Ποιος καθυστέρησε τη δίκη; – Συνεδριάζει το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά της εγκληματικής οργάνωσης

Ποιος καθυστέρησε τη δίκη;

Οι περισσότεροι συνήγοροι υπεράσπισης της Χ.Α. υπέβαλαν χθες το ίδιο αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικού: τη μακρά διάρκεια της δίκης. Αφηναν μάλιστα ορισμένοι να εννοηθεί ότι με βάση το γεγονός αυτός θα μπορούσε κανείς να απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Είναι γεγονός ότι μια παρόμοιου μεγέθους δίκη (68 κατηγορούμενοι, εκατοντάδες μάρτυρες, 80 δικηγόροι των δύο πλευρών) δεν είχαμε ξαναζήσει στη χώρα. Και είναι γνωστό ότι οι υποδομές του δικαστικού μας συστήματος δεν είναι καθόλου άνετες. Ισχύει βέβαια το αντίθετο. Αλλά από την άλλη, ο όγκος του υλικού που εξέτασε το δικαστήριο είναι τόσο τεράστιος ώστε ο χρόνος επισκόπησής του προβλεπόταν εξαρχής ότι δεν θα είναι σύντομος.

Μήπως, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων αυτή η μεγάλη διάρκεια της δίκης; Καθόλου δεν ισχύει αυτό. Για να υπάρχει μια σύγκριση, η δίκη στο Μόναχο της γερμανικής ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU -η οποία συνδέεται με έμμεσο τρόπο με τη Χ.Α.- με μόνο πέντε κατηγορούμενους και πολύ μικρότερο όγκο δικογραφίας ξεπέρασε σε διάρκεια τα πέντε χρόνια (6.5.2013-11.7.2018).

Πίσω από τις καταγγελίες περί «μεγάλης διάρκειας» κρύβεται καταρχάς η θέση της υπεράσπισης, την οποία αναπαράγουν δυστυχώς και ορισμένοι νομικοί που δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενο αυτής της δίκης, ότι δεν έπρεπε να συνενωθούν οι δικογραφίες και θα έπρεπε κάθε υπόθεση να εκδικάζεται χωριστά. Αλλά έτσι θα καταλήγαμε στην πρόταση της εισαγγελέως ότι ένοχος είναι μόνο ο Ρουπακιάς, ενώ το κεντρικό ζήτημα που εξέτασε το δικαστήριο ήταν το αν η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Και όρος για να γίνει αυτή η διερεύνηση ήταν να συσχετιστούν όλες αυτές οι «μεμονωμένες» εγκληματικές πράξεις.

Το χειρότερο είναι ότι αν κάποιος επιχείρησε να καθυστερήσει τη διαδικασία, αυτός δεν είναι άλλος από την πλευρά της Χ.Α.

● Οι συνήγοροί της δεν ζήτησαν εξαίρεση από την αποχή των δικηγόρων το 2016 και έτσι η δίκη «έκλεισε» για 6 μήνες.

● Στη φάση των «αναγνωστέων» η υπεράσπιση υποχρέωσε το δικαστήριο να διαβάζει επί μήνες παντελώς άσχετες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, υποτίθεται για να πείσει ότι πρόκειται για ένα «κανονικό πολιτικό κόμμα», αλλά κυρίως για να καθυστερήσει η εξέλιξη.

● Οταν κλήθηκαν οι μάρτυρες υπεράσπισης, δεν έρχονταν ή δεν προβλεπόταν η ροή των μαρτυριών, έτσι ώστε το δικαστήριο να υποχρεώνεται να διακόπτει μετά από μία ώρα συνεδρίασης.

● Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στις απολογίες.

Πάει πολύ τώρα να ψέγουν το δικαστήριο, το οποίο εξάντλησε την ανοχή του αποδεχόμενο τα παρελκυστικά αιτήματά τους και την εμφανή προσπάθεια καθυστέρησης.

Δημήτρης Ψαρράς

Συνεδριάζει το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά της εγκληματικής οργάνωσης

Με τις δευτερολογίες επί των ελαφρυντικών από τους συνηγόρους υπεράσπισης συνεχίζεται η ιστορική δίκη για τη Χρυσή Αυγή και ενώ η πρόεδρος του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε προ δύο ημερών την καταδίκη του της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.

Η απόφαση των δικαστών επί των ελαφρυντικών θα οριοθετήσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Κανένα ελαφρυντικό για την ηγεσία δεν αναγνωρίζει η εισαγγελέας

Χθες, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα ελαφρυντικά, τα οποία ζήτησαν οι καταδικασθέντες. Πρότεινε, επίσης, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μη τέλεσης αδικημάτων (διάταξη 187, παρ. 6)  σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη (δηλαδή στους έντεκα της κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν είναι διευθυντές και στους Μπαρέκα, Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πανταζή, Μπαρέκα, Παπαβασιλείου, Τσακανίκα). Η εισαγγελέας δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση (Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος).

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων, χθες, αναλώθηκαν σε μία μονότονη συζήτηση επί των ελαφρυντικών, επαναλαμβάνοντας, μέσες άκρες, τις τοποθετήσεις που έκαναν και στις 7 Οκτωβρίου.

 • Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, η υπεράσπισή του ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
 • Τα ίδια ελαφρυντικά ζήτησε και ο συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια. «Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορός της.
 • Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος.
 • Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».
 • «Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης» ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα, αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.
 • Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.
 • Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.
 • Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
 • Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορός του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο» και είχε άριστη διαγωγή.
 • Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά, μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η υπεράσπιση του αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης.
 • Από τον Γιώργο Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τους καταδικασθέντες βουλευτές, τοποθετήθηκε μόνο η συνήγορος των Αλεξόπουλου και Μπούκουρα, συνεπώς απομένουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων των υπόλοιπων 16 πρώην βουλευτών της εγκληματικής οργάνωσης που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11.00.

Ποιοι κατηγορούμενοι βρέθηκαν στην αίθουσα

Παρόντες στο εδώλιο ήταν χθες οι καταδικασθέντες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα: Αγγος, Μιχάλαρος, Σκάλκος, Χρυσαφίτης, Τσαλίκης, Ν. Τσορβάς, Θ. Τσορβάς, Καλαρίτης και δύο από τους καταδικασθέντες για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι Καστρινός και Χατζηδάκης. Στο εδώλιο και ο πρώην γραμματέας της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, Μπαρέκας, που καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο ίδιος έχει καταδικαστεί και για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης.

Η οικογένεια Φύσσα

Τη χθεσινή συνεδρίαση παρακολούθησε, όπως πάντα, η οικογένεια του δολοφονημένου μουσικού. Η Μάγδα και ο Τάκης Φύσσας προσήλθαν στο Εφετείο, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Το προηγούμενο βράδυ η κ. Φύσσα είχε χαρακτηρίσει «ιστορική νίκη» για την Δημοκρατία την απόφαση και σε αναμονή των ποινών είχε εκδηλώσει την προσδοκία η επόμενη ημέρα να εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο.