Πράσινοι κατά Μέρκελ: Σταματήστε να δίνετε όπλα στην Τουρκία – Επιστολή Σόιμπλε σε Μέρκελ: Τα έχεις κάνει “θάλασσα” με την πανδημία

Πράσινοι κατά Μέρκελ: Σταματήστε να δίνετε όπλα στην Τουρκία

Την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στο πεδίο των εξοπλισμών επικρίνουν σφόδρα Πράσινοι και Αριστερά και ζητούν να ανασταλούν άμεσα οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για ζητήματα αφοπλισμού Κάτια Κόιλ απάντησε ότι «οι εξαγωγές πολεμικών όπλων στην Τουρκία, ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων που έχουν παραγγελθεί στην ThyssenKrupp, θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμη πιο αιχμηρή η δήλωση της Σεβίμ Ντάγκντελεν, εκπροσώπου της Αριστεράς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμών και αφοπλισμού, η οποία δήλωσε από την Κύπρο όπου βρίσκεται:

«Όποιος εκφράζεται τόσο σθεναρά υπέρ της αλληλεγγύης προς χώρες της ΕΕ, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλάει πολεμικά όπλα στην Τουρκία, όπως το έκανε τα τελευταία χρόνια. Το μπλόκο της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών Μάας σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων συνιστά όνειδος για τη γερμανική εξωτερική πολιτική και ισοδυναμεί με συνενοχή στην επιθετικότητα του Ερντογάν», επισήμανε χαρακτηριστικά η Σεβίμ Ντάνγκντελεν, τονίζοντας ότι «αυτή η αθέμιτη σύμπραξη με το καθεστώς Ερντογάν διχάζει την ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Η Αριστερά ζητά να σταματήσουν άμεσα τόσο οι εξαγωγές όπλων όσο και η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία αλλά και να δοθεί τέλος στην «ανεύθυνη προοπτική» διεύρυνσης της τελωνειακής ένωσης και περαιτέρω εμπορικών διευκολύνσεων στην Άγκυρα.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης

Προηγουμένως και σε ερώτηση της DW αναφορικά με την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς καταρχάς αρνητικά στο ελληνικό αίτημα να σταματήσει η Ευρώπη την πώληση όπλων στην Τουρκία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία νέα έγκριση για εξαγωγές νευραλγικού χαρακτήρα στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Από την ανάγνωση των παραπάνω αλλά και εκ των πραγμάτων τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 εξαιρούνται από το μερικό εμπάργκο όπλων που επέβαλε το Βερολίνο τον Οκτώβριο του 2019 στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Αφενός διότι τα υποβρύχια εμπίπτουν σε παλιά συμφωνία (2009) και αφετέρου επειδή σχετίζονται με συμμαχικές υποχρεώσεις της Γερμανίας στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ και πολυεθνικών διαδικασιών κατασκευής.

Με απλά λόγια: από τα τέλη του 2019 η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει πλέον πράγματι ελάχιστες νέες εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Η ολοκλήρωση παλιών παραγγελιών όμως, και κυρίως αυτή που αφορά τα υποβρύχια, συνεχίζεται κανονικά.

 

Επιστολή Σόιμπλε σε Μέρκελ: Τα έχεις κάνει “θάλασσα” με την πανδημία

Σκληρή κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς ο Πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με επιστολή του προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, ζητώντας ισχυρότερο ρόλο της κάτω βουλής στη διαδικασία διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού και αυστηρότερο έλεγχο των μέτρων που περιορίζουν τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Στο δισέλιδο κείμενό του προς τους βουλευτές, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στα μέτρα για τον κορονοϊό, προκειμένου «να αποφευχθεί η δημιουργία της εντύπωσης ότι η μάχη κατά μιας πανδημίας έχει αφεθεί αποκλειστικά στα χέρια της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας». Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι η αρχή της διάκρισης των εξουσιών καταστρατηγείται, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων λαμβάνουν διαρκώς νέες αποφάσεις μεταξύ τους, πολλές από τις οποίες στη συνέχεια διορθώνονται από τα δικαστήρια, όπως συνέβη πρόσφατα με την απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία που επιχειρήθηκε να επιβληθεί για όσους προέρχονται από περιοχές «αυξημένου κινδύνου», ακόμη και εντός Γερμανίας.

Ο Πρόεδρος της Bundestag θεωρεί ακόμη ότι η αποδοχή της πολιτικής που ασκείται για τον περιορισμό της πανδημίας μειώνεται όλο και περισσότερο μεταξύ των πολιτών και πιστεύει ότι η απώλεια εμπιστοσύνης προκλήθηκε μέσω της μη συμμετοχής του Κοινοβουλίου στις αποφάσεις. Μόνο η συγκατάθεση των ελεύθερα εκλεγμένων βουλευτών θα μπορούσε να δικαιολογήσει την παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα, υποστηρίζει ο Σόιμπλε.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Καγκελάριος Μέρκελ και οι επιστήμονες έκαναν λάθος με την αδιάλλακτη προσκόλλησή τους στις επιδημιολογικές παραμέτρους και προσθέτει ότι μόνο μια ευρεία διαβούλευση με το Κοινοβούλιο μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση και την εξισορρόπηση των διαφόρων συμφερόντων και των διαφόρων απόψεων. Αυτή είναι και η ομορφιά της δημοκρατίας, σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Σόιμπλε.

Οι αντιδράσεις στη Γερμανία

Οι απόψεις του Σόιμπλε φαίνεται ότι τυγχάνουν ευρείας στήριξης εντός Κοινοβουλίου. «Η κυβέρνηση επέλεξε την λάθος προσέγγιση. Οι διαβουλεύσεις της Καγκελαρίου με τους 16 Πρωθυπουργούς πίσω από κλειστές πόρτες δεν απέδωσαν χρήσιμες λύσεις», δήλωσε στο Podcast «Πρωινό μπρίφινγκ» o αντιπρόεδρος της Bundestag Τόμας Όπερμαν (SPD).

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Στέφαν Τομέ τόνισε ότι «οι ευρείες ρυθμιστικές εξουσίες επενεργούν σε κάποιους υπουργούς σαν ναρκωτικό, από το οποίο δεν μπορούν πλέον να απαλλαγούν και στο τέλος χρειάζονται όλο και περισσότερο» και σημείωσε ότι η Bundestag και τα κρατιδιακά κοινοβούλια πρέπει να ανακτήσουν την δύναμή τους. Στο ίδιο πνεύμα, η «Πράσινη» αντιπρόεδρος της Bundestag Κλαούντια Ροτ επιτέθηκε στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος διεκδικεί την επέκταση των έκτακτων δικαιωμάτων του να αποφασίζει με περιορισμένη συμμετοχή των βουλευτών και πέρα από τον Μάρτιο του 2021: «Δεν μπορεί ένας υπουργός να ζητά αχόρταγα όλο και περισσότερη εξουσία», δήλωσε σε συνέντευξή της στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προκαλέσει και έντονη κριτική αλλά και πολλές αντιδράσεις. Η BILD σχολιάζει ότι ο Πρόεδρος της Bundestag αποτελεί από σήμερα τον ισχυρότερο αντίπαλο της Καγκελαρίου, σημειώνοντας ότι με την επιστολή του δίνει ουσιαστικά στους βουλευτές το εγχειρίδιο με τις λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα ασκήσουν πίεση και έλεγχο στην κυβέρνηση. «Υπάρχει ανησυχία σχετικά με το εάν οι εξαιρετικά εντατικές και ευρείας βάσης παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού μπορούν να βασίζονται σε μια απλή γενική ρήτρα», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, οι βουλευτές θα πρέπει να διατυπώσουν πολύ συγκεκριμένα τους όρους σχετικά με το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται να περιορίζονται τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ θα πρέπει να θέτουν και αντίστοιχο χρονικό περιορισμό και να απαιτούν συμμετοχή του Κοινοβουλίου κάθε φορά που λαμβάνονται νέες αποφάσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*