Πολλαπλά μέτρα για την υγεία-οικονομία προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση – Η πρόταση Πολάκη σε Κικίλια για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με 300 κλίνες

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο   januow me polakh

Πολλαπλά μέτρα για την υγεία και την οικονομία προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση

Σημεία για τους τομείς της υγείας και της οικονομίας για να αποτραπούν οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό δημοσίευσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τομεάρχη υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτείνει 11 σημεία για την υγεία ενώ στη συβνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος υγείας καθώς επίσης καιο τον περιορισμό των επιπτώσεων του ιού και στην οικονομία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η κυβέρνηση τόσο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ως ασθένεια όσο και για τις επιπτώσεις του στην οικονομία.
Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «η παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δίστασαν και εν τέλει καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού. Από το φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «πρώτα από όλα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας», είπε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε να δημιουργηθεί άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. «Τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτοί μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν, εξήγησε.

Ακόμα είπε ότι «ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες». Επιπλέον ο Α.Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμό του υπουργειου Υγειας καθώς όπως σημείωσε «είναι αστείο να αυξάνεται μόνο κατά 15 εκατομμύρια».

Χρειάζεται, όπως είπε, «ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προβλέψουμε την επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου».

Μέτρα για την οικονομία

Ο Α.Τσίπρας στη δήλωσή του τόνισε ότι παρόμοια μέτρα πρέπει να αναληφθούν και στο επίπεδο της οικονομίας. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης». «Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%. Με τα νέα δεδομένα δε, που δημιουργεί ο νέος ιός, είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», σημειώνει ο Α.Τσίπρας.

Ακόμα προσθέτει ότι η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι ανάγκη να διεκδικηθεί η άμεση μείωση του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα παραπάνω είναι απαραίτητα «ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν».

Τέλος η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Α.Τσίπρα, οφείλει να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαΐου.
«Μου είναι αδιανόητο την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους», δήλωσε

11 προτασεις για την υγεία

Νωρίτερα ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός δημοσίευσε 11 προτάσεις βασει των οποίων θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις. όπου θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Αναλυτικά ο Ανδρέας Ξανθός πρότεινε:
1. Αποτροπή της απομάκρυνσης ανθρώπινου δυναμικού από το ΕΣΥ – ανανέωση όλων των συμβάσεων, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν στους επόμενους μήνες.
2. Άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ, των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και των δομών ΠΦΥ με 1.000 επαγγελματίες υγείας με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις και με ειδικό κίνητρο προϋπηρεσίας για όσους καλύψουν ανάγκες σ’ αυτή τη φάση (αυξημένη μοριοδότηση σε προσεχείς προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό).
3. Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ
4. Προκήρυξη 4.000 θέσεων μονίμων γιατρών -λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας (1.500 λοιπού προσωπικού του 2019 που εκκρεμούν και 2.500 γιατρών-νοσηλευτών-παραϊατρικού προσωπικού για το 2020 με βάση το 1:1 (προσλήψεις-αποχωρήσεις)
5. Διαφάνεια και έλεγχος από διακομματική επιτροπή της διαδικασίας των επειγουσών προσλήψεων και προμηθειών
6. Μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ (επάρκεια σε μάσκες-γάντια-στολές) και αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων – συντονισμός και λειτουργική διασύνδεση δημόσιων δομών υγείας μέσω ΕΚΕΠΥ
7. Εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα με συστηματική ενημέρωση των πολιτών και αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων
8. Επιχειρησιακό σχέδιο 6μηνου με κλιμάκωση των μέτρων και δράσεων
9. Συστηματική επικοινωνία με ECDC και ΠΟΥ για ενημέρωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών
10. Στήριξη στα όργανα της ΕΕ προτάσεων για κοινές προμήθειες υλικών, test εργαστηριακής διάγνωσης κ.λπ.
11. Συστηματική ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας και θεσμική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για την εξέλιξη της επιδημίας και τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τομεάρχες του κόμματος και συνεργάτες του, για τις εξελίξεις με τον κοροναϊό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη δημόσια Υγεία και την οικονομία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Α.Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού.

 

Η πρόταση Πολάκη σε Κικίλια για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με 300 κλίνες

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ενημέρωσε τον υπουργό Βασίλη Κικίλια για τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να αξιοποιηθούν επιπλέον κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για την αντιμετώπιση τυχόν σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο Παύλος Πολάκης ενημέρωσε τον Βασίλη Κικίλια για το γεγονός πως υπάρχει δυνατότητα αύξηση των κλινων στις ΜΕΘ με τη χρησιμοποίηση διάσπαρτων κλινών από λοιπές μονάδες (εγκαυμάτων, στεφανιαίων μονάδων και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας), αρκεί να υπάρξει ενίσχυση του δυναμικού. Η πρόταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο ΕΣΥ για άμεση ενίσχυση με επιπλέον 300 κλίνες για τη νοσηλεία ευπαθών ομάδων.

Συν τοις άλλοις, στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο υπουργείο, παρουσία και του επικεφαλής του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου για ενημέρωση σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, τονίστηκε ότι το υπουργείο μπορεί να επιτάξει κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία (εφόσον μία τέτοια κίνηση κριθεί απαραίτητη), διότι ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τη δυνατότητα αποζημίωσης χρήσης των εν λόγω κλινών.