«Πρέπει να δούμε εικόνες Ιταλίας με φορτηγά με νεκρούς»; Κραυγή αγωνίας από τους ειδικούς – Eurostat: Ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Οριστικό: Ανοίγει 1η Αυγούστου η κρουαζιέρα – Πρόεδρος Bundesbank: Ανησυχητικός ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός

κορονοϊός κρούσματα κορονοϊούΜάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών. Τις βασικές… αρχές επαναλαμβάνουν οι ειδικοί καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται ιδίως στα αστικά κέντρα και στους νέους. Εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, δηλαδή και σε εμπορικά, εκκλησίες, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες.

Να επιστρέψει η ενημέρωση αλλά και να καταλάβουν οι πολίτες ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας και θα συνεχίσει να είναι γιατί «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις επιδημίες και άρα με τη μάσκα», ζήτησε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, που δεν έκρυψε την ανησυχία του για το πώς αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού, ιδίως στους νέους, και τόνισε πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες από το πως εξελίσσεται η κατάσταση το καλοκαίρι.

Ο Μάριος Λαζανάς, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (28.07.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ δεν έκρυψε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι «να πείσουμε τον κόσμο να κρατάει μέτρα». Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πάντα κάποιος να τρέχει πίσω από τον κόσμο και να κόβει κλήσεις, αλλά πρέπει και οι πολίτες να φορούν μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και να πλένουν τα χέρια τους.

«Κάτι δεν πάει καλά», είπε για την αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες μέρες. Και έκρινε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στο γεγονός πως «χαλαρώνει η ενημέρωση και ο κόσμος δεν ακολουθεί τα μέτρα (σ.σ. μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών). Τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά. Δεν έχουμε πολλά μέτρα στα χέρια μας και το εμβόλιο θα αργήσει», είπε και τόνισε πως πρέπει να βρεθούν και τα σωστά μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία.

Δεν μπορεί να υπάρχει παντού ένας… Χαρδαλιάς

«Μόλις μπήκε το πρόστιμο, η χρήση μάσκας άρχισε να εφαρμόζεται. Πρέπει να υπάρχουν συνεχώς αστυνομικά μέτρα και κάποιος να κόβει κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε; Πρέπει να συμμορφωθούμε από μόνοι μας! Γίνονται γάμοι με 600 καλεσμένους, Γιατί; Πρέπει κάποιος να πει “γάμος με 50 άτομα”; Πρέπει να αυτοπεριοριζόμαστε» τόνισε ο Μάριος Λαζανάς.

κορονοϊός Γώγος τεστ

Χτύπησε ξανά… καμπανάκι γιατί «ο ιός είναι ανάμεσά μας», σημειώνοντας πως κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί και κάποιοι υπερμεταδότες. Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται και κρούσματα σε παιδιά. «Ο ιός μεταδίδεται γιατί δεν παίρνουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή μολύνονται πιο πολύ νέοι γιατί οι ηλικιωμένοι είτε προφυλάσσονται, είτε είναι σπίτια τους είτε προσέχουν. Οι νέοι βέβαια είναι πιο ανθεκτικοί και ίσως γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές εισαγωγές», επεσήμανε.

Μη γίνουμε Ιταλία

Ζήτησε «να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας» και διερωτήθηκε αν για να το καταλάβουμε «πρέπει να φτάσουμε να δούμε εικόνες της Ιταλίας με φορτηγά με νεκρούς;». Επανέλαβε ότι ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών.

Και δεν έκρυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική. Και εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως πρέπει να γίνει. «Αυτό που έχουμε συζητήσει και νομίζουμε είναι ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται στους κλειστούς χώρους» και σημείωσε πως η άποψή του είναι πως ο κόσμος πρέπει να φοράει μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως σε εκκλησίες, σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες γιατί «δεν έχουμε άλλα μέτρα προφύλαξης».

Έκρινε πως είναι δύσκολο να γίνει ξανά ολικό lockdown αλλά μπορεί να υπάρξουν τοπικά περιοριστικά μέτρα. Όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, μπορεί σε περίπτωση κρουσμάτων να κλείσουν κάποια ή μπορεί αν υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού να χρειαστεί να τεθούν συγκεκριμένα ωράρια σε κάποια μαγαζιά.

«Είμαστε όλοι μέρος της λύσης», είπε ο Μάριος Λαζανάς και προειδοποίησε ότι «όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το δεύτερο κύμα. Εύχομαι να μην αυξηθούν τα κρούσματα».

