Προεκλογικός ιός “χτυπά” την κυβέρνηση — Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Όλοι στη ΝΔ ασχολούνται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και ως εκ τούτου το Μαξίμου προειδοποιεί κάθε τόσο τους υπουργούς να στρωθούν στη δουλειά.

Ο”ιός” της εκλογολογίας φαίνεται πως προκαλεί αρρυθμίες στην κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου χτυπά κάθε τόσο καμπανάκια στους υπουργούς να μην ασχολούνται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αλλά να συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς.

Στην προτελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δείξει “κίτρινη κάρτα” σε μέλη της κυβέρνησης που  αντί να δουλεύουν κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Και ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις προειδοποιήσεις, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι οι υπουργοί να “κατεβάσουν τα μολύβια” ή και να προβαίνουν σε δηλώσεις με γνώμονα την προσωπική τους προβολή και σπεύδοντας να προκαταλάβουν νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, η οποία παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνία και άρα και για τη Νέα Δημοκρατία.

Ιδιαίτερα επιρρεπής σε τέτοιου είδους δηλώσεις είναι βεβαίως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης (ο οποίος φερόταν εσχάτως και ως πιθανός υποψήφιος προς αποχώρηση σε έναν ανασχηματισμό), αλλά δεν είναι ο μόνος. Εξάλλου ακόμη και εάν τελικά δεν στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, η χώρα μπαίνει σε έτος προεκλογικό και τόσο οι βουλευτές όσο και οι υπουργοί νιώθουν την πίεση των ψηφοφόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει πάντως το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο έτος, με σταθμό μέσα στο καλοκαίρι την έξοδο από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας, ώστε η χώρα να πετυχει το 2023 την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα ενισχύσουν την απασχόληση και τα μεγάλα έργα, και ταυτόχρονα θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές σε υγεία και παιδεία.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό κατά το Μαξίμου αποτελεί απόδειξη εξάντλησης της τετραετίας. Αλλά πολλοί στη ΝΔ πιστεύουν πως ίσα ίσα αυτό μπορεί να είναι ένα χρονοδιάγραμμα προεκλογικών δεσμεύσεων και εκλογικών στοχεύσεων και διλημμάτων.

Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα ανοίξει και ένα ιδεολογικό μέτωπο στα πανεπιστήμια με το νέο νόμο- πλαίσιο, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένεται να έρθει στη Βουλή τέλη Ιουνίου- μέσα στον Ιούλιο. Ταυτόχρονα το Μαξίμου επιχειρεί να απευθυνθεί ξανά στους νέους, ετοιμάζοντας το σχέδιο για φθηνή στέγη, το οποίο θα ανακοινωθεί πριν τις εκλογές (όποτε και εάν γίνουν) αλλά θα εφαρμοστεί από την επόμενη τετραετία.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση υποψηφιοτήτων εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης με τη ΝΔ, γεγονός που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της εκλογολογίας.

Εκτός από την απειλή της ακρίβειας όμως, αυτό το καλοκαίρι μεγάλος κίνδυνος είναι και ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε εκλογικούς σχεδιασμούς. Άλλοι πάλι σκέπτονται… πονηρά, ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά τελικά ευνοεί τη συσπείρωση της κεντροδεξιάς βάσης γύρω από τον πρωθυπουργό. Αλλά κανείς δε θα ήθελε φυσικά να παίξει με τη φωτιά.

Και πάντα υπάρχει βέβαια και ο φόβος των πυρκαγιών…

Ούτως ή άλλως βέβαια, ο κ.Μητσοτάκης προφανώς θα εξετάσει όλα τα δεδομένα στα τέλη Αυγούστου και τότε θα κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις για εκλογές το φθινόπωρο ή εξάντληση της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση η “γραμμή” είναι πως όλα τα κυβερνητικά στελέχη θα έχουν επιστρέψει από ολιγοήμερες άδειες μετά το Δεκαπενταύγουστο. Αλλά από το Μαξίμου λένε πως αυτό είναι το αυτονόητο, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά σοβαρά μέτωπα.

Βίκυ Σαμαρά

 

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται

O Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δε μπορεί να γίνει αποδεκτός ο δεσποτικός αναθεωρητισμός που απειλεί τα αποδεκτά σύνορα.

Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και τους εταίρους και συμμάχους της χώρας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν και το κύριο θέμα της Συνόδου, προτείνοντας μάλιστα να τεθεί και χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2033 και συσχετίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής με τη ρωσική εισβολή.

Εκτίμησε ειδικότερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει για τα μέλη της εντάσσοντας σε αυτήν και τα δυτικά Βαλκάνια.

Πρόταξε ως μείζονα ζητούμενα την ενεργειακή ασφάλεια και το απαραβίαστο των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας.

“Στο πρώτο απαντάει η θέρμη με την οποία οι εταίροι μας ανταποκρίνονται στην πρόκληση για μία κοινή πολιτική ενεργειακής ασφαλείας”, εκτίμησε ο κ.Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο νέο ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου και την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη, όπου επίσης είχε παρευρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Αποδεικνύεται έτσι ότι ο νέος αυτός κόμβος μπορεί να φέρει τη γειτονιά μας στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής τροφοδοσίας των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της ανατολικής Ευρώπης” είπε και πρόσθεσε ότι:

“Στο δεύτερο πεδίο τα δεδομένα είναι σαφή. Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί το δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη γεωπολιτική ισορροπία αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του”.

Η τελευταία αυτή φράση του κ.Μητσοτάκη ήταν βεβαίως μία σαφής έμμεση αναφορά στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση καθημερινά.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει τις ελληνικές θέσεις και στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποιος θα παρευρεθεί στο δείπνο στη συνέχεια.

Βίκυ Σαμαρά