Προαναγγελία Σύψα για τοπικά lockdown – Ανοίγουν τα δημοτικά. Διαφωνίες για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων – Τραγικά στοιχεία: Εκτός ΜΕΘ το 80% των ασθενών που πέθαναν

κορονοϊός lockdown Αττική νέα μέτραΑνοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown άφησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας παραπέμποντας για τις αποφάσεις στην επόμενη εβδομάδα.

Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού που καταγράφηκε χθες, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας και παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας «το λεκανοπέδιο της Αττικής παρακολουθείται στενά και αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα θα ληφθούν».

«Σήμερα ακόμα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ιδιαίτερη παρέμβαση για κάποιες από τις περιοχές που ανησυχούμε αλλά είναι κάτω από το μικροσκόπιό μας» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών απαντώντας με τη λέξη «ακριβώς» στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο lockdown για τις περιοχές που προβληματίζουν.

Παρέπεμψε, για τις σχετικές αποφάσεις στην επόμενη εβδομάδα.

Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία στην χώρα μας καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορονοϊού καθώς τετραψήφιος αριθμός μολύνσεων είχε να αναφερθεί στη χώρα μας από τις 17 Δεκεμβρίου.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού αποτελούν αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα γιατί σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που ο αριθμός των τεστ ήταν χαμηλός, τα 1.047 που ανακοινώθηκαν χθες καταγράφηκαν σε σύνολο 32.000 τεστ. Αυτά φαίνεται να αντιπροσωπεύουν επίσης το προγενέστερο διάστημα περίπου 14 ημερών πριν, δηλαδή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι που θα κρίνουν το άνοιγμα τόσο των σχολείων όσο και του λιανεμπορίου. Το τοπίο ως προς τις αποφάσεις φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως θα ξεκαθαρίσει τις πρώτες ημέρες του 2021 όταν και να επανασυνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών.

Σχολεία: Θετικοί, καταρχήν, οι ειδικοί στο άνοιγμα δημοτικών-νηπιαγωγείων

Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου.

Στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που έγινε την Τρίτη, με θέμα το πότε θα αρχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Αξίζει, ωστόσο, να υπενθυμιστεί ότι η πορεία της πανδημίας αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Συνεπώς, προς το παρόν δεν μπορεί να προδικαστεί η τελική απόφαση των ειδικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους λοιμωξιολόγους προβληματίζει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως των λυκείων, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη. Σε αυτό το σημείο, οι μισοί εκ των ειδικών της επιτροπής ζήτησαν την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων των επόμενων ημερών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν μεμονωμένες φωνές που τάσσονταν υπέρ του οριζόντιου ανοίγματος των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισαν ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν».

Άνοιγμα καταστημάτων: Μετά το click away έρχεται το click in shop -Ψώνια με ραντεβού, πώς θα λειτουργεί

Στο μεταξύ σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καταρτίζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα των καταστημάτων.

Με τα έως τώρα δεδομένα, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα όχι πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα κι όταν αρθεί το απόλυτο απαγορευτικό, θα εφαρμοστεί μια ακόμα υβριδική μορφή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Το επόμενο βήμα μετά το click away, θα είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή κάποιας παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη του πελάτη εντός του καταστήματος. Όπως λένε, όμως, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά καταστήματα των λίγων τετραγωνικών, συμπληρώνοντας ότι ήδη η αγορά πλην κέντρου λειτουργεί ατύπως με ανάλογο τρόπο, με την αγωνία της κάλυψης έστω ελάχιστου μέρους των απωλειών τζίρου.

Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα click in shop. Όλες οι έρευνες των τελευταίων ετών από την ΕΣΕΕ, έχουν δείξει ότι πάνω από τους μισούς εμπόρους αναδεικνύουν ως πιο αποδοτικό το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων ως το τέλος Ιανουαρίου κι αυτό επιτείνει την αγωνία των περίπου 235 χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου αλλά των 350 χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, για τον τζίρο αυτής της περιόδου.

Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης

Πολύ αργότερα φαίνεται ωστόσο να έρχεται το άνοιγμα της εστίασης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η συζήτηση θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο σύνολό τους οι επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα της εστίασης τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

«Η εστίαση θα πρέπει να μας απασχολήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά άλλο μέλος της επιτροπής, σχολιάζοντας: «Και τότε πάλι, δειλά δειλά, ίσως με δύο άτομα στο τραπέζι».

Βασικό κριτήριο για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσει η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καίριο παράγοντα για την άρση των μέτρων.

 

Ανοίγουν τα δημοτικά – Διαφωνίες για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων – Ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα 

 Ανοίγουν τα δημοτικά – Διαφωνίες για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων – Ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα (vid)

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων που ξεπέρασε πάλι το όριο των 1.000, αλλά κυρίως ο σταθερά υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων οδηγεί στη διατήρηση των περισσότερων περιορισμών. Μεγάλη είναι η συζήτηση για το άνοιγμα ή μη των σχολείων ενώ οι διαφωνίες μεταξύ των λοιμωξιολόγων κατά τη διάρκεια της χθεσινής (Τρίτη) σύσκεψης ανέβαλε τις όποιες αποφάσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το μόνο βέβαιο εξακολουθεί να είναι αυτή τη στιγμή πως το άνοιγμα των σχολείων θ’ αποτελέσει το πρώτο βήμα για την άρση των περιορισμών και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ειδικοί, όπως προέκυψε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την οποία μετά τις διχογνωμίες οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα (4/1).

