Πομπέο για προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης: Είναι απόφαση του Ισραήλ – Ανάλυση Ιγνατίου: Δεύτερη επιστολή Μενέντεζ προς Πομπέο για την Τουρκία – Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Αγία Σοφία: Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος

Πομπέο για προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης: Είναι απόφαση του Ισραήλ
Ο Πομπέο δήλωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας είναι μια απόφαση «που πρέπει να λάβουν οι Ισραηλινοί»

Ουπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το αν θα προσαρτήσει τους εποικισμούς στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μια εβδομάδα πριν την ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, όποτε η ισραηλινή κυβέρνηση θα παρουσιάσει την στρατηγική της για να εφαρμόσει το αμερικανικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, ο Πομπέο δήλωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας είναι μια απόφαση «που πρέπει να λάβουν οι Ισραηλινοί».

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη, μίας τεράστιας ζώνης καλλιεργήσιμης γης, και των περί τους εκατό εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Οχθης, μαζί με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε μία περιορισμένη εδαφική έκταση, χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει το σχέδιο.

Ανώτεροι βοηθοί του Τραμπ ξεκίνησαν συζητήσεις χθες Τρίτη για το αν θα δώσουν στον Νετανιάχου το πράσινο φως για την προσάρτηση, που καταδικάζεται από Παλαιστινίους, Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ και μια σειρά άλλων ξένων κυβερνήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα σχέδια για προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, προειδοποιώντας ότι απειλούνται οι προοπτικές ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους.

Επίσης νωρίτερα σήμερα, σε ανοικτή επιστολή τους περισσότεροι από χίλιοι βουλευτές από 25 χώρες της Ευρώπης κάλεσαν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιδράσει με αποφασιστικότητα για να εμποδίσει την υλοποίηση του επίμαχου ισραηλινού σχεδίου.

Ενθαρρυμένος από την ώθηση Τραμπ, ο Νετανιάχου σκοπεύει να ξεκινήσει το σχέδιο του για επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας επί των οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη, ελπίζοντας σε αμερικανική έγκριση. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους οικισμούς του Ισραήλ παράνομους.

Ενώ επέκρινε έντονα την παλαιστινιακή ηγεσία για την απόρριψη του «οράματος Τραμπ για ειρήνη», ο Πομπέο δεν παρείχε ενδείξεις για το που στέκεται η αμερικανική κυβέρνηση στις λεπτομέρειες του σχεδίου του Νετανιάχου. Ο Πομπέο αναμένεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω συζητήσεις του Λευκού Οίκου για το θέμα αυτήν την εβδομάδα, και ο Τραμπ ενδέχεται επίσης να λάβει μέρος σε αυτές.

Μεταξύ των βασικών επιλογών που εξετάζονται από την Ουάσινγκτον είναι μια σταδιακή, βήμα προς βήμα διαδικασία στην οποία το Ισραήλ θα αρχίσει να κηρύσει κυριαρχία επί πολλών οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ αντί για το 30% της Δυτικής Όχθης που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο Νετανιάχου, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει κλείσει την πόρτα σε μια μεγαλύτερη προσάρτηση, αλλά φοβάται ότι επιτρέποντας στο Ισραήλ να κινηθεί πολύ γρήγορα θα μπορούσε να εξαφανίσει τυχόν ελπίδες να οδηγήσει τελικά τους Παλαιστινίους σε συνομιλίες για το σχέδιο του Τραμπ, ανέφερε η πηγή.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την αρνητική αντίδραση από την Ιορδανία, μία από τις δύο μόνο χώρες που έχουν συνάψει ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, και από κράτη του Κόλπου που αθόρυβα διευρύνουν την εμπλοκή τους με το Ισραήλ.

