Πούτιν, Ερντογάν στο Σότσι: Ένα σκληρό «παζάρι» που έληξε χωρίς δηλώσεις – Πούτιν: Η Τουρκία ενεργειακά ασφαλής χάρη στον TurkStream

Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι: Ένα σκληρό «παζάρι» που έληξε χωρίς δηλώσεις

Ενδεικτική του σκληρού «παζαριού» που έλαβε χώρα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας εκτιμάται ότι είναι η απουσία κοινών δηλώσεων κατόπιν της συνάντησης των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Φευγαλέες οι αναφορές σχετικά με το μέτωπο της βόρειας Συρίας, κυρίαρχο ζήτημα στην «καυτή» ατζέντα της πρώτης κατ’ ιδίαν συνάντησης των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας εδώ και 18 μήνες -που περιλάμβανε επίσης την τουρκική πρόθεση αγοράς νέα συστοιχίαςS-400παρά την οργή των ΗΠΑ.

Κοινή συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκε· οι πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση φθάνουν με το «σταγονόμετρο», ενώ συγκρατημένοι εμφανίστηκαν αμφότεροι οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας τόσο κατά την έναρξη, όσο και στη λήξη της συνάντησης στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

Υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις «εξελίσσονται θετικά», λέγοντας επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις [με την Τουρκία] είναι ορισμένες φορές δύσκολες, αλλά με θετική τελική έκβαση […] και αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς».

Ο Ερντογάν από πλευράς του, αφού μίλησε για το «μεγάλο όφελος της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε σχετικά με το μέτωπο της Συρίας -όπου Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα- ότι «η ειρήνη εκεί εξαρτάται από τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Προ της συνάντησης, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο Ερντογάν θα πιέσει τον Πούτιν να επιστρέψει στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε πέρυσι για να τερματιστεί η επίθεση του ρωσικού και του συριακού στρατού εναντίον μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Πούτιν από πλευράς του έκανε μόνο μια φευγαλέα αναφορά στη Συρία στα εισαγωγικά σχόλιά του, λέγοντας ότι είναι ένας από τους τομείς όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται με αρκετή επιτυχία. Ο Ρώσος ηγέτης είπε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μερικές φορές δύσκολες, αλλά ότι οι δύο χώρες έχουν μάθει πώς να βρίσκουν αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς.

Κατόπιν της τρίωρης συνομιλίας κανένας από τους δύο ηγέτες δεν προέβη σε λεπτομερείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, με τον Πούτιν να αρκείται να ευχαριστήσει στον Ερντογάν για την επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε χρήσιμη και ουσιαστική.

Ο Τούρκος πρόεδρος από πλευράς του έκανε λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες. «Μετά τις παραγωγικές συνομιλίες με τον συνάδελφό μου Πούτιν, αναχωρήσαμε από το Σότσι» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, στο οποίο ανάρτησε μια φωτογραφία με τον Ρώσο πρόεδρο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα.

Οι S-400

Επί τάπητος βρέθηκε στο Σότσι και η πιθανή αγορά εκ μέρους της Τουρκίας νέας συστοιχίας των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, με τον Ερντογάν να λέει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επιθυμεί να συζητήσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

«Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνήθη άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά» είπε ο Ερντογάν στον Ρώσο πρόεδρο σε μία προφανή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσθέσει:

«Τους δώσαμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη απάντηση. Δεν είναι δυνατόν για εμάς να κάνουμε πίσω μετά τα βήματα που έχουμε κάνει. Το πιστεύω ιδιαίτερα αυτό: Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας».

Η Τουρκία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αγοράσει ρωσικές συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019 προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της αμυντικής της βιομηχανίας και προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που προβεί σε αγορές και άλλων ρωσικών εξοπλισμών.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προτίθεται να προμηθευτεί μία δεύτερη συστοιχία S-400, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει τις ενέργειές της.

Ενεργειακή συνεργασία και Turkstream

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν και τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την στάση που τήρησε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, χάρη στον οποίο, όπως είπε, η Τουρκία νοιώθει αυτοπεποίθηση αυτή την περίοδο της κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε με την σειρά του στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, ο πρώτος αντιδραστήρας τους οποίου ενδέχεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το επόμενο έτος.

 

Πούτιν σε Ερντογάν στο Σότσι: Η Τουρκία ενεργειακά ασφαλής χάρη στον TurkStreamΠούτιν σε Ερντογάν στο Σότσι: Η Τουρκία ενεργειακά ασφαλής χάρη στον TurkStream

Η Τουρκία είναι προστατευμένη από την κρίση φυσικού αερίου που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο Σότσι. «Καυτή» η ατζέντα των συνομιλιών -από τον εμφύλιο στη Λιβύη, τη διένεξη στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έως την τουρκική πρόθεση αγοράς νέας συστοιχίας S-400 παρά την οργή των ΗΠΑ.

