Παρ’ ολίγον «θερμό» επεισόδιο στην Αραβική Θάλασσα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – Διαψεύδουν τις ΗΠΑ οι Ρώσοι για το θερμό επεισόδιο στην Αραβική Θάλασσα

«Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις ρουτίνας στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα, το USS Farrragut προσεγγίστηκε επιθετικά από σκάφος του Ρωσικού Ναυτικού», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο 5ος Αμερικανικός Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που επιβλέπει τις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

«Το σκάφος Farragut σήμανε πέντε σύντομους ήχους, το διεθνές ναυτικό σήμα κινδύνου για επικείμενη σύγκρουση και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να μεταβάλει την πορεία του κατά συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες πλοήγησης. Το ρωσικό σκάφος αρχικά αρνήθηκε να προβεί στην κίνηση αυτή, αλλά την τελευταία στιγμή, άλλαξε την πορεία του», προσέθετε η ίδια ανακοίνωση.

«Παρά το γεγονός ότι το ρωσικό πλοίο ανέλαβε δράση, η αρχική καθυστέρησή του ως προς τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες, ενώ έκανε την επιθετική προσέγγιση, αύξησε τον κίνδυνο της σύγκρουσης», συνέχισε ο 5ος Αμερικανικός Στόλος στην ανακοίνωσή του.

Αξιωματούχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε στο CNNi ότι το Farragut είναι μέρος της συνοδείας σκαφών που πλαισιώνουν το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, με κύρια αποστολή την αναχαίτιση ενδεχόμενων εχθρικών σκαφών, με σκοπό την αποτροπή τους από το να προσεγγίσουν το αεροπλανοφόρο.

Άλλοι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως το ρωσικό σκάφος προσέγγισε σε απόσταση λιγότερη των 180 ποδών από το αμερικανικό αντιτορπιλικό κι ότι υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στις γέφυρες των δύο πλοίων.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο παράδειγμα στενής επαφής μεταξύ αμερικανικών – ρωσικών δυνάμεων, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως μη ασφαλές και προκλητικό και έρχεται περίπου επτά μήνες έπειτα από ακόμη ένα αντίστοιχο συμβάν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Διαψεύδουν τις ΗΠΑ οι Ρώσοι για το θερμό επεισόδιο στην Αραβική Θάλασσα

Ο 5ος Αμερικανικός Στόλος είχε γνωστοποιήσει το απόγευμα της Πέμπτης περιστατικό «επικίνδυνης προσέγγισης» ρωσικού πολεμικού πλοίου με το αμερικανικό αντιτορπιλικό Farragut.

To γεγονός αυτό οδήγησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο να αντιδράσει, εκδίδοντας απαντητική ανακοίνωση στις ΗΠΑ. Οι Ρώσοι τονίζουν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα ισχυρίζεται ο 5ος Αμερικανικός Στόλος. 

«Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανέκοψε την πορεία του ρωσικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, το πλήρωμα του δεν ενήργησε με επαγγελματισμό. Χάρη στον επαγγελματισμό του ρωσικού πληρώματος απετράπη η σύγκρουση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό», αναφέρει μεταξύ άλλων το ρωσικό υπουργείο.

Επικαλούμενο μάλιστα τη Διεθνή Σύμβαση «περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» του 1972, ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.