 

Ανησυχητικά στοιχεία της Eurostat: Ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κίνδυνος της φτώχειας αφορά 86 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυτό είναι το συμπέρασμα της απάντησης ερωτήματος το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η βουλευτής της ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) Σαμπίνε Τσίμερμαν, του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), για την παροχή των σχετικών δεδομένων, σύμφωνα με τα φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» ( Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND) όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος της φτώχειας αφορά 86 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως το πρόβλημα το αντιμετωπίζει ένα στους έξι πολίτες της.

Συνολικά, το 2018 το 17,1% του πληθυσμού διέτρεχε τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ την προηγούμενη χρονιά το ποσοστό ανέρχονταν σε 16,9%. Πτωχοί θεωρούνται όσοι διαθέτουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος του πληθυσμού στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο κίνδυνος της φτώχειας αφορούσε στη Γερμανία το 16% του πληθυσμού το 2018, έναντι 12,5% το 2006. Ο αριθμός των ανθρώπων που διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας στη Γερμανία αυξήθηκε από 10 σε 13 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε κοινωνικοπολιτικά. Αντί να μειώσει τη φτώχεια, το κοινωνικό ρήγμα στην Ευρώπη διευρύνεται. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν ακόμη τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να δρομολογηθεί αποφασιστικά η πορεία για μια κοινωνική Ευρώπη, ειδικά σε καιρούς όπως η πανδημία του κορονοϊού», τόνισε η Τσίμερμαν στο RND.

Η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς ζήτησε επίσης τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού ελάχιστου μισθού, περισσότερες προσπάθειες στον δημόσιο τομέα απασχόλησης και ευρωπαϊκή ασφάλιση απασχόλησης.

 

Οριστικό: Ανοίγει 1η Αυγούστου η κρουαζιέρα – Ποια λιμάνια αφορά

 Οριστικό: Ανοίγει 1η Αυγούστου η κρουαζιέρα – Ποια λιμάνια αφορά

Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου του 2020 ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).

Σε πρώτη φάση, το άνοιγμα της κρουαζιέρες θα αφορά μόλις έξι λιμάνια:

Πειραιάς, Ρόδος, Ηράκλειο, Βόλος, Κέρκυρα, Κατάκολο

Μάλιστα, το παραπάνω καθεστώς μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση νέων επιδημιολογικών συνθηκών.

«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» ανέφερε, στην επιστολή του, ο Υπουργός Τουρισμού.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού».

Διαβεβαίωσε δε ότι «οι υγειονομικές διαδικασίες, οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών «Homeporting» στην Ελλάδα, ενώ αξίωσε από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου.

«Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους» υπογράμμισε, τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα του κλάδου της κρουαζιέρας αναμένεται να συνδράμει τις προσπάθειες της Ελλάδας να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες.

Η αρχή έγινε στις 15 Ιουνίου, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις εξωτερικού από συνολικά 29 χώρες με θετικό επιδημιολογικό προφίλ. Την 1η Ιουλίου, έγινε το επόμενο «βήμα» με το πλήρες άνοιγμα των συνόρων προς τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και ορισμένες τρίτες-χώρες.

 

Πρόεδρος Bundesbank: Ανησυχητικός ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός για τον κοροναϊό

 Πρόεδρος Bundesbank: Ανησυχητικός ο κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός για τον κοροναϊό

Ο Πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν ασκεί κριτική στην αποδοχή του κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού.

«Ο κοινός δανεισμός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεταβιβάσεις xρημάτων σε μεγάλη κλίμακα είναι κατά βάσιν ανησυχητικός. Τουλάχιστον δεν θα πρέπει το πακέτο ανάκαμψης (το οποίο συμφωνήθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής των χωρών της Ε.Ε.) να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για ευρείας κλίμακας  δανεισμό της ΕΕ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο τακτικός προϋπολογισμός (τους)», δήλωσε στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Thüringer Allgemeine, Braunschweiger Zeitung,Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.).

«Είναι σημαντικό, πάντως, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σε θέση να δράσει προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού. Η έκφραση αλληλεγγύης στην Ευρώπη – και η οικονομική – νομίζω ότι σε αυτήν την κατάσταση είναι σωστή. Προκειμένου (όμως) τα κονδύλια  να χρησιμοποιηθούν επωφελώς και αποτελεσματικά, απαιτούνται ελεγκτικοί μηχανισμοί», πρόσθεσε ο Βάιντμαν.