Πολύ κοντά σε Ρόδο, Καστελόριζο το Oruc Reis. Προς νέα παρέμβαση Μέρκελ – Ahval: Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο πριν από τις αμερικανικές εκλογές

Yeni Safak: Πληροφορίες για παράταση της τουρκικής Navtex - «Σε Ρόδο και  Καστελόριζο το Oruc Reis» | LiFO

Το Oruc Reis πρωταγωνιστεί σε έναν πόλεμο νεύρων της Άγκυρας προς την Αθήνα, καθώς κινείται στα όρια των 12 ναυτικών μιλίων και η παράνομη τουρκική Navtex μιλά ούτως ή άλλως για έρευνες στα 6,5. Όπερ σημαίνει πως δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες – ή ακόμη και ώρες – να εισέλθει μεταξύ 6 και 12 μιλίων, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

 Πολύ κοντά σε Ρόδο και Καστελόριζο το Oruc Reis – Προς νέα παρέμβαση Μέρκελ

Παράλληλα υπάρχει και ο χάρτης που «οριοθετεί» την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα» “γκριζάροντας” το μισό Αιγαίο, στο όριο του 25ου μεσημβρινού.

Πέρασε την γραμμή των 12 μιλίων το Oruc Reis!- Ετοιμότητα στο Πεντάγωνο- “Πυρετός” διαβουλεύσεων

Και όλα αυτά μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία φάνηκε η απροθυμία των εταίρων μας να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, στην Άγκυρα.

Οι κινήσεις του Oruc Reis

Από το βράδυ του Σαββάτου (17/10), το ερευνητικό Oruc Reis άλλαξε ρότα κινούμενο προς το Σύμπλεγμα της Μεγίστης. Το πρωί της Κυριακής, το τουρκικό σκάφος έφτασε στο βόρειο τμήμα της τουρκικής NAVTEX, με τις κινήσεις του να προδίδουν τις εντολές του καθεστώτος για την πιο ακραία πρόκληση (μέχρι την επόμενη) κατά της Ελλάδας.

Λίγες ώρες μετά, το Oruc Reis άρχισε να στρίβει και πάλι αριστερά. Κατά την διαδικασία στροφής, το τουρκικό ερευνητικό πέρασε σε απόσταση 14 μιλίων από το νησί του Καστελόριζου, ενώ από το ανατολικότερο νησάκι του Συμπλέγματος της Μεγίστης, τη Στρογγύλη, φέρεται να «έσπασε» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Με τα απλωμένα του καλώδια ενδέχεται και να «άγγιξε» και τα 11,5 μίλια!

Είναι η πρώτη φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis «σπάει» το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο.

Η κίνηση του ερευνητικού έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

To πρωί της Δευτέρας, το τουρκικό ερευνητικό ήταν στα 18 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Ο επικίνδυνος χάρτης

Την ίδια στιγμή, οι χάρτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγιο περιλαμβάνουν περιοχές που αποτελούν στόχο της Άγκυρας για έρευνες και γεωτρήσεις και οι οποίες προφανώς δεν ανήκουν – σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο – στην τουρκική πλευρά.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι περιοχές κοντά στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι οποίες επιπλέον βρίσκονται στο όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ και καλύπτουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο χάρτης αυτός δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ωστόσο δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην πράξη για την έρευνα και διάσωση, καθώς γεννά σύγχυση στα σκάφη που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές που «γκριζάρει» η Τουρκία και χρήζουν έρευνας και διάσωσης.

Με απλά λόγια, μια επιχείρηση ρουτίνας για έρευνα και διάσωση μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας, εάν σπεύσουν σκάφη και των δύο πλευρών. Γι’ αυτό ακριβώς και το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του εγκαλεί την Τουρκία ότι βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Παρέμβαση (;) Μέρκελ

Τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι ενδείξεις όλο και περισσότερα σήματα που κατατείνουν στην δυναμική προετοιμασία μιας νέας διαμεσολάβησης του Βερολίνου.

