ΠΟΥ για κορονοϊό: Απίθανο να ξεχάσουμε την ύπαρξή του μέχρι τα τέλη του 2021 – Σε lockdown ξανά η Ιταλία από την Πέμπτη. Aνοδικά ο δείκτης Rt – Κορονοϊός: Η πανδημία δεν βρίσκεται υπό έλεγχο στη Γαλλία

κορονοϊός, κόσμος
«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ωστόσο υπάρχει και μια ακόμα πρόκληση που πρέπει να περάσουμε και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι», είπε η επιστήμονας

Είναι αρκετές οι χώρες που δεν θα κατακτήσουν την πολυπόθητη ανοσία από τον κορονοϊό πριν τα τέλη του 2021, όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, η Δρ. Σουμίγια Σουαμινάταν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ίδια έσπευσε να σημειώσει πως θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του έτους ώστε να δούμε ένα επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό κι αυτό μόνο σε κάποια κράτη.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ωστόσο υπάρχει και μια ακόμα πρόκληση που πρέπει να περάσουμε. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι», σχολίασε, εξηγώντας βέβαια ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι πολύ καλύτερη, τουλάχιστον στο τέλος της.

Αναφερόμενη στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη Βρετανία, η επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι φέρει περίπου οκτώ μεταλλάξεις στη δομή πρωτεϊνης-ακίδας. Εξήγησε πως το νέο στέλεχος φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά, τα οποία ίσως προσβάλλει πιο εύκολα. Τόνισε ωστόσο πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Η Σουαμινάταν για την ανθεκτικότητα του νέου στελέχους απέναντι στα εμβόλια, επεσήμανε πως η τροποποίηση τους δεν είναι κάτι δύσκολο να συμβεί, άρα αν χρειαστεί, αυτό μπορεί να γίνει. Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι το στέλεχος μπορεί να «εξαπλωθεί πιο εύκολα», αν και «προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες» για να προσδιοριστεί εάν οι μεταλλάξεις θα αλλάξουν τη σοβαρότητα της νόσου, την ανοσολογική απόκριση ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

 

Σε lockdown ξανά η Ιταλία από την Πέμπτη – Aνοδικά ο δείκτης Rt

Ιταλία, κορονοϊός
O δείκτης μετάδοσης Rt, σε ολόκληρη τη χώρα, βρίσκεται στο 0,9

Ολη η Ιταλία, από αύριο στις 5 το πρωί, μετατρέπεται σε μια μεγάλη «κόκκινη ζώνη» μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης και για άλλες έκτακτες ανάγκες, αφού ένα lockdown λόγω του κορονοϊού θα είναι σε ισχύ.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα παραμείνουν ανοικτά φαρμακεία, μπακάλικα και σούπερ μάρκετ, καπνοπωλεία, περίπτερα αλλά, αυτή την φορά, θα κρατήσουν σηκωμένα τα ρολά και τα κομμωτήρια καθώς και τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια. Πρόκειται για μια μικρή «παραχώρηση», λόγω των XριστουγέννωνΠαράλληλα, δυο άτομα από κάθε οικογένεια θα μπορούν να επισκέπτονται, κάθε μέρα, ένα φιλικό ή συγγενικό τους σπίτι. Για κάθε μετακίνηση, όπως και την περασμένη άνοιξη, οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση, την οποία πρέπει να παραδίδουν, πλήρως συμπληρωμένη, στην αστυνομία ή τους καραμπινιέρους, σε περίπτωση ελέγχου.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφε μπαρ και τα εστιατόρια. Οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πάντως, μιλώντας σήμερα στην δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της Rai, τόνισε ότι «αν τον Ιανουάριο αυξηθεί ο δείκτης μετάδοσης Rt, αν υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας ή εντοπιστεί μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε κόκκινη ζώνη, με πιο αυστηρά μέτρα».

Σύμφωνα με ότι μετέδωσε πριν λίγο, τέλος, πριν από λίγο το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La7, τα τελευταία στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας δείχνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt, πανιταλικά βρίσκεται στο 0,9 και ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει συνεχή άνοδο. Παράλληλα, οι ειδικοί του Ινστιτούτου υπογραμμίζουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται ευρέως, και με άκρως επικίνδυνο τρόπο, σε όλη την χώρα.

 

Κορονοϊός: Η πανδημία δεν βρίσκεται υπό έλεγχο στη Γαλλία

Ειδικοί του συστήματος υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να οδηγήσει σε μια αναζωπύρωση της επιδημίας της COVID-19 στη Γαλλία και την Ευρώπη

Ηεπιδημία του κορονοϊού δεν βρίσκεται υπό έλεγχο στη Γαλλία και ένα νέο lockdown θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί επιλογή, δήλωσε η επικεφαλής της μονάδας λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Σεντ-Αντουάν του Παρισιού Καρίν Λακόμπ. «Στο επιδημιολογικό μέτωπο, η επιδημία δεν βρίσκεται υπό καμία έννοια υπό έλεγχο» σημείωσε η ίδια, σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο BFM TV.

Ειδικοί του συστήματος υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να οδηγήσει σε μια αναζωπύρωση της επιδημίας της COVID-19 στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ 11.795 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο και 802 θανάτους από COVID-19 εκ των οποίων οι 381 μεταξύ ασθενών που νοσηλεύονταν, ενώ τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν αναφερθεί 421 θάνατοι από τη νόσο αυτή σε οίκους ευγηρίας.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Νανσί στην ανατολική Γαλλία ζήτησε την επιβολή σε τοπικό επίπεδο πιο περιοριστικών μέτρων από τις 28 Δεκεμβρίου για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο Ματιέ Κλαν δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι η επιδημία έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο σε τοπικό επίπεδο. Η περιοχή αυτή στην ανατολική Γαλλία ήταν το επίκεντρο του πρώτου κύματος της επιδημίας της COVID-19 στη χώρα.