Κατά πληροφορίες υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ειδικών για το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων ή ακόμη και των ημερομηνιών, ωστόσο όλα δείχνουν με βάση τα σημερινά δεδομένα πως τουλάχιστον νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ξεκινήσουν. Μένει να οριστεί η ημερομηνία.

«Αφού δούμε τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών και πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εισήγηση για ένα πιθανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ήταν ομόφωνη, ο κ. Τσακρής είπε ότι «μετά από μεγάλη συζήτηση που έγινε, νομίζω όλοι σχεδόν συμφώνησαν προς αυτή τη λύση, να επανεξεταστούν τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους».

«Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, οι αποφάσεις θα ληφθούν επίσης την επόμενη εβδομάδα και πάντοτε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Προς τούτο, άλλωστε, εξετάζονται ήδη σενάρια για τη λειτουργία της αγοράς μετά τις 7 Ιανουαρίου, όπως τη διατήρηση του click away ή της καθιέρωσης του click in shop. Με τη μέθοδο αυτή, οι καταναλωτές θα κλείνουν ραντεβού για να επισκεφθούν τα καταστήματα και να δοκιμάζουν τα προϊόντα πριν να τα αγοράσουν. Έτσι, με το ραντεβού θα υπάρχει έλεγχος του αριθμού των πελατών και δεν θα ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο βάσει των τετραγωνικών μέτρων ανά κατάστημα.

 

Τραγικά στοιχεία: Εκτός ΜΕΘ το 80% των ασθενών που πέθαναν από κοροναϊό

 Τραγικά στοιχεία: Εκτός ΜΕΘ το 80% των ασθενών που πέθαναν από κοροναϊό

Η μακάβρια αριθμητική αποκαλύπτει πως περίπου το 80% των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή το τελευταίο δίμηνο δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ σε κάποια μονάδα εντατικής θεραπείας. Επιβεβαιώνονται επίσης οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες απο γιατρούς και συγγενείς θυμάτων για επιλογή ασθενών, αλλά και οι τεράστιες ευθύνες για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ με τις ελλείψεις σε κλίνες και προσωπικό να έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, είναι άκρως αποκαλυπτικά αρκεί κανείς να εξετάσει και να αναλύσει τις νοσηλείες και τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ και τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Μέσα σε δύο μήνες, από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν 4.013 νεκροί. Την ίδια περίοδο εξήλθαν απο τις ΜΕΘ 580 ασθενείς, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας στις εν λόγω μονάδες είναι της τάξης του 43% με 45% και άρα το ποσοστό επιβίωσης είναι προφανώς 55-57%. Κάνοντας την αναγωγή αυτό σημαίνει πως στις ΜΕΘ το τελευταίο δίμηνο κατέληξαν περίπου 470 με 500 άνθρωποι. Με βάση τους υπολογισμούς, το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ, δηλαδή σε απλές κλίνες Covid, είναι πιθανό να ξεπερνάει το 80%.

Το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός θανάτων που σημειώνεται εκτός ΜΕΘ έχει αναδειχθεί και στο παρελθόν, με μικρότερα όμως ποσοστά (της ταξης του 51%). Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Τα Νέα», είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα στις αρχές Νοεμβρίου, στο οποίο παρουσιαζόταν σχετικό έγγραφο που είχε παραδοθεί στους αναλυτές της πανδημίας και το οποίο αφορούσε την περίοδο 19-25 Οκτωβρίου, που ακόμη δεν είχε σημειωθεί έξαρση θανάτων.

Στο 11σέλιδο αυτό έγγραφο σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο επταήμερο –οπότε τα κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία- απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 ετών και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό που μνημονευόταν αμέσως μετά στην εν λόγω καταγραφή, ότι «31 εκ των νεκρών (49,21%) ήταν διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ και 32 (50,79%) ήταν ασθενείς σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ».

Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο προσδιορίζεται αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη ενώ η διάμεση ηλικία ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη» . Αντίστοιχο δείγμα υπάρχει και σε επιδημιολογική έκθεση εκείνης της περιόδου όπου αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους εντός των ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο ήταν 64, επί συνόλου 125 νεκρών εκείνο τον μήνα.

Ακόμη από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 27 του ίδιου μηνός, αναγραφόταν ότι στις εν λόγω μονάδες είχαν χάσει την ζωή τους 80 άτομα, όταν το σύνολο των αποθανόντων από τον κορωνοϊό, το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, ήταν 191.

Επιπλέον σε δήλωσή της –στις 10 Νοεμβρίου- σημαντική κρατική λειτουργός που ασχολείται με τον εν λόγω τομέα επεσήμαινε ότι

  • «από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 330 βγήκαν από τις ΜΕΘ απόλυτα υγιείς».

Εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στις ΜΕΘ περίπου 270 άτομα. Κι έτσι συνάγεται το συμπέρασμα (με αφαίρεση από το σύνολο των 900 των νοσηλευόμενων εκείνη την στιγμή και των εξελθόντων) ότι οι άνθρωποι που, δυστυχώς, απεβίωσαν στις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, ήταν περίπου 300.