Παρανομίες στις παραλίες της Πάρου. Τις καταγράφουν πολίτες, αδρανούν οι αρχές — Λάρισα: Στους 55 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους στον κάμπο

Να μπει τέλος στις παρανομίες στις παραλίες ζητούν συλλογικότητες της Πάρου. Για να αποδείξει τις παρανομίες η Κίνηση Πολιτών Πάρου έχει καταγράψει με αεροφωτογραφίες παράνομες κατασκευές και αυθαίρετες επεκτάσεις τραπεζοκαθισμάτων.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και αποτύπωσαν τις νόμιμες μισθώσεις του 2022 με τις συντεταγμένες τους επάνω σε αεροφωτογραφίες της ίδιας χρονιάς, για να καταδείξουν τον βαθμό της παράνομης επέκτασης των ομπρελοκαθισμάτων. Τα δεδομένα βρίσκονται πλέον στο διαδραστικό site, μαζί με τις αποφάσεις μίσθωσης της κάθε παραλίας και οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε όλους (https://lab.digitalparos.com).

Πηγή: lab.digitalparos.com

Πολλοί μισθωτές καταστρατηγούν τα συμβόλαιά τους, καταλαμβάνουν ολόκληρες παραλίες και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα. Η Κίνηση Πολιτών Πάρου διοργάνωσε τον τελευταίο μήνα δύο ανοιχτές εκδηλώσεις με θέμα τις παραλίες του νησιού. «Δυστυχώς, η κατάσταση είναι φρικτή. Τα βασικά προβλήματα είναι τέσσερα: η παράνομη κατάληψη παραλιών, οι παράνομες κατασκευές, η μη τήρηση των αποστάσεων στις μισθωμένες παραλίες και η μουσική. Εχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε οι ντόπιοι στη θάλασσα και να μας εκδιώκουν. Πολλές γνωστές παραλίες, όπως ο Φάραγγας, οι Κολυμπήθρες, το Πάρκο Νάουσας, η Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, ο Λογαράς και η Αλυκή, είναι 100% κατειλημμένες. Οσες παραλίες έχουν απομείνει ελεύθερες είναι μακριά και δυσπρόσιτες» είπε ο πρόεδρος της Κίνησης, Χρίστος Γεωργούσης μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή.

Πηγή: lab.digitalparos.com

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου εκτιμά ότι η ανταπόκριση του δήμου και των ελεγκτικών αρχών στο νησί είναι υποτονική. «Ο δήμος υποστηρίζει συνεχώς ότι “δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς”. Στη Ρόδο, όμως, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά αιρετών, επειδή δεν έκαναν τίποτα», λέει ο κ. Γεωργούσης. «Οι αρχές, όπως η κτηματική υπηρεσία και η πολεοδομία, ανταποκρίνονται μόνο όταν ασκηθεί πίεση. Γενικώς είμαστε αβοήθητοι».

Ενδιαφέρον είναι ότι οι νέες συμβάσεις για το 2023 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί παρόλο που είμαστε στα μέσα καλοκαιριού.

 

Λάρισα: Στους 55 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους στον κάμπο

Τους 55 βαθμούς Κελσίου πλησίασε η θερμοκρασία εδάφους στον κάμπο της Θεσσαλίας, χθες Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με την επεξεργασία του climatebook.

Η καταγραφή έγινε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-3 στις 11:35 ώρα Ελλάδας, ενώ την ίδια ημέρα η θερμοκρασία του αέρα έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Θεσσαλίας.

Να σημειωθεί ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας.