Παρουσιάστηκε το σύστημα “ΧΙΛΩΝ” * Χίος-Παλαιό Φάληρο 12-9: Τεράστια νίκη για τους Χιώτες * Χανιά-ΠΑΟΚ 9-6: Επέστρεψαν στις νίκες οι Χανιώτες * League Cup: Η επιστροφή του Παναθηναϊκού

Παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ» από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον γγΑ, Γιώργο Μαυρώτα.

Το πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ» παρουσίασαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στις αντιπροσωπείες των 48 αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας (27 Ολυμπιακών Αθλημάτων, 17 μη Ολυμπιακών Αθλημάτων και τεσσάρων για Άτομα με Αναπηρία), παρουσία του προέδρου Ανδρέα Μιχαηλίδη και στελεχών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, των προέδρων της ΕΟΕ και της ΕΠΕ, Σπύρου Καπράλου και Γιώργου Φουντουλάκη, αντίστοιχα, καθώς του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του καινοτόμου προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», Ανδρέα Γλυνιαδάκη.

Ο «ΧΙΛΩΝ» είναι ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών, με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία, που αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες τους και το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Γιώργου Μαυρωτά. Ως άνθρωπος του αθλητισμού ο γγΑ γνωρίζει τις παθογένειες που υπάρχουν και προσπάθησε μέσα από το νέο σύστημα να τις καλύψει.

Ο “ΧΙΛΩΝ” θεσπίζει μια σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων προκύπτει η αξιολόγηση και, εν συνεχεία, συνδέεται και με μέρος της χρηματοδότησης τους. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στην εναρκτήρια ομιλία του, έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πρωτοβουλιών και των δράσεων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σ’ αυτό το επτάμηνο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο νόμο 4639/2019 με την κύρωση του νέου καταστατικού της ΕΟΕ, τα όρια θητείας και ηλικιών για τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, τις αποσπάσεις Ολυμπιονικών στη ΓΓΑ και την αξιοποίησή τους για την ενίσχυση του αθλητισμού στην κοινωνία, αλλά και στο πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», στα φοροκίνητρα που θεσπίστηκαν, στις ενέργειες ΣΔΙΤ για συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών υποδομών, στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ ανήγγειλε και την υλοποίηση τις προσεχείς εβδομάδες του προγράμματος κοινωνικής στήριξης των εθνικών αποστολών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς στο Τόκιο. Για το σύστημα αξιολόγησης «Χίλων» ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι:

Η ύπαρξη ενός συστήματος διαφανούς αξιολόγησης με μετρήσιμους δείκτες για τις αθλητικές ομοσπονδίες είναι κάτι που ακουγόταν συχνά πυκνά τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, ποτέ δεν είχε γίνει, αν και υπήρξαν κάποιες προσπάθειες, οι οποίες έμειναν ημιτελείς.

Φέτος, λοιπόν, για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εφαρμόζει μια τεχνοκρατική προσέγγιση αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών. Το σύστημα «ΧΙΛΩΝ», όπως ονομάστηκε από τον Λακεδαιμόνιο φιλόσοφο στον οποίο αποδίδεται το «μηδέν άγαν», θα αποτελέσει το πρώτο σύστημα διαφανούς και αντικειμενικής αξιολόγησης των ομοσπονδιών, με μετρήσιμους δείκτες.

Για να είναι η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πλήρης, χρησιμοποιούνται 63 δείκτες από τα δεδομένα των ομοσπονδιών, όπως αυτά ζητήθηκαν και εστάλησαν. Οι δείκτες αυτοί συντίθενται μέσω μιας διαδικασίας πολυκριτηριακής ανάλυσης, ώστε να καταλήγουν τελικά σε τέσσερα (4) κριτήρια, βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι Ομοσπονδίες.

Τα 4 αυτά κριτήρια είναι:

1) το μέγεθος,

2) η δραστηριότητα,

3) οι διακρίσεις και

4) η διακυβέρνηση.

Η πολυκριτηριακή ανάλυση είναι μια διεθνώς και ευρέως διαδεδομένη μεθοδολογία για αντίστοιχες περιπτώσεις αξιολόγησης, όπως π.χ. η διεθνής κατάταξη για τα Πανεπιστήμια ή για τις χώρες ως προς τον δείκτη ανταγωνιστικότητας που συντίθεται από πολλούς επιμέρους δείκτες (Global Competitiveness Index).

 Ο στόχος ενός συστήματος αξιολόγησης όπως το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» είναι διπλός: α) Να υπάρχει μια μετρήσιμη και όσο το δυνατόν αντικειμενική αξιολόγηση των ομοσπονδιών, η οποία θα συνδέεται με την κρατική επιχορήγηση και β) Να γνωρίζουν οι ομοσπονδίες με ποια κριτήρια θα αξιολογούνται, πού πρέπει να δίνουν έμφαση και προς τα πού πρέπει να κατευθύνουν τους πόρους τους.

