Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ το α΄ δίμηνο του 2020 – Δίμηνη αναστολή σε επιχειρηματικά δάνεια

Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ το α΄ δίμηνο του 2020

Μικρότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε ο προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος το οποίο διαμορφώθηκε σε 823 εκατ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2019 είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 822 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 1,115 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 814 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,549 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 476 εκατ. ευρώ ή 5,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 γεγονός που οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,271 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 398 εκατ. ευρώ ή 4,6% έναντι του στόχου.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 722 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 77 εκατ. ευρώ από το στόχο.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 430 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 343 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, εξαιτίας της υστέρησης στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,636 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,011 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 249 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 387 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 301 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Φεβρουαρίου 2020 ανήλθαν σε 375 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 21 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 ανήλθαν στα 8,664 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 175 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου . Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) η υποεκτέλεση των μεταβιβάσεων κατά 143 εκατ. ευρώ, και

β) η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού.

Με αντίρροπο χαρακτήρα (αυξημένη δαπάνη σε σχέση με τον στόχο) κινήθηκαν οι πληρωμές για τόκους κατά 196 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 305 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των μειωμένων δαπανών στο σκέλος:

α) των πρόσθετων αποδοχών (οι οποίες περιλαμβάνονται στην κατηγορία παροχές σε εργαζομένους) κατά 330 εκατ. ευρώ, καθώς το 2019 η κατηγορία αυτή περιλάμβανε τις πληρωμές των εφάπαξ ποσών του ν. 4575/2018 και

β) των κοινωνικών παροχών κατά 158 εκατ. ευρώ, κυρίως διότι από τον Απρίλιο του 2019 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δίδεται ως επιχορήγηση στον ΟΠΕΚΑ.

Αντίθετα, το ΠΔΕ παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 221 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Φεβρουαρίου 2020 ανήλθαν στα 3,983 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 407 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου . Η κυριότερη αιτία της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι η μειωμένη δαπάνη για μεταβιβάσεις κατά 322 εκατ. ευρώ και ειδικότερα των αποδόσεων στην ΕΕ κατά 195 εκατ. ευρώ.

 

Δίμηνη αναστολή σε επιχειρηματικά δάνεια

H κυβέρνηση θα υποβάλει στους θεσμούς και αίτημα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσο χρειαστεί και εκ των πραγμάτων αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Τη δίμηνη αναστολή πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι τράπεζες.

Απόφαση που έχει ουσιαστικά δρομολογηθεί μετά την κυβερνητική απόφαση για αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων (εστίασης, ψυχαγωγίας, προσωπικής φροντίδας, όπως κομμωτήρια, εκπαίδευσης κ.ά.), αλλά και τη δραματική μείωση των εσόδων στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, γραφεία ταξιδίων κ.λπ.). Η απόφαση «παγώματος» εκ των πραγμάτων θα συμπαρασύρει αργά ή γρήγορα και τους εργαζομένους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των τραπεζών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή του moratorium αναστολής πληρωμών των δανείων χωρίς χρέωση τόκων υπερημερίας.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση θα υποβάλει στους θεσμούς και αίτημα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσο χρειαστεί και εκ των πραγμάτων αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 27 Μαρτίου. Και ίδωμεν…

Γεγονός πάντως είναι ότι τα τραπεζικά επιτελεία είναι επικεντρωμένα στην προσπάθεια να μη δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια και να διαχειριστούν την τραπεζική καθημερινότητα προστατεύοντας την υγεία των υπαλλήλων τους και του συναλλασσόμενου κοινού.

Ενα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η ρευστότητα της οικονομίας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή, καθώς τα κονδύλια που αναμένεται να ρίξουν στην αγορά η Ε.Ε., η ΕΚΤ, η EBRD κ.ά. θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες.

Ο αγώνας αντοχής που καλούνται να δώσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι των κλάδων που δέχονται ή θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα (π.χ. τουρισμός) θα είναι ιδιαίτερα επίπονος. Στήριξη, σε μικρότερο βαθμό, θα χρειαστούν και επιχειρήσεις που θα διατηρήσουν τους τζίρους τους, αλλά θα έχουν μικρότερες εισπράξεις λόγω του γενικότερου «κρατήματος» στις πληρωμές, όπως οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας, ενέργειας κ.λπ.

Πανδημία COVID-19

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ρίξει 3 τρισ. ευρώ στις τράπεζες​​​​​​

Η Φρανκφούρτη είναι έτοιμη να χορηγήσει 3 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να αντέξουν στην κρίση, όπως αποκάλυψε με συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera ο Fabio Panetta, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Παραμονές του Eurogroup ωστόσο υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση το βάρος της αντιμετώπισης δεν μπορεί παρά να πέφτει στις εθνικές κυβερνήσεις και όχι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η νομισματική πολιτική στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διατηρώντας τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά, ακόμη και αρνητικά, εξασφαλίζοντας ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν στην οικονομία. Τα μέτρα που μόλις ελήφθησαν (σ.σ. αυτά της περασμένης Πέμπτης από την ΕΚΤ) επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι ο δανεισμός προς την πραγματική οικονομία δεν συρρικνώνεται και, εάν είναι δυνατόν, αυξάνεται.

Οι τράπεζες μπορούν τώρα να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες που έχουν υπάρξει ποτέ. Αναμένουμε ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τους τομείς που πλήττονται χειρότερα από την κρίση, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που διαδραματίζουν έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην ιταλική οικονομία (σ.σ. και στην ελληνική).

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το σκέλος της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, στο οποίο εμπλέκονται και οι εθνικές αρχές, έχει αναλάβει δράση τις τελευταίες ημέρες για να διασφαλίσει ότι η κρίση δεν εμποδίζει τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία. Οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τώρα το πεδίο εφαρμογής που τους παρέχει η ΕΚΤ για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όχι να αυξήσουν τους μισθούς ή τα μερίσματα», ανέφερε ο Fabio Panetta.

Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) αποφάσισε τη διάθεση έκτακτου πακέτου αλληλεγγύης, ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των επιχειρήσεων που υπάγονται στη δικαιοδοσία της, ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Στην ανακοίνωσή της η ΕΒRD δηλώνει διατεθειμένη να προσφέρει περισσότερα κεφάλαια όποτε αυτό καταστεί απαραίτητο.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία ενός πλαισίου για την παροχή χρηματοδότησης σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προσωρινές πιστωτικές δυσκολίες. Τα μέτρα που θα προβλέπει το έκτακτο πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας είναι, μεταξύ άλλων, επέκταση της χρηματοδότησης και παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης έως δύο ετών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ειδικά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.