Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη ζητούν τέλος της αιματοχυσίας στη Λιβύη – Εκπρόσωπος Ερντογάν: Προτείναμε συμφωνίες ΑΟΖ και σε άλλες χώρες εκτός από τη Λιβύη

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία απεύθυναν κάλεσμα για παύση των εχθροπραξιών στην Λιβύη, αλλά και αναστολή όλων των «επεμβάσεων» ξένων παραγόντων στη Λιβύη.

Οι κυβερνήσεις των τριών ευρωπαϊκών κρατών, με κοινή τους ανακοίνωση, προειδοποιούν για κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα, αλλά και επέκτασης της έντασης και εκτός των συνόρων της Λιβύης.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μία περίοδο πυρετωδών διαβουλεύσεων, παρασκηνιακών και μη, με Τουρκία και Ρωσία να είναι πρωτεργάτες, καθώς και οι βασικοί εμπλεκόμενη στην εμφύλια διαμάχη με Σαράτζ και Χάφταρ αντίστοιχα.

«Μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη και κλιμάκωσης στην περιφέρεια, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απευθύνουν έκκληση σε όλα τα λιβυκά μέρη να πάψουν αμέσως και άνευ όρων τις μάχες και να αναστείλουν την εξελισσόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας», αναφέρεται στο κοινό δελτίο Τύπου των κυβερνήσεων των τριών κρατών μελών της ΕΕ.

«Παροτρύνουν επίσης τους ξένους παράγοντες να τερματίσουν όλες τις επεμβάσεις και να τηρήσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μία περίοδο πυρετωδών διαβουλεύσεων, παρασκηνιακών και μη, με Τουρκία και Ρωσία να είναι πρωτεργάτες, καθώς και οι βασικοί εμπλεκόμενη στην εμφύλια διαμάχη με Σαράτζ και Χάφταρ αντίστοιχα.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πολύ μεγάλη ένταση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού με τις κυβερνήσεις Μακρόν και Ερντογάν να ανταλλάσουν απειλές και αντεγκλήσεις και την υπόθεση να φτάνει μέχρι τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών διεκδικεί και η Αίγυπτος με τον πρόεδρο της χώρας να δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, έτοιμος να εμπλακεί και στρατιωτικά στη σύγκρουση που μαίνεται στην αφρικανική χώρα από το 2011.

 

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Προτείναμε συμφωνίες ΑΟΖ και σε άλλες χώρες εκτός από τη Λιβύη

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Προτείναμε συμφωνίες ΑΟΖ και σε άλλες χώρες εκτός από τη Λιβύη
«Κάθε βήμα που κάνετε, αγνοώντας την Τουρκία, είναι μάταιο. Δεν θέλουμε εντάσεις με κανέναν, αλλά όταν γίνεται απόπειρα καταπάτησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας, θα παίρνουν απάντηση», προειδοποίησε.

Για τη Λιβύη, την ανατ. Μεσόγειο και το βιβλίο Μπόλτον μίλησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του σήμερα στο CNN Türk.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε με τη σειρά του ότι «ο Χαφτάρ υποστηριζόμενος από τη Γαλλία, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια προκαλώντας χάος στη Λιβύη. Ο Χαφτάρ προκαλεί σοβαρή ζημιά στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν το χαρακτήρισε «πολύ σημαντική συμφωνία», καθώς «υπονομεύσαμε –όπως είπε- τα σχέδια που είχαν στόχο να μας φυλακίσουν στις ακτές της Τουρκίας στην περιοχή της Αττάλειας. Κάναμε προτάσεις για παρόμοιες συμφωνίες (οριοθέτησης ΑΟΖ) και σε άλλες χώρες εκτός από τη Λιβύη», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν, στέλνοντας πάλι μήνυμα ισχύος για την ανατ. Μεσόγειο.

«Κάθε βήμα που κάνετε, αγνοώντας την Τουρκία, είναι μάταιο. Δεν θέλουμε εντάσεις με κανέναν, αλλά όταν γίνεται απόπειρα καταπάτησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας, θα παίρνουν απάντηση», προειδοποίησε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας για το θέμα της Λιβύης στράφηκε τόσο κατά των ΗΠΑ, όσο και κατά της Ρωσίας για το ρόλο που παίζουν ή… δεν παίζουν στην περιοχή.

«Δεν υποστηρίζουμε την ένταση. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στη συμφωνία εκεχειρίας του 2015. Ο Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του χρηματοδοτούν τους εαυτούς τους χρησιμοποιώντας το λιβυκό πετρέλαιο. Η Ρωσία υποστηρίζει ανοικτά τον Χαφτάρ. Οι ΗΠΑ διστάζουν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Είμαστε σε επαφή με όλες τις χώρες για την εκεχειρία. Θέλουμε να κάνουμε τη Μεσόγειο μια θάλασσα ειρήνης. Εκείνοι που αποφεύγουν την εκεχειρία προσπαθούν να αποκλείσουν Τουρκία», σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Στο θέμα της εκεχειρίας στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν έθεσε ως όρο την απόσυρση των δυνάμεων του Χαφτάρ από την πόλη Σύρτη και Τζούφρα, έναν όρο που -όπως είπε- υποστήριξε και η κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη. Ο Ιμπραχίμ Καλίν κάλεσε –ουσιαστικά- τις πλευρές να επιστρέψουν στις γραμμές που προέβλεπε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2015.

Το βιβλίο του Μπόλτον είναι γεμάτο ανοησίες

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αποκάλυψε ότι ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ο’ Μπράιαν πριν από δύο ημέρες ήταν και το βιβλίο του Τζον Μπόλτον. Ο Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασε τα παράπονά του για το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο χαρακτήρισε «ανόητο», «εμμονικό» και «συκοφαντικό».

«Το βιβλίο του Μπόλτον είναι ένα βιβλίο γεμάτο ανοησίες. Ως μέρος της δουλειάς μου, μιλώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Βλέπουμε ότι οι εκτιμήσεις για τον πρόεδρό μας δεν είναι αντικειμενικές. Νομίζω ότι έκανε αυτές τις εκτιμήσεις για να στείλει ένα μήνυμα σε κάποιους κύκλους. Αυτό δεν είναι πολιτική ανάλυση, αλλά εμμονή. Όσοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη, δεν ασκούν απλά κριτική αλλά διατυπώνουν και συκοφαντίες κατά του προέδρου μας. Είναι φαντασίες τα όσα έγραψε ο Μπόλτον. Είναι αξιοπρόσεκτο το πώς κάποιος που έχει αναλάβει ένα τόσο υψηλό πόστο έχει μια τέτοια στρεβλή νοοτροπία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν στη συνέντευξή του στο CNNTürk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*