«Πλάνη» της «Αττικό Μετρό» η απόσπαση των αρχαιοτήτων

«Πλάνη» της «Αττικό Μετρό» η απόσπαση των αρχαιοτήτων

Τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι η λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης στηρίχθηκε σε «αβάσιμα επιχειρήματα» της «Αττικό Μετρό» έστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Και τούτο διότι μέρος αυτών υιοθέτησε και ανέπτυξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 20/11/2020.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για πλάνη της διοίκησης προκειμένου να παρουσιάσει ως ανέφικτη την προηγούμενη λύση τής κατά χώραν διατήρησης και παραθέτει διοικητικά έγγραφα, μελέτες, υπομνήματα, εκθέσεις κ.ά. με τα οποία αντιπαρατίθεται σε τέσσερα σημεία της ομιλίας της υπουργού.

«…Στην αίτηση ακύρωσής μας (σ.σ.: στο ΣτΕ όπου έχουν προσφύγει 7 φορείς) έχουμε τεκμηριώσει το γεγονός ότι η επαχθής για τις αρχαιότητες λύση βασίστηκε σε πλάνη της διοίκησης σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά, καθώς η “Αττικό Μετρό“, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ως “μη εφικτή” την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με τις αρχαιότητες κατά χώραν, έχει προβάλει σειρά παντελώς αβάσιμων και αναπόδεικτων επιχειρημάτων, τα οποία δυστυχώς αποδέχτηκε η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (18.12.2019) και η υπουργική απόφαση…», γράφουν στην επιστολή.

Θεωρούν καθήκον τους την παρουσίαση των τεκμηρίων στον πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα καθώς η υπουργός Πολιτισμού «…αναπαρήγαγε κάποιους από αυτούς τους ισχυρισμούς, εδραιώνοντας την πεποίθησή μας ότι η διοίκηση έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση με αναφορά σε λανθασμένα δεδομένα…».

Ο ΣΕΑ επιχειρηματολογεί στα σημεία της ομιλίας της υπουργού που αφορούν: την αδράνεια και ανυπαρξία προόδου έργων κατά το διάστημα 2017-2019, το ποσοστό απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, την καταστροφή των στρωμάτων που υπόκεινται των βυζαντινών και τα κριτήρια ένταξης από την UNESCO