«Λοιπόν, η Wagner δεν υπάρχει πια. Δεν υπάρχει νόμος για ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις. Απλά δεν υφίσταται! Δεν υπάρχει τέτοια νομική οντότητα»: αυτό δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την μισθοφορική ομάδα του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος τον περασμένο μήνα προχώρησε σε ανταρσία εναντίον του Κρεμλίνου και επιχείρησε να φτάσει στη Μόσχα με το στρατό του.
Τα σχόλια αυτά έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Ρώσου προέδρου στην εφημερίδα Kommersant και απαντώντας σε ερώτημα εάν η Wagner θα συνεχίσει να υπάρχει ως στρατιωτική μονάδα.
«Η ομάδα υφίσταται αλλά νομικά δεν υπάρχει» επανέλαβε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Και συμπλήρωσε:
«Αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα, που σχετίζεται με τη νομιμοποίησή της. Αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να συζητηθεί στη Δούμα. Δεν είναι εύκολο ερώτημα».
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε για πρώτη φορά και το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με 35 διοικητές της Wagner μετά την αποστασία.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ένας διοικητής που οι στρατιώτες του αποκαλούν Sedoy (σ.σ. γκριζομάλλης) και ο οποίος διεύθυνε τις μονάδες της Wagner στην Ουκρανία τους τελευταίους 16 μήνες.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έκανα αφενός μια αξιολόγηση των όσων είχαν κάνει στο πεδίο της μάχης και αφετέρου των όσων είχαν συμβεί στις 24 Ιουνίου. Τους παρουσίασα, επίσης, τις επιλογές τους σε περίπτωση που ήθελαν να συνεχίσουν να υπηρετούν… Αυτό ήταν όλο» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και κατέληξε λέγοντας:
«Θα μπορούσαν όλοι να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο και να συνεχίσουν να υπηρετούν… Δεν θα άλλαζε τίποτα για αυτούς. Επικεφαλής τους θα ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή ήταν ο πραγματικός τους διοικητής».
Wagner: Η περίεργη παρουσία της στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία μετά την ανταρσία
Άρματα μάχης της Wagner
Σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία βρίσκεται η πλειονότητα των μαχητών της Wagner, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Τι εκτιμά για τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις.
Οι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner δεν έχουν πλέον «σημαντική» συμβολή στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε την Πέμπτη (13/7) το Πεντάγωνο, δυο εβδομάδες μετά την ανταρσία τους.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν βλέπουμε τις δυνάμεις της Wagner να έχουν σημαντική συμμετοχή στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι «η πλειονότητα» των μαχητών της Wagner βρίσκεται ακόμη σε περιοχές της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, διευκρίνισε.
Στα τέλη Ιουνίου, η εταιρεία μισθοφόρων Wagner, που έχει διαδραματίσει ρόλο-κλειδί σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποπειράθηκε να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία κατά τη διάρκεια ανταρσίας-αστραπής.
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της, ανέφερε πως η εξέγερση αυτή δεν είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά να σωθεί η εταιρεία από τη διάλυσή της με απόφαση του γενικού επιτελείου, στο οποίο πρόσαψε ανικανότητα.
Η ανταρσία έλαβε τέλος την 24η Ιουνίου, κατόπιν συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Μινσκ και προέβλεπε μετεγκατάσταση του κ. Πριγκόζιν στη Λευκορωσία. Στους μαχητές του προτάθηκε από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ενταχθούν στον τακτικό στρατό, να πάνε στη Λευκορωσία ή να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.
Προχθές Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως παρέλαβε από τη Wagner πάνω από 2.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης), 2.500 τόνους πυρομαχικών και 20.000 ελαφριά όπλα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Πριγκόζιν δέχθηκε να επιστραφεί ο οπλισμός αυτός στον τακτικό στρατό μετά τη ματαίωση της εξέγερσης.
Μετά την αποτυχία της στάσης αυτής κυκλοφορούν διάφορες φήμες, που είναι αδύνατο να επαληθευτούν με δεδομένη την αδιαφάνεια στα υψηλά κλιμάκια του ρωσικού κράτους, περί αλλαγών στη στρατιωτική διοίκηση, ιδίως περί ενδεχόμενης αντικατάστασης του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, που θεωρείτο για καιρό ότι διάκειται ευνοϊκά έναντι της Βάγκνερ.
Η Ουκρανία παρέλαβε τα πυρομαχικά διασποράς που έστειλαν οι ΗΠΑ
Η Ουκρανία έχει παραλάβει πυρομαχικά διασποράς, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία τέτοιου είδους πυρομαχικά.
Ο Βαλέρι Σέρτσεν, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της μονάδας «Τάβρια» στην νότιο Ουκρανία, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε στο CNNi ο διοικητής της μονάδας «Τάβρια», στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι , ότι η Ουκρανία μόλις παρέλαβε πυρομαχικά διασποράς αλλά δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ακόμη.
Τα πυρομαχικά διασποράς είναι «στα χέρια των αμυντικών μας δυνάμεων», δήλωσε ο Σέρτσεν στην ουκρανική τηλεόραση χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Μόλις τα παραλάβαμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη , αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά (το πεδίο της μάχης). Ο εχθρός επίσης αντιλαμβάνεται, ότι αποκτώντας τέτοια πυρομαχικά θα έχουμε ένα πλεονέκτημα. Ο εχθρός θα εγκαταλείψει εκείνο το τμήμα του εδάφους όπου είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν» δήλωσε ο στρατηγός Ταρνάφσκι.
Ο Ταρνάφσκι δήλωσε ότι η ανώτερη ηγεσία του ουκρανικού στρατού θα αποφασίσει για τις «περιοχές του εδάφους όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν», σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό όπλο».
Ο Ταρνάφσκι υπογράμμισε τους περιορισμούς στη χρήση των πυρομαχικών, λέγοντας ότι η χρήση τους απαγορεύεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ακόμη και αν αυτές καταλαμβάνονται από ρωσικές δυνάμεις.
«Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις περιοχές του μετώπου. Αυτό είναι πολύ λάθος, Αλλά οι ίδιοι ανησυχούν πολύ» πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 7 Ιουλίου ότι θα στείλουν στο Κίεβο πυρομαχικά διασποράς ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 17 μήνες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την ουκρανική αντεπίθεση.
Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνήθως τα εν λόγω πυρομαχικά απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μεγάλη περιοχή. Όσες δεν εκρήγνυνται αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.
Η Ουκρανία δηλώνει ότι θα κάνει χρήση των πυρομαχικών διασποράς μόνο για να απελευθερώσει τα εδάφη της και δεν θα τα χρησιμοποιήσει σε αστικές περιοχές. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη την δέσμευση της Ουκρανίας στο ζήτημα αυτό.
Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.
Την αντίθεση τους στην απόφαση να σταλούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία εξέφρασαν η Ισπανία και ο Καναδάς, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι είναι μέρος της συνθήκης που αποθαρρύνει την χρήση των όπλων αυτών. Ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ καταδίκασε την απόφαση.