Περικοπή μισθού, ποινές σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς φέρνει η κυβέρνηση – Επιτροπή Εξοπλιστικών: «Αναβάλλεται» η αναβάθμιση των F16 Βlock50

Περικοπή μισθού και ποινές σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με… βραδυνή τροπολογία έρχονται αυστηρές «καμπάνες» για όσους δεν παρουσιάσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης είτε αρνητικού rapid ή PCR.

Απαγόρευση εισόδου στα σχολεία. Αναστολή καθηκόντων. Περικοπή μισθού. Μη-προσμέτρηση υπηρεσίας. Αυτά… περιμένουν τους εκπαιδευτικούς που δεν θα παρουσιάσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR).

Όπως αποκαλύπτει το Παρατηρητήριο για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη «μη-υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση επανέρχεται με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (!) και όχι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 της τροπολογίας με τίτλο: «Προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μελών ΕΕΠ & ΕΒΠ κατά το διδακτικό έτος 2021», η παράγραφος 8 αναφέρει:

«Στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες:

α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ,  με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά το χρόνο αναστολή καθηκόντων, ο οποίος δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1.

β) Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στο Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικίας σχολικής μονάδας, στον Προϊστάμενο των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στον Προϊστάμενο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), στον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ.1, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης της παρούσας περίπτωσης».

 

Επιτροπή Εξοπλιστικών: «Αναβάλλεται» η αναβάθμιση των F16 Βlock50

Μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο οι οριστικές αποφάσεις – Το παρασκήνιο

Για τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο αναβάλλονται οι τελικές αποφάσεις για την αναβάθμιση των F16 block50 σε Block52.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Εξοπλιστικών είναι ότι το συνολικό κόστος (μαζί με την αναβάθμιση των F16 block52 σε Viper) θα ξεπερνούσε τα 700 εκ ευρώ, όπως τουλάχιστον προέβλεπε η αρχική σύμβαση με την εταιρεία.

Την ίδια ώρα, συμφωνήθηκε ότι δεν υπήρχε και ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου οι αρμόδιοι στρατιωτικοί να ενημερώσουν τους βουλευτές για την χρησιμότητα καθώς επίσης και την χρηματοδότηση της νέας αναβάθμισης των ελληνικών αεροσκαφών.

Να θυμίσουμε, άλλωστε, ότι η χώρα μας πρόσφατα παρέλαβε και το πρώτο αεροσκάφος τύπου Rafale. Η συνολική δαπάνη θα φτάσει το ποσό των 2,49 δισ. ευρώ και αναλύεται κατ’ έτος ως εξής: 1,509 δισ. ευρώ για το 2021, 472 εκατ. ευρώ για το 2022, 408 εκατομμύρια ευρώ για το 2023, 67 εκατ. ευρώ για το 2024 και τέλος 34 εκατ. ευρώ για το 2025. Να σημειωθεί ότι εκτός από την αγορά οι συμβάσεις προβλέπουν την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών αυτών καθώς επίσης και την προμήθεια εξοπλισμού (όπλων), αλλά και τη συντήρηση – τροποποίηση των όπλων των αεροσκαφών.