Πιέσεις στην Κύπρο – Τουρκία, Οκτάι: Γάγγραινα το Κυπριακό λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης

Πιέσεις στην Κύπρο
Επικοινωνία της Μέρκελ με Αναστασιάδη και Ερντογάν ● Στη Λευκωσία σήμερα ο Ζ. Μπορέλ ● Διαβεβαιώσεις από την Αίγυπτο ότι δεν θα συμφωνήσει με την Τουρκία για ΑΟΖ.

Tρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο της Ε.Ε. για την αξιολόγηση των σχέσεων με την Αγκυρα, που εκκρεμεί από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν την ευρωπαϊκή προεδρία είχε η Γερμανία, η Αν. Μέρκελ δήλωσε παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε τηλεδιάσκεψη χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

Η συζήτηση Μέρκελ- Αναστασιάδη, την παραμονή της επίσκεψης Μπορέλ στη Λευκωσία εν όψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κυπριακό τον Απρίλιο, βάζει ξανά σε κίνηση τις διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Τουρκίας για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Η πρωτοβουλία της Αν. Μέρκελ για επικοινωνία με τον Ν. Αναστασιάδη χθες και σήμερα με τον Τ. Ερντογάν δείχνει βεβαίως το έντονο ενδιαφέρον του Βερολίνου για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Αγκυρα, από την άλλη όμως δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται.

Σήμερα και αύριο θα είναι στη Λευκωσία ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ, για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κύπρου και τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερ. Τατάρ σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης στην άτυπη πενταμερή που θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου.

Οπως και στις προηγούμενες διασκέψεις η Επιτροπή είχε θέση κρίσιμου παρατηρητή, δεδομένου ότι οποιαδήποτε λύση αφορά τη σχέση Κύπρου-Ε.Ε. και ως εκ τούτου το πλαίσιο των συνομιλιών θα πρέπει να είναι συμβατό με τις Συνθήκες της Ε.Ε. Εν τούτοις τα μηνύματα της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων και της Αγκυρας εξακολουθούν να είναι αρνητικά, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φ. Οκτάι να επαναλαμβάνει ότι «η Τουρκία δεν αποδέχεται τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης».

Υπό το πρίσμα αυτών των δηλώσεων από την Αγκυρα και τα κατεχόμενα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε «θετική προοπτική» των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία και πολύ περισσότερο σε μια «θετική ατζέντα» έτσι όπως περιγράφεται στις δηλώσεις Μισέλ και Μπορέλ. Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο για την Ε.Ε. και αποτυπώθηκε χθες με την επιβεβαίωση των νέων επεισοδίων στην επιχείρηση «Ειρήνη» για τη Λιβύη, με την απόρριψη από την Αγκυρα ελέγχων σε τουρκικά πλοία που έπλεαν προς τη χώρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Στάνο, στις 22 και 28 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να δώσει συγκατάθεση για την επιθεώρηση δύο εμπορικών σκαφών για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε μεταφορά όπλων, κατά παράβαση της συμφωνίας του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα αρνήθηκε ακόμη και την άτυπη, «φιλική προσέγγιση» των δύο πλοίων για μακροσκοπικό έλεγχο και όχι ενδελεχή επιθεώρηση, παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Το ίδιο είχε συμβεί και στις 6 Φεβρουαρίου με άλλα δύο τουρκικά πλοία.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου επέμεινε και χθες ότι η Ε.Ε. «πρέπει να συνομιλήσει ειλικρινά με την Αγκυρα, σε πνεύμα αμοιβαίας ωφέλειας, win-win, για όλα τα θέματα που είναι στο τραπέζι», προσθέτοντας ότι «όταν ο διάλογος δεν φέρνει αποτελέσματα, η Τουρκία επιβάλλει τις θέσεις της επί του πεδίου, όπως έκανε στη Λιβύη, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο».

O Μ. Τσαβούσογλου επανήλθε και στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σημειώνοντας πάντως ότι οι σχέσεις Αγκυρας-Καΐρου «δεν είναι ιδανικές» αλλά γίνονται, όπως είπε, «προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών προκειμένου σύντομα να βελτιωθούν». Στο σχετικό αίτημα πάντως που διατυπώθηκε η Αίγυπτος δεν έχει απαντήσει και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Αλ Σίσι και Σ. Σούχρι προς την Αθήνα ήταν ότι δεν υπάρχει πρόθεση συμφωνίας με την Τουρκία για τις ΑΟΖ χωρίς διευθέτηση της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Κύπρο από την Τουρκία. Προχθές το βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και κατόπιν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Ν. Δένδια.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό θα συζητηθούν σήμερα στη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με τον Ν. Δένδια. Σε δηλώσεις του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «η μπάλα είναι στην τουρκική πλευρά να προσέλθει στην επόμενη συνάντηση», για την οποία η απάντηση εκκρεμεί ακόμα.

Μπάμπης Αγρολάμπος

Τουρκία – Οκτάι: Γάγγραινα το Κυπριακό λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης

Φουάτ Οκτάι
Αναφερόμενος στην πενταμερή, ο κ. Οκτάι είπε ότι «ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι το μοντέλο των δύο κρατών και η κυριαρχική ισότητα», όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη

ΗΕυρωπαϊκή Ενωση είναι υπεύθυνη που το Κυπριακό έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα, υποστήριξε ο Toύρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ, στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην πενταμερή είπε ότι «ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι το μοντέλο των δύο κρατών και η κυριαρχική ισότητα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι ο λόγος που το Κυπριακό έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα είναι επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να είναι στο τραπέζι της Γενεύης. Δεν βλέπουμε ότι έχει πολλά να προσφέρει σε αυτό τραπέζι. Το να είσαι στη διάσκεψη 5+1 δεν θα αποφέρει κάποιο μεγάλο όφελος», ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι «μέχρι να διασφαλίσουμε την πολιτική ισότητα στο νησί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και την απόδοση της δικαιοσύνης. Το δηλώνουμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο με τον κ. Σανέρ. Η συναίνεσή μας παραμένει. Δεν είναι δυνατόν να υπαναχωρήσουμε στην απόφασή μας σχετικά με τα Βαρώσια. Εδώ είναι γη της ΤΔΒΚ», σημειώνοντας ότι τα αθέμιτα εμπάργκο που επιβάλλονται στο ψευδοκράτος δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Από την πλευρά του ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι «η ΤΔΒΚ με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας είναι πάντοτε έτοιμη για λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλες οι χώρες του κόσμου έχουν το IMF κι η ΤΔΒΚ τη μητέρα-πατρίδα». Τουρκία και ψευδορκάτος υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τη χορήγηση 2,5 δισ. τουρκικών λιρών στο ψευδοκράτος για το 2021 και την αποστολή άλλων 20 χιλιάδων εμβολίων στα κατεχόμενα την άλλη βδομάδα.

Μαρία Ζαχαράκη

Μαρία Ζαχαράκη