Προσφυγικό: Αναζητείται διέξοδος μετά το φιάσκο – Επίσκεψη Μητσοτάκη στα νησιά, με πιλότο τη Σάμο

Με αμοιβαία επωφελή λύση για την χωροθέτηση των κλειστών δομών έφτασαν κατά πληροφορίες κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες Λέσβου, Χίου και Σάμου ύστερα από την σχεδόν τρίωρη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και των Αντιπεριφερειαρχών Μυτιλήνης και Χίου, καθώς και των Δημάρχων από τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μάλιστα, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισπευσθεί η επίσκεψη του στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αρχής γενομένης από τη Σάμο – πιθανόν αύριο Σάββατο ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδος – επιβεβαιώνει την απεμπλοκή, που επετεύχθη ύστερα από τρια 24ωρα πρωτόγνωρης έντασης σε Λέσβο και Χίο.

Ο πρωθυπουργός είχε, όπως μεταδίδεται, μία πολύ ξεκάθαρη στρατηγική, όταν ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων των τριών νησιών, που, όπως τόνιζαν με νόημα χθες βράδυ αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις: να αποκαταστήσει την διαρραγείσα εμπιστοσύνη ανάμεσα στους νησιώτες και το κέντρο εκκινώντας από τα σημεία, όπου οι δύο πλευρές συμφωνούν.

Στις κοινά συμφωνημένες δηλώσεις της κυβέρνησης και των τοπικών αρχόντων συγκεκριμένες αποστροφές έχουν βαρύνουσα σημασία σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη: η κυβέρνηση φαίνεται να αποσπά τη συναίνεση Περιφέρειας και Δήμων ότι οι κλειστές δομές θα γίνουν αντικαθιστώντας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ενός έως δύο μηνών, τις υφιστάμενες, ανοιχτές και οι αυτοδιοικητικοί φαίνεται πως «κέρδισαν» την ευκαιρία να αντιπροτείνουν εντός ενός χρονικού διαστήματος περί των δύο εβδομάδων ρεαλιστικές λύσεις, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δηλαδή ακόμη και εναλλακτική χωροθέτηση των υπό κατασκευή κλειστών κέντρων, πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση.

Με πιλότο τη Σάμο

Αφ ης στιγμής η κατασκευή του κλειστού κέντρου στη Σάμο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα, που θα προκύψει από την διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο στη Λέσβο και Χίο. Μάλιστα, η κυβέρνηση ανέλαβε κατά πληροφορίες την δέσμευση να μεταφράσει σε άμεσες δράσεις τη «συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση επιδιώκουν να απομακρύνουν άμεσα όλους όσοι έχουν ήδη λάβει άσυλο ή εκείνους που παραμένουν στις δομές πάνω από 14 μήνες, τους οποίους υπολογίζουν σε περίπου 3000 και στα τρία νησιά. Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου η κλειστή δομή της Σάμου, η πρώτη, που θα λειτουργήσει, αναμένεται εκ των πραγμάτων, όπως ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου, να λειτουργήσει πιλοτικά και για τις υπόλοιπες σε Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αργά χθες βράδυ συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν τελεσίδικες εξελίξεις τόσο στη Λέσβο, που μοιάζει απλούστερη περίπτωση, όσο και στην Χίο.

Κατά την επικείμενη επίσκεψη του, μάλιστα, στο υπό ανέγερση κλειστό κέντρο της Σάμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει και τα αντισταθμιστικά οφέλη, εν είδει οριζόντιων οικονομικών μέτρων, αλλά και ειδικών παρεμβάσεων για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε νησιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*