 Η αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών θα συνδεθεί με την χρηματοδότηση. Για να γίνει, ωστόσο, ομαλά η μετάβαση στο νέο σύστημα, ο «ΧΙΛΩΝ» θα υλοποιηθεί σταδιακά. Μόνο ένα κομμάτι –γύρω στο 20% της χρηματοδότησης- από τον φετινό προϋπολογισμό για τις Ομοσπονδίες, που θα ανέλθει περίπου στα 18 εκατ., ανάλογος με τον περσινό, θα κατανεμηθεί με βάση τα αποτελέσματα του συστήματος «ΧΙΛΩΝ». Τα επόμενα χρόνια, όμως, η επιχορήγηση θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεμένη με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

 Ο σκοπός της συγκριτικής αξιολόγησης μεταξύ των ομοσπονδιών με το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» είναι όλοι (Πολιτεία και Ομοσπονδίες), μέσω της αλληλεπιδραστικής διεργασίας, να εξελίξουν τη διαδικασία βελτίωσης των αθλητικών υπηρεσιών προς την κοινωνία.

 Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, μέσα από διαφάνεια και αντικειμενικότητα, μόνο θετικά οφέλη θα έχει για τον αθλητισμό. Θα πάψει η κάθε επιχορήγηση να είναι θέμα κεκτημένης ταχύτητας, συμπάθειας και γνωριμιών, αλλά θα είναι απόρροια σφαιρικής αξιολόγησης τόσο αγωνιστικής, όσο και διοικητικής.

Στη συνέχεια έγινε αναλυτική παρουσίαση από κ. Μαυρωτά, ο οποίος επιμελήθηκε τη διαμόρφωση του συστήματος «ΧΙΛΩΝ», που έτυχε θετικότατης ανταπόκρισης από τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών.

Ακολούθησε ένας παραγωγικός διάλογος με χρήσιμες ερωτήσεις, απορίες και παρατηρήσεις, που συντόνισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης αγωνιστικού αθλητισμού της ΓΓΑ, Βασίλης Κάκκος.

 

Χίος – Παλαιό Φάληρο 12-9: Τεράστια νίκη για τους Χιώτες

Χίος - Παλαιό Φάληρο 12-9: Τεράστια νίκη για τους Χιώτες

Τρίτη νίκη στη σεζόν για την ομάδα του Γιώργου Ντόσκα που παλεύει για τη σωτηρία της.

Τρεις πολύτιμούς πόντους στην μάχη της για τη σωτηρία πήρε η Χίος στο Ιωνικό κολυμβητήριο στον αγώνα της με το Παλαιό Φάληρο.

Για την 15η ημέρα της Α1 η ομάδα του Γιώργου Ντόσκα κέρδισε με 12-9 την ομάδα του φίλου του Αργύρη Θεοδωρόπουλου (τιμωρημένος ο Λοράντος) και έφτασε στους 9β!

Είναι η πρώτη νίκη για τη Χίο μετά από τις 16/11/2019 και την… ξεκολάει από την τελευταία θέση.

Στο τελευταίο οχτάλεπτο (07:00 πριν το τέλος) αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρία ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος.

Τα οχτάλεπτα: 3-2, 5-3, 3-2, 1-2.

ΝΟ ΧΙΟΥ (Γιώργος Ντόσκας): Χόλαντ, Μιμίδης Σ. 4, Μιμίδης Μ., Μπερτόλης Π., Παππάς 1, Κουλιεράκης, Κανδιόγλου 1, Μόκκας 1, Μαρουλάς, Κουρλιάφτης 2, Καλαργυρός 2, Ντούλος, Καρακούρος Ι., Καρακούρος Μ., Γκίλλας 1.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ (Αργύρης Θεοδωρόπουλος): Χαϊδόπουλος Σ., Γωνιωτάκης, Γαρδίκας 2, Αλαφραγκής 1, Αθυμαρίτης, Δίπλαρος, Τσολακούδης 1, Ρομπόπουλος 1, Κοπελιάδης, Τρούλος 3, Ντε Σόουζα 1, Γαβαλάς Ι., Μητράκης.

 

Χανιά – ΠΑΟΚ 9-6: Επέστρεψαν στις νίκες οι Χανιώτες

Χανιά - ΠΑΟΚ 9-6: Επέστρεψαν στις νίκες οι Χανιώτες

Στην 9η θέση ανέβηκε η ομάδα του Ηλία Μαχαίρα.

Σημαντική νίκη στην προσπάθεια τους για τη σωτηρία πέτυχαν στην έδρα τους τα Χανιά.

