι σε περίπτωση που τα οικονομικά αποτελέσματα του παραχωρησιούχου υπολείπονται και πάλι των προβλεπόμενων από το εφαρμοζόμενοι οικονομικό μοντέλο, τα δύο μέρη θα εξετάσουν την ικανοποίηση τυχόν δικαιωμάτων και την εκπλήρωση τυχόν υποχρεώσεών τους σύμφωνα με τη Σύμβαση παραχώρησης, ενώ τυχόν αποζημίωση του παραχωρησιούχου μπορεί να συμψηφιστεί με οποιαδήποτε ετήσια ή μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης και μετά το 2022.

Για το “Ελ.Βενιζέλος” ορίζεται ότι χορηγείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης οικονομική ενίσχυση στην εταιρία «Δεθνής Αερολιμένας Αθηνών» έως του ποσό των 130 εκ. ευρώ, για την οποία θεσπίζεται ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς, η οποία θα δοθεί ως:

– Άμεση επιχορήγηση έως του ποσού των 51,6 εκ. ευρώ.
– Δια συμψηφισμού υποχρεώσεων καταβολής αμοιβής συνολικού ύψους 78,4 εκατ. ευρώ καταβλητέων τα έτη 2020, 2021 και 2022.

Αξιοσημειώτο είναι τέλος ότι οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις αφορούν μόνο το 2020 και όχι το 2021 οπότε και πάλι υπήρχαν περιοριστικά μέτρα, για αυτό και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπάρχει αναφορά σε νέα «ενδεχόμενη δαπάνη ή απώλεια εσόδων από την περίπτωση συνομολόγησης νέας αποζημίωσης υπέρ του παραχωρησιούχου για την οικονομική χρήση 2021»…

ρεπορτάζ Μαρία Λιλιοπούλου

 

“Σφυρίζει” αδιάφορα η Πελώνη για το διάταγμα Μπάιντεν: “Η Ελλάδα δεν ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ” (vid)

“Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου για το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος για τα Δυτικά Βαλκάνια όπου αναφέρει ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και τη δημοκρατία στην περιοχή και προβλέπει κυρώσεις σε όσους υπονομεύουν τη σταθερότητα παραβιάζοντας, μεταξύ άλλων, συμφωνίες και μηχανισμούς που ισχύουν στην περιοχή, στους οποίους αναφέρεται πρώτη μάλιστα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Όταν ζητήθηκε, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτώνβ, από την Αριστοτελία Πελώνη ένα σχόλιο και η στάση της κυβέρνησης στο διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, είπε συγκεκριμένα:

“Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, σταθερά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Το ζήτημα αυτό αφορά, όπως γνωρίζετε, την επανένταξη της περιοχής στο αμερικανικό σύστημα κυρώσεων. Από κει και πέρα, θέλω απλώς να θυμίσω ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ”…

Όχι, δεν αναφέρθηκε, κατά την προσφιλή συνήθεια των κυβερνητικών στελεχών, στο πυκνό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που δεν επιτρέπει να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, γνωστή και ως “γειτονική χώρα”…