Πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από την Ηλεία — ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα καταθέτει την τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Τσίπρας από Ηλεία: Προστάτης των γαλάζιων golden boys της ΔΕΗ ο Μητσοτάκης (Photos)

«Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου αυτοί που κερδίζουν δεν είναι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, αλλά αυτοί που κάνουν λαμογιές» τόνισε από την Ηλεία

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από την Ηλεία όπου πραγματοποίησε επίσκεψη την Τρίτη 3/5, τονίζοντας πως χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

«Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, προοδευτική κυβέρνηση και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας, της υπαίθρου με τα πέντε σημεία- δεσμεύσεις που έχουμε καταθέσει, όπου μάλιστα υπάρχει ειδική αναφορά στον αγροτικό κόσμο. Πρώτα και κύρια με τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, διότι το κράτος πρέπει να βρεθεί αρωγός και να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, την αγροτική και την μικρομεσαία επιχείρηση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά την διάρκεια εκτενούς συζήτησης που είχε σήμερα με αγρότες και κτηνοτρόφους στην πλατεία της κοινότητας των Σαβαλίων, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Αμαλιάδας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ενώ είναι αναγκαία να υπάρξει ουσιαστική επιδότηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου για τα λιπάσματα και τα αγροεφόδια, να προχωρήσουν ταχύτατα οι αποζημιώσεις όπου δεν έχουν υπάρξει και να προχωρήσουν προγράμματα ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «ακριβώς τώρα, που τα πράγματα είναι δύσκολα, χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα δώσει δικαιοσύνη στον τόπο, που δεν θα ενισχύει τους λίγους και ισχυρούς, αλλά θα δώσει μάχες και αγώνα για τους πολλούς».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν υπάρξει μία άμεση παρέμβαση του κράτους για να στηρίξει το εισόδημα του αγροτικού κόσμου και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή, τότε σε έξι μήνες η ύπαιθρος θα ερημώσει και θα βρεθούμε σε καταστάσεις που έχουμε να ζήσουμε από την δεκαετία του ΄50».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου αυτοί που κερδίζουν δεν είναι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, αλλά αυτοί που κάνουν λαμογιές, αυτοί που κερδίζουν από τον ιδρώτα των άλλων» και προσέθεσε:

«Όσα χρόνια παρακολουθώ τα πολιτικά πράγματα στον τόπο είναι ίσως η χειρότερη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο, ακόμα και από τις πιο δύσκολες περιόδους στις αρχές της δεκαετίας του ΄10, όπου τα σκληρά μνημόνια ταλαιπώρησαν την αγροτική παραγωγή και τον κόσμο της αγροτιάς.

Και είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί έχουμε και την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των εσόδων στην αγορά της τιμής των προϊόντων, κυρίως όμως έχουμε μία πρωτοφανή αύξηση της τιμής του ρεύματος που συμπαρασύρει τα πάντα. Έχουμε μία τρομακτική αύξηση των αγροτοεφοδίων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει οι διακοπές ρεύματος σε εκτάσεις και γαίες όπου υπάρχει παραγωγή, σε κτηνοτροφικές εκτάσεις και υποδομές, καθώς και στους λεγόμενους ΤΟΕΒ, λόγω χρεών, με αποτέλεσμα να μην αρδεύονται μεγάλες εκτάσεις».

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν έχουν να κάνουν με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων, διότι οι επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης είναι σε όλη την Ευρώπη».

«Αλλά μέσα στην κρίση», συνέχισε, «τα τιμολόγια της ενέργειας αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε όλη την Ευρώπη κατά 20 έως 25% και στην Ελλάδα αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 80% και ανεβαίνουν την ανηφόρα όσο περνάει ο καιρός».

«Αυτό συμβαίνει», σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «διότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αφήσει τα λεγόμενα γαλάζια golden-boys της ΔΕΗ με τις υπέρογκες αμοιβές που παίρνουν και φθάνουν 360.000 ευρώ τον χρόνο και παράλληλα δίνουν bonus στον εαυτό τους 16 εκατομμύρια ευρώ, την περίοδο που οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα».

Επίσης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε μία πολιτική που ήταν καταστροφική και οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτή την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, δηλαδή οι πολίτες να βυθίζονται στα χρέη, η χώρα στην ενεργειακή ανασφάλεια και κάποιοι να πλουτίζουν».

«Η κυβέρνηση», τόνισε, «δίνει λίγα στους πολλούς και πάρα πολλά στους ελάχιστους, δηλαδή δίνει ακόμα περισσότερα σε αυτούς που αισχροκερδούν, αλλά στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους στερεί όχι απλά το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά το δικαίωμα στην ίδια την επιβίωση».

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας την επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στο Ταμείο  Ανάκαμψης και απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους αναρωτήθηκε: «Τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης θα αφήσουμε να τα διαχειριστεί η “Μητσοτάκης ΑΕ”; Τότε ζήτω που καήκαμε».

Για αυτό, όπως συμπλήρωσε, «έχω καταθέσει πρόταση να γίνει επιτροπή της Βουλής για αυτά τα χρήματα». «Κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση να μην θεωρεί αυτά τα χρήματα ότι τους ανήκουν. Να υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία, να ξέρουμε που πάνε και να προτεραιοποιήσουμε ανάγκες. Η ενεργειακή κρίση και η κρίση της ακρίβειας, μας αναγκάζει όλους να ανασχεδιάσουμε αυτό το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση ως σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι αφήνει απ΄ έξω την αγροτική παραγωγή και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αφού αυτή η κυβέρνηση το μόνο που στηρίζει είναι τα funds» προσέθεσε λέγοντας σε αυτό το σημείο, ότι «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή».

