Πασχαλινό τραπέζι: Μετρούν κέρματα οι καταναλωτές! Κίνδυνος μείωσης του τζίρου κατά 30% — “Εκτόξευση” στις τιμές ακινήτων. Αβάσταχτα τα ενοίκια — «Αόρατοι» για την ΕΛΣΤΑΤ 506.616 άνεργοι του ΟΑΕΔ

Πασχαλινό τραπέζι: Μετρούν κέρματα οι καταναλωτές! Κίνδυνος μείωσης του τζίρου κατά 30%

Στα 13 ευρώ/κιλό ο οβελίας. 30% πάνω τα οπωροκηπευτικά, ως 15% τσουρέκια, πασχαλινά αυγά, αρτοσκευάσματα, πάνω από 7% ακριβότερα τα τυροκομικά.

Πολλαπλασιάζεται η ζημιά στον ευρύτερο τζίρο του λιανεμπορίου από τις τεράστιες ανατιμήσεις στα προϊόντα που είθισται να σχετίζονται με το πασχαλινό τραπέζι, προειδοποιεί το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής. Η συμβολή της πασχαλινής περιόδου στο ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το «σοκ» που προκαλεί η ακρίβεια οδηγεί τους καταναλωτές να απέχουν και από αγορές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Σαν αποτέλεσμα, ο συνολικός τζίρος αυτής της περιόδου μπορεί να χάσει ως και 30%, όπως τονίζει το ΠΕΣΑ.

Την Κυριακή που λειτούργησαν τα καταστήματα του λιανεμπορίου οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη, παρά την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες. Οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά μονοψήφιος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι έμποροι από την πλευρά τους περιμένουν να μπει στις μισθοδοσίες των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα το δώρο του Πάσχα και το επίδομα των 200 ευρώ, ελπίζοντας σε μια βελτίωση της εικόνας. Ωστόσο, με το πασχαλινό τραπέζι να είναι 25% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, η απώλεια τζίρου των υπόλοιπων κλάδων είναι απίθανο να επουλωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό κόστος για το σύνολο των πασχαλινών δαπανών υπολογίζεται για μία τετραμελή οικογένεια στα 300 ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τις ανατιμήσεις είναι αποκαλυπτικές:

13 ευρώ/κιλό τιμές για τον οβελία έναντι 12 ευρώ πέρυσι (στη χονδρική είναι ήδη στα 7-8,5 ευρώ για τα αρνιά και 7,5-9,5 ευρώ για τα κατσίκια)
ως +30% για τα οπωροκηπευτικά
+7% και πλέον στα τυροκομικά
ως +15% για τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (τσουρέκια, σοκολατένια αυγά, κτλ.) και τα αρτοσκευάσματα
+18% για το πασχαλινό τραπέζι συνολικά

 

“Εκτόξευση” στις τιμές ακινήτων – Αβάσταχτα τα ενοίκια“Εκτόξευση” στις τιμές ακινήτων – Αβάσταχτα τα ενοίκια

Με ρυθμούς πολύ ταχύτερους του πληθωρισμού αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, των εμπορικών τραπεζών αλλά και των επαγγελματιών της αγοράς.

Με ρυθμούς πολύ ταχύτερους του πληθωρισμού αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, των εμπορικών τραπεζών αλλά και των επαγγελματιών της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η άνοδος -που ξεκίνησε το 2017-2018, κυρίως λόγω του Airbnb και της ζήτησης τουριστικών ακινήτων- επιταχύνθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η άνοδος ήταν, σύμφωνα με τον δείκτη της Τράπεζας Ελλάδας, το 2021 7,1% (4,5% το 2020). Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (9,1%) και στη Θεσσαλονίκη (6,9%).

“Έκρηξη” το 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, η αύξηση τιμών και ενοικίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι εκρηκτική κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2022. Ανά περιοχή:

* Στα νότια προάστια αύξηση κατά 10%, με τη μέση τιμή για τις κατοικίες προς πώληση να φτάνει τα 2.977 ευρώ το τ.μ.

*Στον Πειραιά η αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση ήταν 11,10% (1.667 ευρώ το τ.μ. κατά μέσο όρο)

* Στα βόρεια προάστια καταγράφεται αύξηση 7%, όπου στο πρώτο τρίμηνο του έτους και οι μέσες τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν στα 2.542 ευρώ το τ.μ.

* Στα δυτικά προάστια αύξηση 7,10% σημείωσαν οι τιμές πώλησης των κατοικιών φτάνοντας κατά μέσο όρο στα 1.472 ευρώ το τ.μ.

* Στο κέντρο της Αθήνας αύξηση 7,10% σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2022. Οι μέσες τιμές πώλησης των κατοικιών έφτασαν τα 1.667 ευρώ το τετραγωνικό.

* Στον νομό Θεσσαλονίκης αύξηση 9,5% (μέση τιμή του τ.μ. τετραγωνικού 1.676 ευρώ).

* Αντίστοιχη και σε ορισμένες περιπτώσεις ταχύτερη αύξηση εμφανίζουν και τα ενοίκια, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στο 17,2% (7,50 ευρώ το τ.μ.) στα ανατολικά προάστια.

* Σημαντικές αυξήσεις 13,6% κατέγραψαν επίσης τα ενοίκια στα νότια προάστια και έφτασαν τα 10,39 ευρώ το τ.μ.

Οι αιτίες

Από το 2017 μέχρι και το 2020 οι βασικές αιτίες της ανόδου εντοπίζονταν σε δύο βασικούς λόγους:

1. Το Airbnb, που μετέτρεψε μεγάλες περιοχές των κεντρικών συνοικιών της Αθήνας σε ζώνες τουριστικών καταλυμάτων

2. Η Golden Visa, που δινόταν σε όσους ξένους υπηκόους αγόραζαν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Τώρα προστέθηκαν μερικές ακόμη ισχυρότερες (προσωρινά τουλάχιστον) αιτίες:

* Η καθήλωση των επιτοκίων καταθέσεων σε μηδενικό σχεδόν επίπεδο. Για τους «ραντιέρηδες» (εισοδηματίες χαμηλού ρίσκου επενδύσεων), οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου φτάνουν στο 2,5%-2,8%. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ακινήτων (πρόσοδοι από ενοίκια) μετά την αφαίρεση φόρων και κόστους μελλοντικών επισκευών φτάνουν στην περιοχή του 6%-6,5% δηλαδή είναι υπερδιπλάσιες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια επένδυση 100.000 ευρώ σε ακίνητο με βάση τα τρέχοντα ενοίκια θα αποδίδει ετησίως 6.000 – 6.500 ευρώ, ενώ η τοποθέτησή τους σε δεκαετή ομόλογα του Δημοσίου θα απέδιδε 2.800 ευρώ ετησίως και πιθανώς μέχρι 300-500 ευρώ σε τραπεζική κατάθεση. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε πρόσφατα στο πλαίσιο του 4ου BnB Greece Conference 2022 ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδας και επικεφαλής του τμήματος ακινήτων της Κεντρικής Τράπεζας Θ. Μητράκος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν τον τελευταίο χρόνο τα 1,2 δισ. ευρώ σε εισροές για αγορές και επιπλέον 700-800 εκατ. για διαχείριση ακινήτων. Υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση από διεθνή funds.

* Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και πάλι τη χορήγηση στεγαστικών δανείων (έφτασαν τα 900 εκατομμύρια το 2021 έναντι 3 δισ. το 2008).

* Παρά την άνοδο των τιμών, υπάρχει ένα gap (άνοιγμα) μεταξύ του προ κρίσης του 2009 επιπέδου με τις τρέχουσες αυξημένες τιμές. Γενικά σε περιόδους πληθωριστικής έκρηξης τα ακίνητα θεωρείται ότι προστατεύουν τα επενδυόμενα κεφάλαια.

* Υπάρχει μείωση του φόρου ακινήτων για τις μεγάλες ιδιοκτησίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κατάσταση στην αγορά ακινήτων απασχόλησε και το πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τους περισσότερους ειδικούς της αγοράς ακινήτων να συνομολογούν ότι υπάρχουν στοιχεία «φούσκας» στην έκρηξη τιμών και ενοικίων στα ακίνητα

Οι κοινωνικές συνέπειες

Η τεράστια αύξηση των ενοικίων στα μικρά και μεσαία διαμερίσματα λόγω του Airbnb μπορεί να σημείωσε κάμψη εξαιτίας της πανδημίας και της τουριστικής καθίζησης του 2020. Όμως το 2021 οι τάσεις ανόδου επανήλθαν, κάτι που συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση το 2022. Οι συνέπειες εξεύρεσης μικρών κατοικιών δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε φοιτητές και εν γένει νέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης για τα νέα ζευγάρια 25 ώς 44 ετών στους νέους 25 έως 44 χρονών μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, κάτι που οφείλεται κατά 50% στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

«Δηλαδή τα αβέβαια εισοδήματα, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας και οι χαμηλές αμοιβές είναι ο κύριος παράγοντας που μειώνει τη δυνατότητα νέων να συμμετέχουν στην αγορά κατοικίας. Και αυτό έχει δύο λόγους: πρώτον, δεν είναι σε θέση να συσσωρεύσουν το απαραίτητο κεφάλαιο που χρειάζεται και, δεύτερον, να συμμετέχουν στη στεγαστική πίστη. Αυτήν τη στιγμή, οι τράπεζες δανειοδοτούν περίπου το 65 με 70% της αξίας του ακινήτου, ενώ, από την άλλη, οι ενδιαφερόμενοι αυτής της κατηγορίας δεν ικανοποιούν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν στη στεγαστική πίστη» σύμφωνα με τον κ. Θ Μητράκο.

 

«Αόρατοι» για την ΕΛΣΤΑΤ 506.616 άνεργοι του ΟΑΕΔ«Αόρατοι» για την ΕΛΣΤΑΤ 506.616 άνεργοι του ΟΑΕΔ

Ψευδή, πλασματική εικόνα για την απασχόληση και τα ποσοστά ανεργίας δημιουργούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία επιμένει να μη συμπεριλαμβάνει στις μετρήσεις της πάνω από 500.000 πραγματικούς ανέργους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιεί δικά της κριτήρια για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως “ανέργου” και έτσι καταλήγει σε διαφορετικά αποτελέσματα, εξωραϊζοντας την εικόνα, την ώρα που οι απολύσεις αυξάνονται και ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων παραμένει σταθερά πάνω από τους 1.100.000.

Η διαφορά μεταξύ των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ και εκείνων που βρίσκει μέσα από την έρευνά της η ΕΛΣΤΑΤ είναι τεράστια και ξεφεύγει από το στατιστικό λάθος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει μόλις το 54% των ανέργων και δείχνει να αγνοεί το 46% εκείνων που δηλώνουν άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, διαφορές εντοπίζονται και μεταξύ των στοιχείων της ανεργίας που ανακοινώνουν η Eurostat και η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον μήνα Φεβρουάριο του 2022, αριθμός των ανέργων, που αναζητούν εργασία, ανήλθε σε 603.025 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 7.428 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 ενώ το ποσοστό της ανεργίας προέκυψε στο 12,8%.

Όμως, για τον ίδιο μήνα ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ήταν 1.109.641 άτομα από 1.101.441 που ήταν τον Ιανουάριο.

Μεταξύ των δύο κρατικών φορέων υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 506.616 ατόμων, οι οποίοι, ενώ δηλώνουν άνεργοι στον ΟΑΕΔ, η ΕΛΣΤΑΤ δεν τους καταμετρά.

Παράλληλα στο πρώτο δίμηνο του έτους σημειώθηκε έκρηξη απολύσεων, όπως προέκυψε από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, εξέλιξη που δεν επηρέασε την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάντως στους επόμενους μήνες, η διαφορά των ανέργων μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ θα συρρικνωθεί, καθώς με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε αθρόες διαγραφές ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Διαφορά και με την Eurostat

Επίσης, μια άλλη σημαντική διαφορά που προέκυψε πρόσφατα είναι σε σχέση με τη μέτρηση της ανεργίας της Eurostat. Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε προ δεκαημέρου πως το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε στο 11,9% για τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ έβγαλε το ποσοστό σχεδόν μία μονάδα πάνω, στο 12,8%.

Οι διαφορές στην καταμέτρηση των ανέργων από τον ΟΑΕΔ και την ΕΛΣΤΑΤ έχουν διευρυνθεί αισθητά στο τελευταίο εξάμηνο.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ήταν  325.800, τον Οκτώβριο η διαφορά ανήλθε σε 359.199 ανέργους, τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε 456.764 ανέργους, τον Δεκέμβριο έσπασε το φράγμα των 500.000 και ανήλθε σε 504.032 ανέργους, τον Ιανουάριο σημείωσε νέα αύξηση και έφτασε σε 514.241 ανέργους και τον Φεβρουάριο μειώθηκε οριακά σε 506.616 άτομα.

Που οφείλονται οι διαφορές

Μόνιμη επωδός της ΕΛΣΤΑΤ για να δικαιολογήσει τις διαφορές σε σχέση με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι ότι φταίει η «μαύρη» εργασία.

Δηλαδή, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, δηλώνουν στην ΕΛΣΤΑΤ πως είναι απασχολούμενοι, αλλά ταυτόχρονα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Ακόμη, η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ, η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Διαγραφές ανέργων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για τη «μετάλλαξη» του ΟΑΕΔ, θα οδηγήσει σε εκκαθάριση του μητρώου του ΟΑΕΔ, από άτομα που δηλώνουν άνεργοι αλλά στην ουσία δεν είναι, με βάση τους αυστηρούς όρους που καθιερώνουν οι νέες διατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από μήνες θα υπάρξει σύγκλιση ως προς τους αριθμούς των ανέργων που καταγράφουν οι δύο φορείς.