«Και τώρα, που βλέπουμε τις αρκετά δύσκολες, ταραχώδεις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απολύτως σίγουρη και σταθερή» δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στο αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, που ξεκινάει από την Ρωσία, διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Τουρκία.

Τα χερσαία τμήματα της σύνδεσης του αγωγού εκτείνονται περαιτέρω προς τη νότια Ευρώπη και αποτελούν μέρος των σχεδίων της Μόσχας να παρακάμψει τον πολιτικό της αντίπαλο, την Ουκρανία, στις εξαγωγές φυσικού αερίου που πραγματοποιεί στις προσοδοφόρες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream με ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισ. κυβικών μέτρων, στις αρχές του 2020.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι αύξησε τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του έτους.

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού Nord Stream 2, υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που διασχίζει με αφετηρία την Ρωσία, την Βαλτική Θάλασσα και καταλήγει στην Γερμανία, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να εγκριθεί η λειτουργία του από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο περισσότερο από τέσσερις φορές, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην ΕΕ, των μειωμένων παραδόσεων από δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και των μειωμένων ρωσικών προμηθειών σε σχέση με τις αναμενόμενες.

Η «καυτή» ατζέντα

Δύσκολες διαπραγματεύσεις αναμένονται στο Σότσι μεταξύ των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Η ατζέντα της συνάντησης είναι ασφυκτικά γεμάτη: Εμφύλιος στη Λιβύη, διένεξη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και σύγκρουση συμφερόντων μετά το πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Κρεμλίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να δώσει λύση δια των όπλων στα βορειοδυτικά της Συρίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια κοινή εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με ρωσικά και συριακά στρατεύματα βρίσκεται προ των πυλών. Για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με σκοπό να αποτρέψει μια μαζική μετακίνηση σύρων προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα.

Ο Εμέρ Ενχόν, ο οποίος διετέλεσε το 2011 πρέσβης της Τουρκίας στη Δαμασκό, εκτιμά ότι το τίμημα μιας κοινής ρωσοτουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης θα είναι μεγάλο: «Ο πληθυσμός στην Ιντλίμπ υπερδιπλασιάστηκε από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία από ένα σε 4,5 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια μια στρατιωτική παρέμβαση θα είναι αιματηρή και θα πυροδοτήσει νέα κύματα προσφύγων προς την Τουρκία». Ο τούρκος διπλωμάτης αναμένει ότι η συνάντηση στο Σότσι δεν θα αμβλύνει την αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού. Πρόσφατα ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ μετέβη στη Μόσχα για να ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί νόμιμη την στρατιωτική της παρουσία στη βόρεια Συρία για την αντιμετώπιση των κουρδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων του YPG, τις οποίες θεωρεί μακρύ χέρι του απαγορευμένου κουρδικού PKK.

O Ρώσος ειδικός Κερίμ Χας θεωρεί ότι λόγω της τροχιάς σύγκρουσης με τη Δύση που επέλεξε η Άγκυρα ποτέ μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν είχε μια τόσο κακή διαπραγματευτική θέση. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ότι «δεν κάναμε μια καλή αρχή με τον πρόεδρο Μπάιντεν».

Ανυποχώρητη η Τουρκία στο ζήτημα των S-400

Αφορμή για την ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον είναι η αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τον πρόεδρο Ερντογάν τον Μάιο του 2019.Η προμήθεια αντιμετωπίζεται ως προσβολή όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και την νατοϊκή συμμαχία, της οποίας η Τουρκία είναι μέλος. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία θεωρείται από το ΝΑΤΟ γεωστρατηγικά αντίπαλος.

Οι εμφανείς επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω της αμφιλεγόμενης προμήθειας των S-400 δεν φαίνεται να απασχολούν την Άγκυρα. Και σαν να μην έφθανε αυτό η Τουρκία προτίθεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Ερντογάν, να αγοράσει επιπλέον πυραυλικά συστήματα από τη Μόσχα. Σε συνέντευξη στο CBS την περασμένη Κυριακή ο τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι ουδείς θα επιβάλλει στη χώρα του ποια αμυντικά συστήματα θα αγοράζει.

Ο Κερίμ Χας θεωρεί ότι η πρόθεση Ερντογάν για αγορά και άλλων ρωσικών όπλων καθώς και η ανυποχώρητη στάση του στο ζήτημα των S-400 θα έχουν θετική επίδραση στις διαπραγματεύσεις στο Σότσι. «Ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Πούτιν να αναβάλει την στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ. Ως αντάλλαγμα δεν αποκλείεται να δεσμευθεί για την αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400»

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*