Πού οφείλεται το αδιέξοδο στο προσφυγικό; – Κοινωνικός αυτοματισμός, και εμφάνιση ακροδεξιάς μετά τις παλινωδίες

Η μη διαχείριση – του προσφυγικού από την κυβέρνηση φθάνει, μετά από επτά μήνες παλινωδιών, στο απόλυτο αδιέξοδο. Και για να ξεφύγει, το επιτελείο του Μαξίμου διολισθαίνει στο ύστατο, και πιθανώς μοιραίο, διπλό λάθος: Αντιμετωπίζει την έξαρση της προσφυγικής κρίσης με όρους επικοινωνίας και με εργαλεία κοινωνικού αυτοματισμού.

Χθες το βράδυ, και μετά από δύο ημέρες κινητοποιήσεων των εγκλωβισμένων προσφύγων, μετά από ρίψη χημικών σε γυναικόπαιδα, και μετά από έναν ακόμη επικοινωνιακό αντιπερισπασμό από την κυβέρνηση διά της ανακάλυψης ότι «για όλα φταίνε οι ΜΚΟ», η εικόνα στην Μόρια ήταν η εξής: Οργισμένοι «πολίτες», όπως μεταδίδουν οι τοπικές ιστοσελίδες της Λέσβου, είχαν στήσει μπλόκα στις εισόδους του χωριού για να αποκλείσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών. Άτομα θολής ταυτότητας και κινήτρων έκαναν έλεγχο στα αυτοκίνητα που έμπαιναν στον χωριό, ενώ νεαροί με ρόπαλα περιπολούσαν στους δρόμους προπηλακίζοντας πρόσφυγες.

Η ακροδεξιά οσμή ήταν διάχυτη στην Μόρια, οι ανώνυμοι «αγανακτισμένοι» πολίτες όμως δρούσαν υπό την απόλυτη ανοχή της αστυνομίας. Και λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε νέα ένταση ανάμεσα στην αστυνομία και σε αντιεξουσιαστές που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις κατά μεταναστών.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των επιστροφών και πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα νησιά.

«Χθες προφανέστατα υπήρξε υποκίνηση από τους εξαθλιωμένους που διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Αυτή η κατάσταση είναι που τους υποκίνησε και είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που την τροφοδοτεί», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

«Η ιδεοληπτική αντίληψη και πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δημιούργησε τις ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μεταναστών και των προσφύγων», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση και για τα επεισόδια στη Λέσβο.

«Πήρατε μια Μόρια με 5.000 άτομα και σήμερα με τη πολιτική σας την οδηγήσατε να έχει πάνω από 20.000. Έχει υπερβεί τα όρια της εξαθλίωσης. Οι εμμονές σας η διαχειριστική ανεπάρκεια σας, η ακροδεξιά λογική και η ακραία αντίληψη σας οδήγησε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο της Λέσβου. Η κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις και θα είστε εσείς ο ηθικός αυτουργός», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.

Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός, αναφέρει «η εφαρμογή του Νόμου 4636/2019 της Κυβέρνησης ΝΔ, όπως είχαμε επισημάνει πριν λίγους μήνες, διέλυσε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο παραβιάζοντας σωρεία διατάξεων, νομοθέτησε τα κλειστά κέντρα – φυλακές ακόμα και για τις ευάλωτες ομάδες μέχρι και για 36 μήνες, “έκοψε” τον ΑΜΚΑ και την πρόσβαση στην Υγεία για χιλιάδες ανθρώπους και τα παιδιά τους, ενώ συγκέντρωσε τα πυρά όλων, μεταξύ αυτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν χρηματοδοτεί τα σχέδια για φυλακές, πλωτά φράγματα, κλπ. επειδή καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανικανότητα, την άγνοια, την αδράνεια προς την Ευρώπη και τις ευθύνες της και την ακροδεξιά γραμμή που υπηρετεί η κυβέρνηση, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ίδια τη χώρα, και οδηγούν σε γεγονότα όπως αυτά που παρακολουθούμε στη Λέσβο που αντιμετωπίζονται, μάλιστα, με ακραία καταστολή».

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στη Λέσβο και στα αλλά νησιά του Αιγαίου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων σε άθλιες συνθήκες, είναι εκρηκτική και επικίνδυνη».

Μιλώντας στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα hotspot στα νησιά και να μη φτιαχτούν ούτε ανοιχτές ούτε κλειστές δομές.

«Να μεταφερθούν στην ενδοχώρα με ανοιχτές δομές και γρήγορα να πάρουν το δρόμο του προορισμού τους. Η ΕΕ αντί να μιξοκλαίει να κάνει κάτι. Άλλο να εγκλωβίζονται σε μια χώρα και άλλα να καταμερίζονται σε 30», είπε και προειδοποίησε: «όσο θα υποτάσσεστε στο Δουβλίνο θα χειροτερεύει η κατάσταση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*