Πετρέλαιο Θέρμανσης: Έρχονται αυξήσεις “φωτιά”. H τιμή του λίτρου – Οικονομικό Επιμελητήριο: Να είναι προαιρετικά για φέτος τα ηλεκτρονικά βιβλία

Επίδομα θέρμανσης: Δημοσιεύθηκε η Απόφαση με το ποσό της βάσης υπολογισμού  του ύψους του επιδόματος. - Νομοθετική Επικαιρότητα

Στο πώς αποτυπώνονται στην αγορά των καυσίμων και φαίνονται στην τσέπη των καταναλωτών οι ανατιμήσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (7/9) στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ζήτησε μάλιστα τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

«Από τον Ιανουάριο είχαμε μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις σε καθημερινή βάση, και έτσι αθροιστικά φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε υπερβεί το 20% στην αύξηση της τιμής του καυσίμου στο διυλισμένο προϊόν», υπογράμμισε ο Γιώργος Ασμάτογλου. Εξήγησε δε ότι «το αργό πετρέλαιο επιβαρύνει το διυλισμένο στο κομμάτι του προ φόρων. Άρα έχουμε και κάποιους υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ που επιβαρύνουν την τιμή, αλλά στην τιμή των προ φόρων έχει επιβαρυνθεί αρκετά».

Ο κ. Ασμάτογλου τόνισε ότι εάν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα ήταν στα 80 λεπτά το λίτρο. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του θα ξεκινήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα από 1,020 ευρώ έως 1,050 ευρώ το λίτρο, δηλαδή, περίπου 1.020 με 1.050 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ξεπεράσει το 1,10 ευρώ το λίτρο και στη νησιωτική χώρα οι τιμές θα ξεπεράσουν το 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο.

 

Οικονομικό Επιμελητήριο: Να είναι προαιρετικά για φέτος τα ηλεκτρονικά βιβλίαΟ Κωνσταντίνος Κόλλιας επανεξελέγη πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Ελλάδος

Την πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων από την 1η Ιανουαρίου του 2022, ζητά, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως αναφέρει, το ΟΕΕ υπήρξε ανέκαθεν αρωγός σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του επαγγέλματος, οι δυσλειτουργίες, όμως και τα προβλήματα, που έχουν εντοπίσει από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του myDATA, δεν έχουν επιλυθεί πλήρως.

Για τον λόγο αυτό, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θεωρεί ότι η υποχρεωτική διαβίβαση από 1/10/2021 δεν είναι εφικτή και προτείνει:

  1. Το έτος 2021 να χαρακτηριστεί ως έτος προαιρετικό για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.
  2. Το έτος 2022 η λειτουργία της εφαρμογής να είναι πιλοτική, δίνοντας ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις, που θα επιλέξουν την ψηφιακή διαβίβαση.
  3. Την υποχρεωτική εφαρμογή από το έτος 2023, εφόσον γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και οι απαραίτητες ρυθμίσεις και είναι σε πλήρη λειτουργία η σχετική πλατφόρμα.
  4. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των επιχειρήσεων, η ΑΑΔΕ να προβεί σε περισσότερες δράσεις και ενέργειες για την επαρκή ενημέρωσή τους, διότι το φορτίο της ενημέρωσης των επιχειρήσεων δεν μπορούν να το αναλάβουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ, «ο χαρακτηρισμός τού έτους 2021 ως έτος προαιρετικής εφαρμογής είναι απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου και των λογιστών- φοροτεχνικών. Προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η καλύτερη δυνατή λειτουργία του επιχειρείν».