Στο πλαίσιο της 15ης ημέρας της Α1 Ανδρών υδατοσφαίρισης επικράτησαν με 9-6 του ΠΑΟΚ και τον άφησαν στην 10η θέση με 12β.ενώ οι Χανιώτες ανέβηκαν στην 9η με 15β.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 3-1, 1-1, 2-3.

ΝΟ ΧΑΝΙΩΝ (Ηλίας Μαχαίρας): Λεβεντάκης, Μπανίσεβιτς 2, Σαρτζετάκης, Νάστραν 1, Αγιωργούσης 2, Μπατάκης 1, Βουλγαράκης 1, Χαριτάκης 1, Μπαριωτάκης, Κατσουλάκης, Αποστολάκης 1, Μαζοκοπάκης, Παπαδάκης.

ΠΑΟΚ (Θοδωρής Χατζηθεοδώρου): Γρηγοριάδης, Σαρησάββας, Κολμπένοφ 2, Προσινικλής Ν., Παπαδόπουλος Δ., Κεχαλάρης 1, Καλαϊτζής, Παυλίδης, Παπάκος Ι. 3, Προσινικλής Π., Ράντονιτς, Μουρατίδης, Νικολαΐδης Ι.

 

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού μεγαλύτερη από κάθε League Cup

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού μεγαλύτερη από κάθε League Cup

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την μεγάλη επιστροφή του Παναθηναϊκού, με τους… πράσινους να κατακτούν το League Cup και να φωνάζουν με όλη τους την δύναμη πως είναι και πάλι εδώ.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και χρόνια περίμενα πώς και πώς να κατακτήσει ένα League Cup ο Παναθηναϊκός. Και το περίμενα γιατί όλα αυτά τα χρόνια έγραφα το αυτονόητο, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΑΠ, πως μιλάμε για ένα εσωτερικό τουρνουά. Όταν το έγραφα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έβρισκαν να στάξουν χολή σχολιάζοντας πως το έκανα επειδή τον τίτλο τον έπαιρνε ο Ολυμπιακός.

Ε, ακριβώς το ίδιο γράφω και τώρα. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ένα εσωτερικό τουρνουά, ωστόσο στα μάτια μου υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Διαφορά που έχει να κάνει με την επιστροφή μιας ομάδας στο προσκήνιο. Μιας ομάδας που έφτασε πολλές φορές στο σημείο ακόμα και της διάλυσης. Που υπήρχαν στιγμές που δεν ήξερες αν θα κατεβάσουν ομάδα στο πρωτάθλημα.

Αυτή η ομάδα που είναι συνολικά δεύτερη στους τίτλους στην χώρα μας στο άθλημα αυτό επέστρεψε για τα καλά, κάτι που έδειξε με τον καλύτερο τρόπο στον Άγιο Θωμά. Εκεί όπου μετά το αρχικό 2-0, είδε να χάνει το ματς με 3-2, σκορ με το οποίο είχε κερδίσει στο Ρέντη, βρέθηκε και στο χρυσό σετ πίσω με 4-1, αλλά μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο. Ένα τρόπαιο που σημαίνει πολλά περισσότερα από το να υπάρχει απλά στην τροπαιοθήκη του Συλλόγου.

Σημαίνει πως αυτό το τμήμα αρχίζει και πάλι να κάνει αυτό που έκανε πριν την τρομερά δύσκολη δεκαετία που πέρασε. Να διεκδικεί, αλλά και να κατακτά τρόπαια. Άνοιξε – σε απλά ελληνικά – η όρεξη για την συνέχεια. Μια συνέχεια που μόνο καλύτερη μπορεί να είναι, από την στιγμή που μπήκαν στην άκρη τα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν. Και χωρίς τα οικονομικά ζητήματα ο Παναθηναϊκός είναι σίγουρο πως θα γίνει και πάλι δυνατός.

Όσο δυνατός φάνηκε και στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Απέναντι στους Πειραιώτες οι «πράσινοι» κατέθεσαν ψυχή – ειδικά στο Ρέντη όταν βρέθηκαν πίσω με 2-0 και κέρδισαν με 3-2 – αλλά και στο χρυσό σετ του Αγίου Θωμά. Κυρίως όμως έδειξαν πως εκτός από το πιο όμορφο βόλεϊ που ομολογουμένως έπαιζαν φέτος, είναι σε θέση να δουν κάθε αντίπαλο στα μάτια και να διεκδικήσουν τίτλους. Να πάρουν δηλαδή και το πρωτάθλημα, ένα πρωτάθλημα που όπως πολλές φορές έχω γράψει, εκτός από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ έχει σίγουρα και άλλον διεκδικητή και γιατί όχι και τέταρτο αν βάλουμε μέσα και τον Φοίνικα.