 

«Ο νομός Ηλείας συνολικά έχει αδικηθεί»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και στις δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο νομός Ηλείας συνολικά έχει αδικηθεί. Εδώ και τρία χρόνια, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, θέματα που ήταν δρομολογημένα δεν προχωράνε χωρίς μάλιστα κάποια επαρκή εξήγηση. Και η χαριστική βολή ήρθε με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Θέλω να δεσμευτώ ότι εμείς δεν θα αντιμετωπίσουμε τους πολίτες της Ηλείας, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεσμεύομαι ότι πανεπιστημιακά τμήματα θα ξανανοίξουν με το νέο σχεδιασμό Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουμε. Και φυσικά παραμένουν όλες οι άλλες δεσμεύσεις μας, που αφορούν συνολικότερα την εικόνα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, που προφανώς αφορούν και τους πολίτες της περιοχής σας, καθώς είστε ένας νομός που δεν ανήκετε στα “ρετιρέ”. Έχετε κυρίως ανθρώπους του μόχθου που θέλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε. Πρέπει να συνδράμουμε όλοι, ώστε με αλληλεγγύη, κανένας συμπολίτης να μην είναι μόνος του».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μας τιμάτε με το ενδιαφέρον που δείχνετε για την περιοχή μας. Τα μεγάλα θέματα του τόπου μας έχουν βρει έναν σύμμαχο αποτελεσματικό».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα καταθέτει την τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα καταθέτει την τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Η δεύτερη κατα σειρά κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα με την κατάθεση τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η πρωτοβουλία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα. Προβλέπει να μην επιβαρύνονται με την ρήτρα οι καταναλωτές έως ότου κριθεί δικαστικά η νομιμότητά της.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους με την ρήτρα αναπροσαρμογής έως ότου κριθεί η νομιμότητά της στα δικαστήρια. Πρόκειται για την δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ερώτηση που κατάθεσε προς τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας για τα «golden boys» στην ΔΕΗ.

Πρωτοβουλία Τσίπρα

Την πρωτοβουλία για την κατάθεση τροπολογίας είχε εξαγγείλει από τις 28 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την ρύθμιση. Είχε μάλιστα επισημάνει ότι «σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη».

Παράλληλα χθες κατά την περιοδεία του στην Ηλεία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι στηρίζει την αισχροκέρδεια των παρόχων και όχι τους καταναλωτές. Όπως τόνισε «η ΕΕ έχει μεσοσταθμικά αύξηση 20% στην τιμή της ενέργειας κι εμείς έχουμε πάνω από 75%. Όλο το περιθώριο πηγαίνει σε υπερκέρδη, στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας . Η ΔΕΗ πρωτοστατεί σε αυτό. Δεν έχουμε να αντιπαλέψουμε γενικά την ενεργειακή κρίση. Αλλά την αισχροκέρδεια που είναι made in Greece».

Οι προσφυγές

Αξίζει να θυμίσουμε ότι δικαστικά έχουν προσφύγει για την ρήτρα αναπροσαρμογής τόσο η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας όσο και η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ. Βασικό επιχείρημα των δύο αυτών φορέων είναι πως υπάρχει καταχρηστική εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ επιβάλλεται με τρόπο που δεν είναι αναλογικός. Επίσης κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ.Δραγούμα ο τελευταίος επισήμανε ότι έχει κληθεί από την ανεξάρτητη αρχή η ΔΕΗ και όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εξηγήσουν το πώς εφαρμόζουν την ρήτρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα καταθέτει την τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογήςΗ ρήτρα αναπροσαρμογής που πληρώνουν σήμερα τα νοικοκυριά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστου του 2021 από την διοίκηση της ΔΕΗ που διόρισε ο Μητσοτάκης σημειώνει ο Σωκράτης Φάμελλος  

Ρήτρα Μητσοτάκη

Πάντως ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απέδωσε την εφαρμογή της ρήτρας προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση «η ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε στις 5 Αυγούστου του 2021 από τη διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοίκηση της ΔΕΗ, με απόφαση δηλαδή του κ. Μητσοτάκη». Συνολικά επισήμανε ότι «ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα συμβόλαια ισχύουν από το 2013 στην Ελλάδα και από πολύ παλαιότερα σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γινόταν έλεγχος από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να μην υπάρχει αισχροκέρδεια. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το αποτέλεσμα αφού οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ τα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε μάλιστα μεσοσταθμική μείωση 12% με στοιχεία Eurostat και μειώσαμε το ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%».

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στην τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε με αυτήν «θέτει το ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιτρέψει να κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής έως να εκδοθούν οι αποφάσεις των προσφυγών κατά της ρήτρας ή έως να αναμορφωθούν τα χαρακτηριστικά υπολογισμού της. Για να υπάρχει διαφάνεια, αναλογικότητα και σεβασμός των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Αυτό προτείνουμε με την τροπολογία που καταθέτουμε και δε λέμε να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί. Προτείνουμε να μην κόβεται το ρεύμα σε αυτούς που πληρώνουν τον κανονικό λογαριασμό αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση που έφερε ο κ. Μητσοτάκης».