Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Η προειδοποίηση από το Μάλι και το κάλεσμα της Δύσης για… — ΗΠΑ: “Τρομοκρατική” η επίθεση ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη — Φωτιές στην Πορτογαλία: Περίπου 1.400 άνθρωποι απομακρύνονται εσπευσμένα από τις εστίες τους

Στρατιώτες στο ΝίγηραΣτρατιώτες στο Νίγηρα 

Η πιθανή στρατιωτική επέμβαση της CEDEAO θα μπορούσε να φέρει «καταστροφή» στον Νίγηρα, προειδοποιεί ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μάλι. Παραμένει εφικτό να τερματιστεί το πραξικόπημα με διπλωματικά μέσα, κρίνει η διπλωματία των ΗΠΑ. Η ΕΕ βλέπει περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή», προειδοποίησε τη Δευτέρα στην Μπαμακό ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μάλι, που τάσσεται εναντίον της ιδέας να χρησιμοποιηθεί βία κατά των πραξικοπηματιών.

«Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή», είπε ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, της Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών.

«Στο Ιράκ, έγινε εισβολή για να έρθει δημοκρατία. Είκοσι χρόνια μετά, [η χώρα αυτή] την ψάχνει. Στη Λιβύη… μπορούμε να αναφέρουμε κι άλλες» χώρες, είπε ο κ. Ντιόπ, υπονοώντας το χάος στη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά τη διεθνή επέμβαση που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.

«Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί εναντιωνόμαστε σε κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμιξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», επέμεινε ο κ. Ντιόπ.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «καταλάβει ότι η CEDEAO μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα [τουφέκι εφόδου] Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».

Ο Νίγηρας έχει βυθιστεί σε μείζονα πολιτική κρίση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από το σύνολο των δυτικών εταίρων του Νίγηρα και τα περισσότερα αφρικανικά κράτη, πάντως οι στρατιωτικοί διαθέτουν την υποστήριξη των στρατιωτικών καθεστώτων στο Μαλί και στον Νίγηρα –όπου έγιναν πραξικοπήματα το 2020 και το 2022 αντίστοιχα και όπου επίσης η αιματηρή δράση τζιχαντιστών παραμένει ανοικτή πληγή–, που διατράνωσαν πως οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.

Η προοπτική στρατιωτικής επέμβασης προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις. Το Σάββατο γερουσιαστές στη Νιγηρία, παράγοντα βαρέων βαρών στη CEDEAO, με τα 215 εκατομμύρια κατοίκων της και με σύνορα 1.500 χιλιομέτρων με τον Νίγηρα, κάλεσαν τον πρόεδρο Μπόλα Τινούμπου να προκρίνει «την πολιτική και διπλωματική επιλογή».

Η CEDEAO και δυτικές κυβερνήσεις απαιτούν επάνοδο του Νίγηρα στη συνταγματική τάξη και την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει ακόμη κρατούμενος.

Νίγηρας: Παραμένει εφικτό να τερματιστεί το πραξικόπημα με διπλωματικά μέσα, κρίνει η διπλωματία των ΗΠΑ

Είναι ακόμη εφικτό να τερματιστεί, με διπλωματικά μέσα, το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, δήλωσε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το παράθυρο ευκαιρίας είναι οπωσδήποτε ακόμη ανοικτό. Πιστεύουμε ότι η χούντα πρέπει να κάνει άκρη και να επιτρέψει στον πρόεδρο [Μοαμέντ] Μπαζούμ να επανέλθει στα καθήκοντά του», δήλωσε στον Τύπο ο Μάθιου Μίλερ κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) συναντώνται εκ νέου την Πέμπτη για να συζητήσουν για την κατάσταση στον Νίγηρα, δυο εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και μερικά εικοσιτετράωρα αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που έδωσαν για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να χρησιμοποιήσουν «βία».

Η χρήση ισχύος είναι λύση «της ύστατης προσφυγής» για τον περιφερειακό οργανισμό, έκρινε ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «επικεντρωμένη στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

Επέκρινε εξάλλου την αποστολή κοινής επίσημης αποστολής στη Νιαμέ από το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, δυο γειτονικά κράτη όπου επίσης κυβερνούν στρατιωτικοί.

«Αν νομίζαμε πως έστειλαν απεσταλμένους για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές και τη συνταγματική τάξη θα το βλέπαμε ως κάτι χρήσιμο, όμως πολύ αμφιβάλλω πως επρόκειτο για αυτό», είπε ο κ. Μίλερ.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η αξία των προγραμμάτων στρατιωτικής βοήθειας, αρωγής για ζητήματα ασφαλείας κ.ά. τα οποία έχουν ανασταλεί μετά το πραξικόπημα έχουν αξία 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν δεν αποκατασταθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα διακοπούν κι άλλα προγράμματα βοήθειας αξίας «εκατομμυρίων», πρόσθεσε, επιμένοντας ωστόσο πως δεν θα επηρεαστεί «η ανθρωπιστική βοήθεια».

Νίγηρας: Η ΕΕ βλέπει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε τη Δευτέρα πως οι Βρυξέλλες θεωρούν πως υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο μεσολάβησης και διαπραγμάτευσης όσον αφορά τον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία την 26η Ιουλίου, ενόψει έκτακτης συνόδου των ηγετών περιφερειακού οργανισμού εντός της εβδομάδας.

