Περί βιβλιοθηκών… το καλοκαίρι

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος η στήλη θέλει να προτρέψει τους αναγνώστες της να αφιερώσουν χρόνο για διάβασμα και για επισκέψεις στην κοντινότερη βιβλιοθήκη. Είτε στον τόπο κατοικίας είτε σε διακοπές, σε κοντινή απόσταση σίγουρα βρίσκεται μια βιβλιοθήκη ανοιχτή να υποδεχτεί τους αναγνώστες. Μέσα από το βιβλίο ταξιδεύουμε σε τόπους και χρόνους μακρινούς, γνωρίζουμε σκέψεις και ανθρώπους, οξύνουμε τις κριτικές μας ικανότητες, ερχόμαστε σε επαφή με τα έργα της ανθρώπινης διάνοιας. Μέσα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης πολλαπλασιάζουμε αυτές τις δυνατότητες, καθώς οι συλλογές τους μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ, καθώς τα ράφια τους μας μεταφέρουν από το ένα θέμα στο άλλο.

Και αυτό το καλοκαίρι οι περισσότερες βιβλιοθήκες μας «τρέχουν» προγράμματα για παιδιά, για ενήλικες, για οποιοδήποτε θέμα. Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, συνήθως, στους χώρους τους και δίνουν έτσι τη διπλή χαρά, εκτός από την εκδήλωση, να κάνει κανείς και μια επίσκεψη στις συλλογές τους. Χώροι ανοιχτοί, χώροι δημοκρατικοί, χώροι χωρίς εμπόδια, οι βιβλιοθήκες προσφέρουν απλόχερα την πρόσβαση στη γνώση και στη δημιουργία.

Επαναλαμβάνουμε την προτροπή μας λοιπόν ακόμα έναν Αύγουστο. Γιατί, καθώς τον υπόλοιπο χρόνο οι δικαιολογίες είναι πολλές για να απομακρυνθούμε από το βιβλίο, ο μήνας των διακοπών μάς δίνει τον χρόνο που χρειαζόμαστε. Χρόνος ελεύθερος, που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε στιγμές χαλάρωσης, αναστοχασμού, σκέψης και δημιουργίας.

Οι βιβλιοθηκονόμοι είναι εκεί για να προτείνουν, να κουβεντιάσουν, να κατευθύνουν αν χρειαστεί τον δρόμο που θέλει να χαράξει ο καθένας ξεχωριστός αναγνώστης στους λαβύρινθους της βιβλιοθήκης. Από ράφι σε ράφι, από βιβλίο σε βιβλίο, από λέξη σε λέξη, η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη μπορεί να μεταβάλλει εντός μας τον ρυθμό του κόσμου, όπως γράφει και ο Βιζυηνός. Διαδρομές άπειρες και μοναδικές, όσες είναι και οι επισκέψεις στις βιβλιοθήκες.

Παράθυρα στη γνώση και στην παιδεία, στην κουλτούρα και στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, οι βιβλιοθήκες μάς περιμένουν με τις πόρτες ανοιχτές να τις επισκεφτούμε. Εκτός από το ψωμί, χρειαζόμαστε και τα τριαντάφυλλα, και οι ροδώνες των βιβλιοθηκών είναι εκεί, ανθισμένοι, φιλόξενοι για όλους. Ας αναζητήσουμε λοιπόν και αυτό το καλοκαίρι την πλησιέστερη βιβλιοθήκη. Ας έρθουμε σε επαφή με τις σκέψεις των ανθρώπων που προηγήθηκαν κι ας ταξιδέψουμε, πραγματικά ή νοερά, παρέα με πολλά βιβλία. Ίσως έτσι το φθινόπωρο που έρχεται να μας βρει λίγο πιο ήρεμους, πιο κατασταλαγμένους, πιο έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις μπόρες – και θα έρθουν πολλές μπόρες. Ας ξεκουράσουμε, λοιπόν, το μυαλό μας μέσα στις σελίδες, στις λέξεις, στα γράμματα, στα σημεία που ορίζουν τον πολιτισμό μας.

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com