Πρόεδρος Κομισιόν: Με μήνυμα στα ελληνικά ανακοίνωσε την εκταμίευση 728 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το SURE – Κερδίζουν έδαφος τα χειρότερα σενάρια για την οικονομία το 2021 – Επιστρεπτέα προκαταβολή: Χαρίζεται το 50% για τους 3 πρώτους κύκλους

Με μήνυμα στα ελληνικά η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την εκταμίευση 728 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το SURE.

Με ένα μήνυμα στα ελληνικά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την εκταμίευση των 728 εκατομμυρίων του SURE στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ελλάδα έλαβε επιπλέον 728 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια μέσω του SURE για να χρηματοδοτήσει συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και να στηρίξει τους εργαζόμενους. Συνολικά, η Ελλάδα έχει λάβει 2,7 δισ. ευρώ από το SURE. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα σου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμιεύει 14 δισ. ευρώ για εννέα κράτη μέλη, που αντιστοιχούν στην τέταρτη δόση χρηματοδοτικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη βάσει του μέσου SURE. Πρόκειται για την πρώτη δόση το 2021.

Στο πλαίσιο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, 229 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, 304 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 72 εκατ. ευρώ στη Λετονία, 4,28 δισ. ευρώ στην Πολωνία, 913 εκατομμύρια ευρώ στη Σλοβενία , Ισπανία 1,03 δισ. ευρώ, Ελλάδα 728 εκατ. ευρώ και Ιταλία 4,45 δισ. ευρώ.

 

Αυτή η υποστήριξη, η οποία λαμβάνει τη μορφή δανείων, θα επιτρέψει σε αυτά τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την ξαφνική αύξηση των δημοσίων δαπανών με στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών εργασιακών ρυθμίσεων βραχείας διάρκειας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας ιού κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων.

Συνολικά η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ.

 

Κερδίζουν έδαφος τα χειρότερα σενάρια για την οικονομία το 2021

Από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2021, ανατράπηκαν οι βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες, ενώ η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό προμηνύουν ότι η «τρύπα» που άνοιξε θα μεγαλώσει, καθώς ούτε οι επιχειρήσεις θα επανέλθουν στο «φυσιολογικό» ως τον Απρίλιο όπως υπολόγιζε η κυβέρνηση ούτε ο τουρισμός θα πάρει μπροστά το καλοκαίρι όπως είχε εκτιμηθεί.

Ο εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού 2021 που ψηφίστηκε πριν ενάμισι μόλις μήνα στη Βουλή φάνηκε από τον πρώτο μήνα του έτους, κατά τον οποίο καταγράφηκε σημαντική υστέρηση στα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και άνοδος πέραν των εκτιμήσεων στις δαπάνες καθώς προστέθηκαν νέα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος (απαλλαγή ενοικίων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με κάλυψη του 80% του κόστους για τους ιδιοκτήτες από το κράτος, επέκταση του επιδόματος των 534 ευρώ και τον Φεβρουάριο κ.α.).

Εκτροχιασμός Προϋπολογισμού από τον Γενάρη

Το μέγεθος της «τρύπας» που άνοιξε στον Προϋπολογισμό και θα φανεί σε λίγες μέρες, όταν ανακοινωθούν τα τελικά νούμερα εσόδων και δαπανών, αναμένεται μήνα το μήνα να μεγαλώνει, δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων στα μέτωπα της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Καταρχήν επειδή οι μεταλλάξεις του covid 19 που κερδίζουν έδαφος και οι προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων ότι «είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας» αποκλείουν την επαναφορά της οικονομίας σε φυσιολογική λειτουργία έως και τα τέλη Απριλίου τουλάχιστον. Η παράταση της παραμονής της οικονομικής δραστηριότητας σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ωστόσο, θα έχει σημαντικό – μη προϋπολογισμένο – δημοσιονομικό κόστος (για επιδόματα ειδικού σκοπού, αναστολές ενοικίων, πάγωμα πληρωμών στο Δημόσιο, νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με πληρωμή πάγιων δαπανών κλπ.). Κι αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί υπάρχει και το κακό: να ξεφύγει η πανδημία στην Αττική και να πάμε σε σκληρό lock down τύπου Μαρτίου, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, έχει κόστος 2 δις ευρώ το μήνα, έναντι 500-600 εκατ. ευρώ που κοστίζουν τα σημερινά σχετικά light περιοριστικά μέτρα.

