Παράταση στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό – Ολοταχώς για νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο

Με βραδινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων προστασίας από την έξαρση κορονοϊού, αποφασίστηκε να δοθεί ξανά η δυνατότητα σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αποφάσισαν, ουσιαστικά, να παρατείνουν το μέτρο αναστολής εργασίας για την εστίαση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό για ολόκληρο τον Αύγουστο.

Μπορεί η ανακοίνωση να συνδέει την παράταση με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτική Προστασία, όμως, δεν αποκλείεται βαθύτερο κίνητρο να είναι η αποτροπή των μαζικών απολύσεων, καθώς, αύριο (1η Αυγούστου) λήγει για πάνω από 400.000 εργαζόμενους το χρονικό διάστημα προστασίας από απόλυση για όσους είναι σε αναστολή.

 

Ολοταχώς για νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο

αγορές

Η έξοδος στις αγορές, όπως και η έκδοση εντόκων γραμματίων, τονώνουν το αυξομειούμενο «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Σημαντικό προβλέπεται το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα φέτος λόγω της πανδημίας, ενώ στις εκροές προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών.

Από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν πως ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Το «μαξιλάρι» ανέρχεται στην παρούσα φάση σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας. Εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο μια νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, με επικρατέστερο σενάριο να ανοίξει υφιστάμενο ομόλογο για την άντληση 1-1,5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αθήνα δίνει το παρών στις αγορές και ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να δανειστεί επιτυχώς, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας.

Η έξοδος στις αγορές, όπως και η έκδοση εντόκων γραμματίων, τονώνουν το αυξομειούμενο «μαξιλάρι» ρευστότητας, για το οποίο υπάρχει στόχος να μείνει στα επίπεδα των 33,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, με παράλληλη «βοήθεια» από τη σταδιακή εκταμίευση των κοινοτικών πόρων-γέφυρα, που μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο υπολογίζονται σε περίπου 6-7 δισ. ευρώ.