 

Ανάλυση Ιγνατίου: Δεύτερη επιστολή Μενέντεζ προς Πομπέο για την Τουρκία

Ανάλυση Ιγνατίου: Δεύτερη επιστολή Μενέντεζ προς Πομπέο για την Τουρκία
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με νέα επιστολή προς τον Μάικ Πομπέο του ζητάει να εμφανιστεί στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας

Μία μέρα μετά την αιχμηρή επιστολή που απέστειλε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επανήλθε σήμερα καθώς του έστειλε νέα επιστολή ζητώντας του να εμφανιστεί στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «ο γερουσιαστής επανήλθε αυτή τη φορά στο θέμα της τουρκικής επιρροής επί του προέδρου Τραμπ και γενικότερα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι πάρα πολύ σκληρός και κάνει αναφορά και στις σχέσεις Τραμπ – Σι Τζινπινγκ καθώς χρησιμοποιεί στο έπακρο τις αποκαλύψεις Μπόλτον (ανέφερε στο βιβλίο του ότι ο Τραμπ έκανε χάρες σε αυταρχικούς ηγέτες). Στη νέα επιστολή ο Δημοκρατικός γερουσιαστής καλεί τον Μάικ Πομπέο να εμφανιστεί στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας και να καταθέσει για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σι Τζινπινγκ. Εάν ο κ. Πομπέο εμφανιστεί στην επιτροπή θα παρακολουθήσουμε τη “μάχη των μαχών”, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες».

«Αυτή είναι η δεύτερη επιστολή μέσα σε ένα 48ωρο. Είχε προηγηθεί αυτή με την οποία κατήγγειλε την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα ζήτησε να παρέμβει άμεσα ο Λευκός Οίκος και το State Department. Στη νέα του επιστολή ζητάει το State Department να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας. Επίσης ζητάει να πληροφορηθεί – φαίνεται να ξέρει – τι έγινε σε μία συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2019. Ακόμη ο γερουσιαστής ζητάει να αποκαλυφθεί ο ρόλος τόσο του Κούσνερ όσο και του Αλμπαϊράκ. Μάλιστα ο Μενέντεζ τον ρωτάει “τι μέτρα λάβατε και πως αντιμετωπίσατε το κανάλι εξωτερικής πολιτικής που δημιούργησαν Τραμπ – Ερντογάν μέσω των γαμπρών τους. Όπως φαίνεται από την επιστολή ο Μενέντεζ φαίνεται να γνωρίζει πολλά μυστικά για τις σχέσεις Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας και της Κίνας. Ειδικά με την Τουρκία το κανάλι των δύο γαμπρών θεωρείται μη νόμιμο και ύποπτο» κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

 

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Αγία Σοφία: Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Αγία Σοφία: Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος
Στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο.

«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Washington Post για όλη τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας. Ο ίδιος τονίζει, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, στην Κωνσταντινούπολη πως «επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίτ Γκιουλ στο τηλεοπτικό κανάλι Kanal24, τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του.

«Mας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του», είπε ο Γκιούλ, εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου. «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί», είπε ακόμη ο κ. Γκιουλ, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το τουρκικό ΣτΕ να απαντήσει αρνητικά.

«Όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο Πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου- θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στο νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα», επισήμανε σύμφωνα με το Haberturk.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή το σκοπό του τζαμιού», υπογράμμισε.

Ο Πατριάρχης το 2014 είχε αναφερθεί στους ισχυρισμούς ότι η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος και είπε πως εάν η Αγία Σοφία ανοίξει στο προσκύνημα, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι σκοπός της σύστασής της ήταν να προσφέρει υπηρεσίες ως εκκλησία. Ακόμα είπε ότι η Αγία Σοφία είναι από τις πιο ιερές αξίες των ορθοδόξων και του ελληνισμού.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη βρίσκουν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά σημαντικά μνημεία, με πρώτη την Αγία Σοφία, και πρόσθεσε «Όμως, την τελευταία περίοδο σε μία μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης παρατηρείται μία τάση προς την κατεύθυνση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Εμείς ως εκκλησία αντιτιθέμεθα σ’ αυτό. Μαζί με μας, έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός του κόσμου θα γίνει ένα σώμα και θα δείξει την αντίδρασή του».

Τουρκικά μέσα σχολίασαν αυτή τη δήλωση αυτή και ανέφεραν ότι η φράση «να ανοίξει σε εκκλησία η Αγία Σοφία θα συζητηθεί πολύ». Κάποια άλλα μέσα εξέλαβαν ως προειδοποίηση τη δήλωση Βαρθολομαίου.