Αποτελεί άλλωστε σταθερή επιδίωξη της γερμανικής προεδρίας, να γραφεί ο επίλογος σε αυτό το κεφάλαιο της ελληνοτουρκικής κρίσης και να στηθεί το τραπέζι του διαλόγου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Χάικο Μάας. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα προσπαθήσουν να βρούμε διαπραγματευτικές λύσεις μέχρι τον Δεκέμβρη. Εάν οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης τορπιλιστούν, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε άλλα μέσα», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:

«Όμως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει κανένα συμφέρον από την μονιμοποίηση όλων των συγκρούσεων στις οποίες λαμβάνει μέρος. Η Τουρκία θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον ώστε να αποκλιμακωθούν αυτές οι αντιπαραθέσεις».

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα προετοιμάζονται για ένα «θερμό» εικοσαήμερο έως τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών. Η ανάλυση που γίνεται θέλει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίζει την στρατηγική της επικίνδυνης κλιμάκωσης, οδηγώντας περαιτέρω προς τα άκρα την ήδη οξυμένη κατάσταση. Κυρίαρχη επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου, όπως ερμηνεύεται, είναι να εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας, που δημιουργείται στις ΗΠΑ.

Στόχος να αποκομίσει τα μέγιστα, δυνατά, οφέλη και ταυτόχρονα αποφεύγοντας τα προβλήματα που θα του δημιουργούσε μια πιθανή διαδοχή στον προεδρικό θώκο της υπερδύναμης.

 

Ahval: Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Ahval: Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο πριν από τις αμερικανικές εκλογές

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει περάσει στο μυαλό όλων ως «η απρόβλεπτη δύναμη», ιδίως μετά το πραξικόπημα του 2016. Όταν αμφισβητείται η εξουσία του σουλτάνου, είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα. Αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη νίκη του καθεστώτος Ερντογάν. Όταν θεωρείς τον «αντίπαλό» σου ικανό για τα πάντα, η κουβέντα αλλάζει.

Το «απρόβλεπτο» στοιχείο, βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, έχει παγιώσει την αντίληψη ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

«Η λογική της Τουρκίας είναι να βρίσκεται οπουδήποτε υπάρχει αναστάτωση. Οτιδήποτε υπονομεύει το status quo είναι καλό για εκείνη», έγραψε ο Galip Dalay, συνεργάτης του Robert Bosch Academy, σε μια πρόσφατη ανάλυση.

Ο Ερντογάν «θαμπώνεται» από τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας που του φέρνει αυτή η στρατηγική, αλλά και από τα προβλήματα που βάζει κάτω από το χαλί και είναι διατεθειμένος να τη φτάσει μέχρι τα άκρα. Από την στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο, τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν από το 48% περίπου στο 52-53%. Η κρίση είναι το αντίδοτο στην… κρίση.

Μέσα σε έναν μόλις χρόνο η Τουρκία έχει καταφέρει να εξοργίσει τους γείτονές της – και συχνά αψηφά τη Ρωσία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες – να πραγματοποιήσει δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, να αναπτύξει κομάντο στο Ιράκ, να αλλάξει την πορεία του πολέμου στη Λιβύη και να αποστείλει πολεμικά πλοία για έρευνες υδρογονανθράκων στα ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος

Πιο πρόσφατα, η Αρμενία, με την οποία η Τουρκία δεν έχει διπλωματικούς δεσμούς, την κατηγόρησε ότι ενεπλάκη στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – έναν θύλακο που ελέγχεται από τους Αρμένιους από τη δεκαετία του 1990, αλλά αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν .

Ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να ζήσει και να «πεθάνει» με την πολιτική που χάραξε. Έχοντας μείνει μόνο με το Κατάρ ως σύμμαχο, και ένα «φτωχό Πακιστάν», το μόνο στήριγμα του σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η αδράνεια των ΗΠΑ στο θέμα των κυρώσεων δίνει έξτρα ζωή στη «διπλωματία των κανονιοφόρων». Εάν όμως χάσει τις εκλογές, η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Ο Ερντογάν σίγουρα γνωρίζει τι έρχεται. Αυτή τη στιγμή τα παίζει όλα για όλα. Το θερμό επεισόδιο όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά φαντάζει πιο κοντά από ποτέ.

Πηγή: Ahval