Γι’ αυτό ο σημερινός τελικός και η κατάκτηση του League Cup είναι κάτι τόσο το σημαντικό. Αρκεί κανείς να δει το πως το πανηγύρισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για να το καταλάβει. Αν δηλαδή ένας παράγοντας τέτοιας οικονομικής δύναμης το χαίρεται τόσο πολύ, τόσο πιο καλό αναμένεται και το μέλλον του τμήματος. Ένα τμήμα που φαίνεται να έχει αφήσει στην άκρη τα πέτρινα χρόνια και να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και μόνο…

Στα του αγώνα και πάλι είδαμε ματσάρα. Ίσως όχι τόσο ποιοτική όπως αυτή στο Ρέντη, αλλά ματσάρα. Μετά το 2-0 όπου οι Γιάκομπσεν και Στάροβιτς έκαναν ό,τι ήθελαν, έχοντας απέναντί τους έναν κακό Ολυμπιακό που από τον Γκέργκι δεν πήρε καμία λύση, ενώ και ο Φίνγκερ ήταν κακός, δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν πως άνετα θα έπαιρνε την κούπα ο Παναθηναϊκός.

Εκεί όμως μίλησε το μεγάλος βάθος που έχει ο Ολυμπιακός. Ο Μουνιόθ έβαλε τους Κουμεντάκη και Ανδρεάδη που πραγματικά έφεραν τούμπα το ντέρμπι! Ο πρώτος έκανε εμφάνιση που θύμισε τον ημιτελικό Κυπέλλου της Ρόδου όπως μόνος του είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό, με αποκορύφωμα την μαγική άμυνα και στην συνέχεια επίθεση στο χρυσό σετ, ενώ ο δεύτερος ήταν ο κεντρικός που όλοι γνωρίσαμε. Δυνατός στο μπλοκ και καλός επιθετικά. Αν βάλουμε και την τρομακτική άνοδο του Τσέχου έχουμε το γιατί το 2-0 έγινε σχετικά εύκολα 2-3.

Στο χρυσό σετ όμως μίλησαν οι μεγάλοι παίκτες. Μίλησε ο Στάροβιτς και κυρίως ο Τσάτσιτς. Ο Μαυροβούνιος ήταν εντυπωσιακός κερδίζοντας τρομερά σημαντικούς πόντους και δικαίωσε στο έπακρο τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο που ήθελε τόσο να τον αποκτήσει. Άλλωστε όταν ανακοινώθηκε η απόκτησή του γράφαμε πως ο Παναθηναϊκός τον πήρε για να μπορέσει να ανέβει επίπεδο και να κερδίζει τίτλους και με το καλημέρα το έδειξε. Κλείνοντας και αφού έχουμε δει και τα τρία παιχνίδια των «αιωνίων» που έχουν τελειώσει στα πέντε σετ (το τελευταίο στα έξι), μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα απολαύσουμε βόλεϊ και στο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί, αλλά οι «πράσινοι» έδειξαν ξεκάθαρα στο League Cup πως μπορούν να τους κοιτάξουν στα μάτια, ενώ περιμένουμε και την άνοδο του ΠΑΟΚ. Σίγουρα αναμένονται σπουδαία ματς και μακάρι το θέαμα να είναι τόσο καλό και ακόμα καλύτερο στην συνέχεια με το βόλεϊ να είναι κερδισμένο…

ΥΓ: Την τελευταία δεκαετία συνολικά ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός βρέθηκε σε τρομερά δύσκολη θέση. Για να κρατηθεί το τμήμα του βόλεϊ ζωντανό χρειάστηκαν τρία παιδιά. Ο λόγος για τους Δημήτρη Κάσσαρη, τον Σταύρο Σπύρου και τον Γιώργο Αλεξανδρή. Και οι τρεις πάλεψαν και με το παραπάνω προκειμένου να μην διαλυθεί το ανδρικό βόλεϊ κάτι που ουσιαστικά χαιρέτησε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στις δηλώσεις του.

ΥΓ1: Μιας και αναφέραμε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αυτός ο τελικός ήταν ό,τι καλύτερο για να τον κάνει να… τρελαθεί και τη νέα χρονιά να κάνει ακόμα καλύτερες κινήσεις. Και αν αυτές οι κινήσεις γίνουν και ανέβει ακόμα περισσότερο ο Παναθηναϊκός, είναι δεδομένο πως θα ανέβει συνολικά το βόλεϊ γιατί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και οι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.

ΥΓ2: Οι δηλώσεις του Χαράλαμπου Ανδρεόπουλου ήταν όλος ο τελικός. Ο μικρός που έζησε τα προβλήματα που πέρασε αυτό το τμήμα είπε το αυτονόητο. Πως η σημερινή νίκη επί του Ολυμπιακού και κατάκτηση του League Cup είναι η αρχή για κάτι καλύτερο που έρχεται…