«Η ΕΕ θεωρεί ακόμη πως υπάρχει κάποιο περιθώριο μεσολάβησης ως την Πέμπτη 10η Αυγούστου, όταν η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) θα διεξαγάγει ακόμη μια έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στον Νίγηρα», ανέφερε εκπρόσωπός της σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

ΗΠΑ: “Τρομοκρατική” η επίθεση ισραηλινών εποίκων στη Δυτική ΌχθηΑστυνομία στο ΙσραήλΑστυνομία στο Ισραήλ  

Η διπλωματία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση ισραηλινών εποίκων την περασμένη Παρασκευή.

Η διπλωματία των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Δευτέρα «τρομοκρατική» την επίθεση ισραηλινών εποίκων την Παρασκευή η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 19χρονος Παλαιστίνιος, ανεβάζοντας τον τόνο για τη βία της άκρας δεξιάς στο Ισραήλ.

Ήδη το τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι αρμόδιο για τις Υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής (Near East Affairs, NEA) κατήγγειλε το Σάββατο την «τρομοκρατική επίθεση εξτρεμιστή ισραηλινού εποίκου».

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η επιλογή της λέξης δεν έγινε ούτε κατά λάθος, ούτε τυχαία.

«Το σκεπτικό μας είναι πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, ανησυχούμε για αυτήν, και αυτός είναι ο λόγος που τη χαρακτηρίσαμε έτσι», εξήγησε ο Μάθιου Μίλερ στον Τύπο.

Επέμεινε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει «να αποδίδεται δικαιοσύνη σε όλες τις περιπτώσεις εξτρεμιστικής βίας, όποιοι κι αν είναι οι δράστες».

Εξήρε τη σύλληψη από τις ισραηλινές αρχές δυο πολιτών της χώρας που βαραίνουν υποψίες για την υπόθεση.

Ο Κουσάι Τζαμάλ Μαατάν, 19 χρονών, σκοτώθηκε την Παρασκευή σε συμπλοκή με ισραηλινούς εποίκους ανατολικά της Ραμάλας, στην κατεχόμενη δυτική Όχθη.

Ο ένας από τους δυο υπόπτους, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, είναι πρώην εκπρόσωπος βουλεύτριας του ακροδεξιού κόμματος του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και, ανάμεσά τους, κάπου 490.000 εβραίοι έποικοι, σε οικισμούς που ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Την Παρασκευή, πριν από την επίθεση, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως καταγράφεται μεγάλη αύξηση των επιθέσεων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων ή περιουσιών τους στη Δυτική Όχθη, τονίζοντας πως κατέγραψαν περί τα 600 «συμβάντα» αυτής της φύσης το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

 

Φωτιές στην Πορτογαλία: Περίπου 1.400 άνθρωποι απομακρύνονται εσπευσμένα από τις εστίες τους

Πυροσβεστική στην ΠορτογαλίαΠυροσβεστική στην Πορτογαλία 

Στην Πορτογαλία, περίπου 1.400 άνθρωποι απομακρύνονται εσπευσμένα από τις εστίες τους, καθώς η πυροσβεστική μάχεται να ελέγξει τις πυρκαγιές που εξαπλώνονται.

Εκατοντάδες πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που μαίνεται στη νότια Πορτογαλία, έχει απανθρακώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και οδήγησε στην προληπτική απομάκρυνση κάπου 1.400 κατοίκων από τις εστίες τους.

Εννιά πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τις πορτογαλικές αρχές.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στον δήμο Οντμίρα, στην περιφέρεια Αλεντέζου, όμως εξαπλώθηκε νότια, προς την Αλγκάρβε, τον πιο πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό στην Πορτογαλία. Στην επιχείρηση για να ελεγχθεί συμμετέχουν κάπου 800 πυροσβέστες και 12 αεροσκάφη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι περιπλέκουν την κατάσταση. Οι φλόγες έχουν απανθρακώσει κάπου 67.000 στρέμματα. Προτού δύσει ο ήλιος χθες, είχε ήδη σκοτεινιάσει στην Οντμίρα, εξαιτίας του πυκνού καπνού.

Ο δήμαρχος Έλντερ Γκερέιρου χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη, δύσκολη και περίπλοκη», ενώ ο αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας Ζουζέ Χιμπέιρου δήλωσε πως πρέπει να γίνει «πολλή δουλειά» για να ελεγχθεί η κατάσταση.

Δεκαεννιά μικρά χωριά, τέσσερις εγκαταστάσεις υποδοχής τουριστών και κατασκήνωση αποφασίστηκε να εκκενωθούν προληπτικά. Σύμφωνα με τις αρχές, αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε χθες ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβόνας, κηρύσσοντας κόκκινο συναγερμό. Το μέτρο αφορά 120 δήμους.

Η υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκάσπαρ προειδοποίησε πως «οι καιρικές συνθήκες που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες» σημαίνουν πως «ακόμη κι ένα μικρό [σ.σ. μέτωπο φωτιάς] μπορεί να γίνει μεγάλο».

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν σήμερα κατά τόπους ακόμη και τους 41° Κελσίου.

Επιστήμονες έχουν επισημάνει πως οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι, σφοδρότεροι και εκδηλώνονται και σε άλλες εποχές του χρόνου πέραν του καλοκαιριού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.