
Δεν γίνεται ενίσχυση και ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ με Πράξεις Νομοθετικού Περιοχομένου και τρικ όπως η στελέχωση ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος με δήλωση-απάντηση στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου αποτελεί συγκεκριμένο επάγγελμα που κατοχυρώνεται με σπουδές που παρέχουν Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως προαπαιτούμενο πρόσληψης στο ΕΚΑΒ, όπως τονίζεται. Έτσι εξασφαλίζεται η εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό.
Η λύση κατά συνέπεια είναι η μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και οι επιπλέον μόνιμες προσλήψεις από τους χιλιάδες αποφοίτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Ταυτόχρονα, για το φαινόμενο της απουσίας γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών-πληρωμάτων από τα νησιά, ο κ. Γιαννάκος θυμίζει ότι «στα νησιά μας οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας».
Το μήνυμα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ίδια πρόχειρη “συνταγή” κάλυψης των αναγκών κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές επιχειρήθηκε και το 2016 με Πυροσβεστική και οδηγούς ΟΤΑ χωρίς φυσικά να υπάρχει αποτέλεσμα.
Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ.
Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό.
Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς.
Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό.
Μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.
Στα νησιά μας οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας».
Ομόφωνα ένοχοι οι δύο αστυνομικοί για τον ξυλοδαρμό στη Νέα Σμύρνη

Το Γ’ Πλημμελειοδικείο Αθηνών υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας και έκρινε ομόφωνα ένοχους τους δύο από τους τρεις αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν τον Αλέξανδρο στην πλατεία της Νέας στις 7 Μαρτίου 2021. Κατηγορούνταν για τα αδικήματα των βασανιστηρίων και της συνέργειας σε αυτά, αντίστοιχα.
Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και τους καταδίκασε, τον πρώτο αστυνομικό Π.Α. σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τον δεύτερο Δ.Σ. σε ένα χρόνο με αναστολή.
Όσον αφορά τον τρίτο κατηγορούμενο αστυνομικό Γ.Τ. το δικαστήριο τον αθώωσε ομόφωνα καθώς έκρινε πως δεν προκύπτει ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας μαζί με τους δύο συναδέλφους του.
Υπενθυμίζεται πως ο ξυλοδαρμός του Αλέξανδρου, με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα εν μέσω πανδημίας, στάθηκε αφορμή για τις κινητοποιήσεις στη Νέα Σμύρνη, με τη μεγάλη πορεία να καταλήγει σε δεκάδες προσαγωγές, αλόγιστη χρήση βίας από την αστυνομία, συλλήψεις και βασανισμούς στη ΓΑΔΑ. Επίσης, συνδέεται με την υπόθεση του λεγόμενου «Ινδιάνου», αλλά και τον τραυματισμό ένας αστυνομικού.
Η πρόταση της εισαγγελέως
Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού Παναγιώτας Λαμπρινάκου, η οποία δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων περί άσκησης «απαιτούμενης βίας» και «θέσης αυτοάμυνας», αλλά ούτε και την ύπαρξη οργισμένου πλήθους που τους επιτέθηκε, όπως υποστήριξαν, καθώς αυτό δεν προκύπτει από το βιντεοληπτικό υλικό που προβλήθηκε στη δικαστική αίθουσα, ο πρώτος κατηγορούμενος αστυνομικός Π.Α. τέλεσε το αδίκημα των βασανιστηρίων, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός Δ.Σ., ο οποίος είχε σχηματίσει προστατευτικό κλοιό γύρω από τον πρώτο, το αδίκημα της συνέργειας σε βασανιστήρια, αφού αποφάνθηκε πως, χωρίς τη συνδρομή του ίδιου, δεν θα ήταν εφικτός ο ξυλοδαρμός του νεαρού.
«Οι ισχυρισμοί τους δεν επιβεβαιώνονται από κανένα στοιχείο και το πλήθος (στην πλατεία) ήταν πολύ μικρό», είπε η εισαγγελέας και σχολιάζοντας τον ισχυρισμό περί αυτοάμυνας είπε πως «ο παθών δεν φαίνεται να αντιστέκεται, αλλά να αντιδρά ενστικτωδώς στη χρήση μεταλλικής ράβδου».
Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις κατηγορούμενοι, τόσο με τις απολογίες τους όσο και μέσω των συνηγόρων υπεράσπισής τους, προσπάθησαν, αλλά χωρίς επιτυχία, να παρουσιάσουν μία παραποιημένη εικόνα των γεγονότων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Προσπάθησαν να παρουσιάσουν το θύμα ως ενορχηστρωτή επίθεσης εναντίον τους, η οποία δεν έγινε ποτέ, ενώ προσπάθησαν να δώσουν και πολιτική χροιά στην υπόθεση λέγοντας πως πριν την εμφάνιση των αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, «είχαν συγκέντρωση η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Ισχυρίστηκαν δε ότι η ζωή τους απειλήθηκε τόσο που αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση βίας, χρησιμοποιώντας μεταλλική ράβδο, γιατί ο 29χρονος τότε φοιτητής ήταν… πολύ επικίνδυνος.
Ο «ρόλος της αστυνομίας», κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης
Ενδιαφέρον έχουν όσα είπαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των αστυνομικών.
Κατά την αγόρευσή της η συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου και του τρίτου κατηγορούμενου αστυνομικού, Εβίτα Βαρελά, είπε μάλιστα: «Τους έβριζαν, τους έλεγαν μπάτσους. Τι θέλατε να κάνουν, κυρία Πρόεδρε; Να σκύψουν το κεφάλι και να αποχωρήσουν; Αυτή την αστυνομία θέλουμε;».
Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου κατηγορούμενου δήλωσε «περήφανος για τα συγκεκριμένα μέλη της ΕΛ.ΑΣ.».