ΠΟΥ: Η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Πάνω από 5.000 νεκροί – Σφραγίζονται οι πύλες εισόδου στην Κύπρο για 15 ημέρες – H ώρα της Ινδίας του 1,3 δισ. κατοίκων, να αναμετρηθεί με τον κορονοϊό – Ο στρατός αδειάζει τις πόλεις στο Ιράν

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.

Ο Γκεμπρεγέσους κάλεσε τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει τραγικό λάθος.

Ιταλία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία ανέρχεται πλέον σε 1.266, σε μια αύξηση 250 θανάτων από τον τελευταίο απολογισμό χθες (1.016).

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα είναι συνολικά 17.660, (2.547 νέες μολύνσεις) από τα 15.113 χθες. Παράλληλα 1. 439 ασθενείς ιάθηκαν, ενώ χθες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.258 .

Στην Λομβαρδία έχουν καταγραφεί συνολικά 9.820 κρούσματα και 890 νεκροί. Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι μολύνθηκαν 2.263 άνθρωποι και οι νεκροί, είναι 201. Στο Βενέτο σημειώθηκαν 1595 μεταδόσεις και υπάρχουν 42 νεκροί.

Ισπανία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω κορωνοϊού, κήρυξε την Ισπανίαο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ηγέτης της Ισπανίας δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για δύο εβδομάδες, ένα μέτρο που θα του επιτρέψει να «κινητοποιήσει όλους τους πόρους», συμπεριλαμβανομένου του στρατού, για να περιορίσει την απότομη αύξηση των περιπτώσεων κορωνοϊού.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο, Σάββατο, θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία “θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών”, είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

Βουλγαρία

Την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 13 Απριλίου λόγω της επέλασης του κορωνοϊού ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το βουλγαρικό κοινοβούλιο, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανέρχονται πλέον σε 23 στη Βουλγαρία, ενώ έχει καταγραφεί κι ένας θάνατος, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος ώστε η κυβέρνηση να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς ορισμένες χώρες αλλά και στην είσοδο στη χώρα ατόμων που προέρχονται από κράτη με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Ολλανδία

 Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ολλανδία ανήλθε σήμερα σε 804, ενώ η χώρα καταμετρά 10 θανάτους. 

Οι Ολλανδοί συγκεντρώνουν αποθέματα από χαρτί υγείας, μακαρόνια και κονσέρβες, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την επιδημία του νέου κορωνοϊού, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αναχαίτιση του Covid-19.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ στις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας άδειασαν, ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε στις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενούς τους να εργαστούν από το σπίτι και συνέστησε σε οποιονδήποτε έχει εμφανίσει συμπτώματα να παραμείνει στο σπίτι του.

 

Την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη – ανεξαρτήτως υπηκοότητας – που δεν είναι Κύπριος και δεν διαμένει νομίμως στην Κύπρο ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε διάγγελμά του προς τον λαό, με αφορμή το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την περαιτέρω αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο, στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, 19 συνολικά κρούσματα.

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη  που δεν εμπίπτει στις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Κύπριοι πολίτες.
  • Νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία.
  • Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.
  • Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων από τρίτες χώρες για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.
  • Και
  • Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών θα επιτρέπεται μόνο για άτομα τα οποία εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
  • Νόμιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές
  • Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

«Απευθύνω έκκληση προς το σύνολο του κυπριακού λαού, όπως κάνει χρήση του δικαιώματος διέλευσης σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, παρατείνεται η αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι τη 10η Απριλίου. Κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτηρίων, το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει για την κάλυψη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το διάγγελμα του Νίκου Αναστασιάδη προς τον κυπριακό λαό

«Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

 

Γνωρίζω τα έντονα αισθήματα ανησυχίας και ανασφάλειας που η καθεμιά και ο καθένας από σας βιώνουν ως αποτέλεσμα της ταχύτητας εξάπλωσης της νέας επιδημίας που πλήττει αδιακρίτως το σύνολο της ανθρωπότητας.

 

Για τούτο και απευθύνομαι απόψε σε όλους, στον κάθε Κύπριο ή νόμιμα διαμένοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία, πολίτη, για να του μεταφέρω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει τη λήψη μέτρων που απαιτούνται, προκειμένου με αποτελεσματικότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες και της παρούσας κρίσης.

 

Πρώτιστο μέλημα, η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μας, ενώ συνακόλουθο είναι και η διασφάλιση της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

 

Προς τον πιο πάνω σκοπό, το Υπουργείο Υγείας έλαβε τα πρώτα μέτρα στις 23 Ιανουαρίου 2020, με αυστηρούς ελέγχους των αφικνουμένων από την Κίνα.

 

Στις 28 Φεβρουαρίου 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, την αναστολή λειτουργίας 4 σημείων διέλευσης για αποτελεσματικότερο έλεγχο των διερχομένων και την καταγραφή κυβερνητικών καταλυμάτων ή κατασκηνωτικών χώρων που σε περίπτωση πανδημίας θα ήσαν αναγκαία για την απομόνωση υπόπτων κρουσμάτων.

 

Στη συνέχεια και ως αποτέλεσμα επιδείνωσης της κατάστασης το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε στις 6, 9, 10 και 12 Μαρτίου επικαιροποιημένες οδηγίες με κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας χωρών αλλά και μέτρων που αφορούσαν τις υποχρεώσεις των ταξιδιωτών.

 

Στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τον κορωνοϊό στην κατηγορία πανδημίας, γεγονός που υποδηλώνει την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού αλλά και την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

 

Προτού αναφερθώ στη νέα δέσμη αποφάσεων, θα ήθελα να τονίσω με έμφαση πως κανένα μέτρο, όσο αυστηρό και αν είναι, δεν αρκεί για την πρόληψη ή προστασία του συνόλου αν δεν υπάρξει και η ανάληψη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αν δεν επιδειχθεί πειθαρχία στα μέτρα άλλα και αλληλοσεβασμός.

 

Θέλω να είμαι σαφής. Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποτέλεσμα συστάσεων και συνεννόησης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, και δεν αποτελούν έκφραση απλής προτροπής, αλλά οδηγίες προς εφαρμογή.

 

Για τούτο και θα είμαι έντονος απευθυνόμενος προς το σύνολο των πολιτών που έχουν το καθήκον υλοποίησης των μέτρων.

Απευθύνομαι προς τους γονείς και τους καλώ να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι η ώρα χαλαρότητας ή ικανοποίησης θελημάτων που τα παιδιά εύλογα μπορεί να προβάλλουν. Είναι η ώρα της αυστηρότητας.

 

Απευθύνομαι προς τους νέους και τους καλώ να κατανοήσουν πως η απειθαρχία στα μέτρα, γιατί τάχα «εμένα δεν με αφορά» αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη ψευδαίσθηση.

 

Οι κίνδυνοι δεν είναι μόνο για τους ίδιους αλλά ιδιαίτερα για τους αγαπημένους τους, αδέλφια, γονείς, παππού και γιαγιά.

Προς όλους τους συμπατριώτες μας είτε κατοικούν στο εξωτερικό είτε στην Κύπρο, απευθύνω έκκληση όπως αποφύγουν αχρείαστες μετακινήσεις.

 

Με πλήρη σεβασμό στην ανάγκη του καθενός, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να στραφεί στη θρησκεία για άντληση σθένους και δύναμης, θα ήθελα να επισημάνω πως εκ των βασικών αρετών της θρησκείας είναι η αγάπη προς τον πλησίον, η αδελφοσύνη και ο σεβασμός προς το κοινωνικό σύνολο.

 

Για αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ουδείς είναι υπεράνω ή δύναται να εξαιρεθεί από την εφαρμογή όλων όσων έχουν αποφασισθεί.

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

 

Σήμερα στις έξι το απόγευμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της πανδημίας.

Στην Κύπρο, στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές έχουν καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, 19 συνολικά κρούσματα.

 

Γνωρίζω ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ή και ενδεχόμενα θα υποχρεωθούμε περαιτέρω να λάβουμε, επηρεάζουν και αναστατώνουν την καθημερινότητα όλων μας.

 

Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή.

 

Για τούτο, και πρόσθετα με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, η Κυβέρνηση αποφάσισε:

 

Α. Από την 1η πρωινή της 15ης Μαρτίου και για περίοδο 15 ημερών σε πρώτη φάση, την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε πολίτη – ανεξαρτήτως υπηκοότητας – που δεν εμπίπτει στις πιο κάτω κατηγορίες:

 

● Κύπριοι πολίτες.

● Νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

● Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία.

● Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

● Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων υπηκόων ή υπηκόων από τρίτες χώρες για αναπόφευκτες επαγγελματικές υποχρεώσεις, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.

Και

● Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία

 

B. Όσον αφορά τα σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεύθερων και κατεχομένων περιοχών θα επιτρέπεται μόνο για άτομα τα οποία εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

 

● Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

● Νόμιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές.

Και

● Υπήκοοι χωρών που ευρίσκονται σε εντεταλμένη διπλωματική υπηρεσία ή αποστολή, δυνάμει διμερών ή διεθνών συμβάσεων.

Απευθύνω έκκληση προς το σύνολο του κυπριακού λαού, όπως κάνει χρήση του δικαιώματος διέλευσης σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις.

 

Γ. Παρατείνεται η αναστολή φοίτησης στα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μέχρι τη 10η Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτηρίων, το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει για την κάλυψη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

 

Τα μέτρα που προανέφερα δεν επηρεάζουν την απρόσκοπτη εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αφού δεν εφαρμόζουμε κανένα περιορισμό στις εισαγωγές και εξαγωγές, περιλαμβανομένων ειδών πρώτης ανάγκης.

 

Για τούτο και δεν δικαιολογείται αχρείαστη αναστάτωση.

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

 

Όπως έχω επισημάνει, πέραν της προστασίας της υγείας του λαού, σημαντική είναι και η διασφάλιση των εισοδημάτων και της εργασίας με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.

 

Οι οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, μας επιτρέπουν με αποφασιστικότητα να λάβουμε μέτρα στήριξης εργοδοτουμένων και εργοδοτών και όσων θα επηρεαστούν από την κρίση που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, στη βάση του διαλόγου που ήδη έλαβε χώρα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω την ικανοποίηση αλλά και τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο προς τις πολιτικές δυνάμεις όσο και τους κοινωνικούς εταίρους, που μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και συλλογικότητας έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση της δέσμης μέτρων που θα εξαγγελθεί.

 

Αγαπημένες φίλες και φίλοι,

 

Κλείνοντας θεωρώ πως θα ήταν ασύγγνωστη παράλειψη εάν δεν εξέφραζα τις θερμότατες ευχαριστίες και απεριόριστη ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της πολιτείας προς τους επαγγελματίες υγείας και σε όσους άλλους υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μία επιδημία που πλήττει αδιακρίτως το σύνολο των συνανθρώπων μας.

 

Θα ήθελα την ίδια ώρα να εκφράσω την συμπάθεια και συμπαράσταση μου, προς όσους έχουν νοσήσει και τις οικογένειες τους και να εκφράσω τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Δεν έχω αμφιβολία πως με την αποφασιστικότητα του κράτους, τη συλλογική ευθύνη και την κοινωνική ευαισθησία που ως λαός επανειλημμένα έχουμε επιδείξει σε κρίσιμες στιγμές, θα πετύχουμε ώστε να ξεπεραστεί και αυτή η δοκιμασία.

 

Καλή δύναμη σε όλους».

 

H ώρα της Ινδίας του 1,3 δισ. κατοίκων, να αναμετρηθεί με τον κορονοϊό

Πιο φτωχή και πιο πυκνοκατοικημένη από την Κίνα, η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει τις σοβαρές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορονοϊού. Όμως με 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, η χώρα αυτή της νότιας Ασίας, όπου έχουν καταγραφεί μερικές δεκάδες κρούσματα της covid-19, έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου έχει καταγράψει 81 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2. Μέχρι στιγμής δύο άνθρωποι έχουν υποκύψει. Μία 68χρονη γυναίκα πέθανε χθες Παρασκευή στο Νέο Δελχί, το δεύτερο επιβεβαιωμένο θύμα της επιδημίας στη χώρα.

Κλείσιμο συνόρων

Για προληπτικούς λόγους η Ινδία υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα δραστικά μέτρα κλεισίματος των συνόρων της. Ανεστάλησαν όλες οι εκδόσεις αδειών εισόδου στη χώρα εμποδίζοντας στους αλλοδαπούς, πλην μερικών εξαιρέσεων, να εισέρχονται στη χώρα.

Το ίδιο ισχύει για τους Ινδούς ή ινδικής καταγωγής πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα.

Όλοι οι ταξιδιώτες, περιλαμβανομένων των Ινδών, που εισέρχονται στη χώρα και έχουν περάσει από πληγείσες από την επιδημία covid-19 χώρες πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Σε κάποιες τουριστικές περιοχές, όπως το Ραζαστάν, τα ξενοδοχεία ζητούν πλέον από τους αλλοδαπούς που παραμένουν στη χώρα να επιδεικνύουν ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας τους προκειμένου να κλείνουν δωμάτιο.

Αναστολή πρωταθλημάτων, κλειστά σχολεία και κινηματογράφοι

Οι αρχές στην Ινδία ανησυχούν τόσο που ανέβαλαν το πρωτάθλημα του κρίκετ, του αγαπημένου αθλήματος των Ινδών το οποίο παρακολουθούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, τουλάχιστον ως τις 15 Απριλίου.

Σχολεία και κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος του μήνα σε διάφορες περιοχές της Ινδίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Νέο Δελχί.

Οι τηλεφωνικοί πάροχοι μεταδίδουν πλέον ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για την επιδημία. ΜΜΕ και ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δίνουν συμβουλές για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις, κάτι που όμως δεν φαίνεται να τηρείται προς το παρόν. Εκατομμύρια Ινδοί συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στη διάσημη γιορτή των χρωμάτων του Χόλι.

Επίσης η χώρα βρίσκεται στο απόγειο της εποχής των γάμων, οι οποίοι δεν μοιάζει να έχουν επηρεαστεί.

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, ενώ η κινεζική εταιρεία κινητών τηλεφώνων Xiaοmi, πρώτη στην ινδική αγορά, ακύρωσε το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

«Δύσκολος» ο περιορισμός στο σπίτι

Οι ειδικοί ανησυχούν για τις πιθανόν καταστροφικές επιπτώσεις αν εξαπλωθεί η επιδημία του νέου κορονοϊού στην Ινδία, όπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και το σύστημα υγείας είναι διαβόητα ανεπαρκές.

«Πιστεύω ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι εντελώς προετοιμασμένη, εκτός κι αν ζητηθεί από τους πολίτες να παραμείνουν σπίτι. Σε μια χώρα όπως η Ινδία, αυτό θα είναι δύσκολο», σχολίασε ο Τόμπι Σάιμον διευθυντής του Synergia Foundation.

Απουσία συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, εκατομμύρια Ινδοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε να εργαστούν για τα προς το ζην.

Παράλληλα τα νοσοκομεία στην Ινδία δεν διαθέτουν τα μέσα για να δεχθούν τη μαζική εισροή ασθενών. Ωστόσο η χώρα διαθέτει κάποιες γνώσεις στη διαχείριση επιδημιών, καθώς εδώ και καιρό αντιμετωπίζει επιδημία φυματίωσης, η οποία σταδιακά υποχωρεί.

 

Ο στρατός αδειάζει τις πόλεις στο Ιράν

Απολύμανση στους δρόμους της ΤεχεράνηςΑπολύμανση στους δρόμους της Τεχεράνης 

Πανικός στο Ιράν λόγω της πανδημίας. Ο στρατός αδειάζει καταστήματα και δρόμους, ενώ οι πολίτες θα παρακολουθούνται για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Οι δρόμοι και τα καταστήματα στο Ιράν θα ερημώσουν και οι πολίτες θα «επιτηρούνται» ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή οι ιρανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, οι νεκροί από τον οποίο ξεπερνούν πλέον τους 500 στη χώρα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας «θα αρχίσουν να αδειάζουν τα καταστήματα, τους δρόμους και τους αυτοκινητόδρομους, με βάση την απόφαση που θα εφαρμοστεί εντός των επόμενων 24 ωρών», ανακοίνωσε από την κρατική τηλεόραση ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Τις επόμενες δέκα ημέρες, όλοι οι Ιρανοί «θα παρακολουθούνται, είτε μέσω του διαδικτύου, είτε από το τηλέφωνο και, αν χρειαστεί, δια ζώσης» είπε ο στρατηγός. «Και θα εντοπιστούν οι άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα», πρόσθεσε.

Αφότου ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι, τον Φεβρουάριο, οι ιρανικές αρχές έκλεισαν τα σχολεία, ανέβαλαν διάφορες εκδηλώσεις και συνέστησαν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν με την ευκαιρία των διακοπών του περσικού Νέου Έτους, που φέτος πέφτουν στο διάστημα 19 Μαρτίου-3 Απριλίου. Παρά τα μέτρα όμως, ο επίσημος απολογισμός των θανάτων και των κρουσμάτων αυξάνεται.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανέθεσε την Πέμπτη στις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τον αγώνα κατά της πανδημίας.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, στο Ιράν έχουν προσβληθεί 11.364 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 514. Είναι δηλαδή η τρίτη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε μια επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης γιατί «υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε την επιδημία του Covid-19 στο Ιράν».