Κακά νέα από τα εμβόλια, θα χαθεί η τουριστική σεζόν

Σε δεύτερο επίπεδο, γιατί είναι πολύ κακά τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις προοπτικές του εμβολιασμού. Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που έδωσε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, οι παραδόσεις εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιταχυνθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ώστε «μέσα στο καλοκαίρι να εμβολιαστεί το 70% των ευρωπαίων». Η προοπτική να εμβολιαστεί το 70% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού μέσα το καλοκαίρι, ακούγεται ευχάριστη για τους πληθυσμούς των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών που θα σκεφτούν ότι ως το επόμενο φθινόπωρο θα έχει επιτευχθεί η οικοδόμηση του περίφημου τείχους ανοσίας, είναι όμως καταστροφική για την ελληνική οικονομία καθώς συνεπάγεται την απώλεια της καλοκαιρινής σεζόν και φέτος, και αποκλείει την ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων στο 60% των εσόδων του 2019 όπως την είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχήν ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό – αυξάνοντας το κονδύλι των 7.5 δις ευρώ που έχει υπολογίσει για μέτρα στήριξης, όπως προανήγγειλε ήδη ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Δεύτερο και σημαντικότερο, ότι το 2021 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά, με καθήλωση της ελληνικής οικονομίας σε στασιμότητα (ανάπτυξη 0.5%-1%) όπως είπε ανακοινώσει το Δεκέμβρη – και τότε φάνηκε απαισιόδοξο – ο ΟΟΣΑ αλλά το επανέλαβε μια βδομάδα πριν το ΙΟΒΕ.

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Χαρίζεται το 50% για τους 3 πρώτους κύκλους

Ανάσα στις επιχειρήσεις με τη φερόμενη ως οριστική απόφαση της κυβέρνησης, να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό του 50% των χρημάτων από τους 3 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ως … μη επιστρεπτέο, δηλαδή ως δώρο.

Ο δρόμος άνοιξε για την λήψη της σχετικής απόφασης μετά το πράσινο φως που άναψε η Ευρωπαϊκή Ένωση για μετατροπή μέρους των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιχορηγήσεις.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κατάσταση στην αγορά είναι εξαιρετικά δύσκολη με πολλές επιχειρήσεις να έχουν ακόμη κατεβασμένα ρολά, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην παραπάνω απόφαση, ώστε να αμβλύνει στο μέτρο του δυνατού τις συνέπειες της πανδημίας.

Τα σενάρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται στην «αναδρομική» διαγραφή του 50% των φθηνών δανείων που έλαβαν πάνω από 145.000 επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει ότι θα επιστραφεί στο κράτος το 50% του δανείου ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο όπως έγινε άλλωστε με την τέταρτο και πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, όταν θα υπάρξει και μία πιο ασφαλής εικόνα για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών δεν λέγεται κάτι, αλλά τόσο ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ να κληθούν τελικά να επιστρέψουν λιγότερα σε σχέση με όσα υπολόγιζαν, από το 2022 και μετά.

Η απόφαση της Κομισιόν

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν «η Επιτροπή θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτού του είδους η μετατροπή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα νέα ανώτατα όρια για περιορισμένα ποσά ενίσχυσης (225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς). Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στα κράτη μέλη να επιλέγουν, κατά πρώτο λόγο, τα επιστρεπτέα μέσα ως μορφή ενίσχυσης».

Μία ακόμη ευκαιρία για τους… απρόσεκτους

Ανοίγει ξανά σήμερα η πλατφόρμα «mybusinessSupport» από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, καθώς και όσοι έμειναν εκτός γιατί ενώ είχαν δηλώσει τα έσοδά τους δεν πάτησαν το «κουμπί» για να υποβάλουν την αίτηση. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Φεβρουάριου για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ενισχύσεις από 1.000 έως 4.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα την ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1 η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29 η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Πρόκειται για επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

Οι επιλέξιμες

Οι επιχειρήσεις αυτές, θα είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους. Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Όμως, αυτό είναι το ελάχιστο ποσό, αφού, εάν με βάση την απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.

Συγχρόνως, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή “Τα Έσοδά μου”, στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση, θεωρώντας ότι θα κοπούν. Αντιμετωπίζονται έτσι περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας «myBusinessSupport».