Mε μια μάλλον γενικόλογη αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εκδόθηκε τελικά χθες το κοινό ανακοινωθέν των 27 της Ε.Ε. με τους 33 ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις Βρυξέλλες. Οι 60 ηγέτες συμφώνησαν στην πανανθρώπινη αλήθεια της καταδίκης ενός πολέμου, υποστηρίζοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη – χωρίς ακριβώς αυτό να προσδιορίζεται φυσικά.
«Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο οποίος εξακολουθεί να προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, περιορίζοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας την ενεργειακή και διατροφική ανασφάλεια και τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Υπό αυτή την έννοια, υποστηρίζουμε την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Νικαράγουα αντιτάχθηκε σθεναρά στη διατύπωση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο το κείμενο είχε ήδη αποδυναμωθεί από άλλες χώρες που είχαν αντιρρήσεις. Οι Βρυξέλλες έδωσαν μεγάλη μάχη να διασώσουν την παράγραφο στο τελικό κείμενο, επικαλούμενες τουλάχιστον ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για σεβασμό της κυριαρχίας, της πολιτικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των εθνών. Είναι ουσιώδες να υποστηριχθούν το Διεθνές Δίκαιο και το πολυμερές σύστημα που διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την υποστήριξή τους για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη διασφάλιση της επέκτασής της. «Υποστηρίζουμε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ», προσθέτουν.
Η Ουκρανία δεν ήταν το μόνο επίμαχο ζήτημα. Με μια τόσο ετερογενή ομάδα χωρών, κάθε πρωτεύουσα πιέζει να προσθέσει τις δικές της εθνικές προτεραιότητες, με την τελική δήλωση να θυμίζει λίγο… ποτ πουρί: από την κλιματική αλλαγή μέχρι τα θεμελιώδη δικαιώματα και την άνοδο του ΑΕΠ των χωρών.
Ειδική αναφορά γίνεται στο δουλεμπόριο, ακόμα ένα ακανθώδες θέμα που συζήτησαν οι ηγέτες. «Αναγνωρίζουμε και λυπούμαστε βαθύτατα για τον ανείπωτο πόνο που προκλήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά ως αποτέλεσμα του υπερατλαντικού δουλεμπορίου», αναφέρεται στο κείμενο. «Η δουλεία και το δουλεμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του υπερατλαντικού δουλεμπορίου, αποτέλεσαν τρομακτικές τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας όχι μόνο λόγω της αποτρόπαιας βαρβαρότητας, αλλά και από την άποψη του μεγέθους τους, της οργανωμένης φύσης τους και κυρίως της άρνησης της ουσίας των θυμάτων, και ότι η δουλεία και το δουλεμπόριο αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», σημειώνεται, για να προστεθεί το αίτημα για επανορθωτική δικαιοσύνη. Αλλά στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά σε τυχόν αποζημιώσεις.
Πάντως, η σύνοδος κορυφής χρησίμευσε πάνω απ’ όλα για την επανεκκίνηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένα έργα, ενώ υπεγράφησαν αρκετές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μνημονίου κατανόησης με τη Χιλή για τη σύναψη εταιρικής σχέσης στον τομέα των πρώτων υλών – θέμα που τόσο πολύ «καίει» την Ε.Ε.
Μαρία Ψαρά

Άλλα 12 πτώματα των θυμάτων μιας αίρεσης στην Κένυα που τους καλούσε να νηστεύουν μέχρι θανάτου για να συναντήσουν τον Ιησού στον παράδεισο, εντοπίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα.
Μέχρι στιγμής οι ανασκαφές συνεχίζονται από τις 13 Απριλίου και έχουν ανασυρθεί πάνω από 400 πτώματα, κρυμμένα όσο καλύτερα γινόταν σε 40 ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Την είδηση έδωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της παράκτιας περιοχής του Μαλίντι, Ρόντα Ονιάντσα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από νοσοκομείο της Κομητείας Κιλίφι.
Ο ιεροκήρυκας του θανάτου
Οι αρχές της Κένυας, που πριν από τρεις μήνες συνέλαβαν τον ιδρυτή της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης στην Κένυα, ιεροκήρυκα Πολ Μακένζι, έχουν επικεντρώσει την έρευνά τους στη θρησκευτική οργάνωση μετά από πολυάριθμες καταγγελίες, που οδήγησαν στην ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων που κρύβονταν στο πυκνό δάσος της Shakahola στο Κιλίφι.
Ο πάστορας Μακένζι κατηγορείται ότι λιμοκτονούσε τους οπαδούς του, τάζοντάς τους «άμεσο πέρασμα» στον παράδεισο πριν από την επικείμενη αποκάλυψη για την οποία μιλούσε στο κοινό του.
Εκτός από τον πάστορα, συνελήφθησαν 37 άτομα σε σχέση με τις μαζικές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του ηγέτη της αίρεσης, Τζόις Μουικάμπα.
Εμπορία οργάνων
Οι ερευνητές ανθρωποκτονιών έχουν συλλέξει σχεδόν 300 δείγματα DNA από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία της εκταφής, αλλά πολλά πτώματα παραμένουν αταυτοποίητα.
Δεκάδες από αυτούς είναι παιδιά. Τα θύματα θα μπορούσαν να είναι «πολλά, πολλά περισσότερα», υπογράμμισε ο περιφερειακός αστυνομικός διοικητής Onyancha, δηλώνοντας ότι 412 πτώματα και 95 ετοιμοθάνατοι άνθρωποι έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα όπου ο ιεροκήρυκας συγκέντρωσε τους πιστούς του, καλώντας τους σε προσευχή και σε αποχή από το φαγητό για να «να μπορέσουν να συναντήσουν τον Ιησού στον παράδεισο».
Αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν βλέπουν απλώς θέμα «θρησκευτικού εξτρεμισμού». Οι έρευνες ανακάλυψαν πράγματι ανησυχητικές λεπτομέρειες, που οδηγούν σε εμπορία ανθρωπίνων οργάνων: ορισμένα από τα θύματα βρέθηκαν χωρίς κερατοειδή, πνεύμονες, συκώτι και νεφρά.
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι πίσω από τον εξαναγκασμό των πιστών υπήρχε η επιθυμία να βγάλουν χρήματα με ανθρώπινο «υλικό».
Η παράνομη επιχείρηση μεταμοσχεύσεων
Σύμφωνα με τη φρικτή ανακατασκευή του παθολογοανατόμου που πραγματοποίησε τις αυτοψίες, οι αφαιρέσεις οργάνων έγιναν όταν οι άνθρωποι ήταν ακόμα εν ζωή.
Τα θύματα από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο μεγαλύτερος αριθμός οργάνων είναι κυρίως νέοι άνθρωποι. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται αυτές οι πρακτικές στην Κένυα, η οποία μαζί με άλλες αφρικανικές χώρες αντιπροσωπεύουν τις κύριες πηγές αυτού του «ανθρώπινου εμπορεύματος».
Τα όργανα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην παράνομη αγορά είναι το συκώτι και ο νεφρός, τα οποία πωλούνται προς 43.000 και 85.000 ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μόνο τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν στον κόσμο έως και 91.000 παράνομες μεταμοσχεύσεις.