Παπανικολάου: Είχαμε προειδοποιήσει από τις 9 Φλεβάρη για την Αττική αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός – Θέμης Σοφός: Αν πεθάνει ο Κουφοντίνας από απεργίας πείνας, η…

Καταπέλτης ήταν μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, για την εγκληματική ολιγωρία των αρμοδίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αττική, όπου τα Νοσοκομεία είναι εδώ και μέρες στο “κόκκινο” και όπως είπε “διαθέσιμη κλίνη δεν υπάρχει ούτε για πλάκα”.

Όπως είπε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου υπηρετεί ο ίδιος “οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό αυτήν την στιγμή είναι ακριβώς εκατό, από αυτούς οι τέσσερις μάλιστα διασωληνώθηκαν σήμερα το πρωί” στα απλά κρεβάτια που νοσηλεύονται όπως είπε και αναζητάται κλίνη ΜΕΘ.

Μεγάλο είναι το ζήτημα που έχει προκύψει, καθώς τα νοσοκομεία γενικής εφημερίας, εκτός από το βάρος των ασθενών Covid-19, πρέπει να σηκώσουν και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

“Αυτήν την περίοδο έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα ταυτόχρονης αύξησης προσέλευσης ασθενών και Covid και non Covid, για παράδειγμα πολλούς τραυματισμούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καλά ή επαρκώς”, είπε ο κ. Παπανικολάου για τα λοιπά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλείας.

Ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους για τις «τραγικές ελλείψεις προσωπικού».

«Φωνάζουμε τόσο καιρό και δεν ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι για όλα αυτά είχαμε προειδοποιήσει από τις 9 Φεβρουαρίου 2021. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, την Αχαΐα και όλη τη νότια Ελλάδα. Δυστυχώς ανταπόκριση δεν είχαμε».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο Βασίλης Κικίλιας, ο Π.Παπανικολάου ξεκαθάρισε ότι “δεν ακούσαμε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ για ακόμα μια φορά. Οι νέες κλίνες νοσηλείας που ακούτε είναι απλούστατα βαφτίσια προϋπαρχουσών κλινών απλών κλινικών, σε κλίνες νοσηλείας Covid-19. Αυτό έγινε χθες στο δικό μας νοσοκομείο απλώς με το να κολληθεί ένα χαρτί με σελοτέιπ σε μία πόρτα, αυτή ήταν η μετατροπή. Οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 στην Αττική είναι 459, αυτές είναι. Το να μετατρέπουμε κλίνες ΜΕΘ non Covid-19 σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19, δεν αυξάνει το συνολικό αριθμό”.

Θέμης Σοφός: Αν πεθάνει ο Κουφοντίνας από απεργίας πείνας, η συνείδησή μου δεν θα είναι ήσυχη

Ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Θέμης Σοφός με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος Κουφοντίνα για αναστολή της ποινής του και ενόψει της συζήτησης που αναμένεται για την αίτηση του για επιστροφή του στον Κορυδαλλό, τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε» μιλώντας στο Open TV.

Αντίθετα απάντησε: «Όταν πεθαίνει ένας απεργός πείνας η κοινωνική ειρήνη είναι στη συνείδησή μας. Η συνείδησή η δική μου δεν θα είναι ήσυχη, εάν πληροφορηθώ ότι απεβίωσε ένας απεργός πείνας στη χώρα μου. Παραδείγματα τέτοια έχουμε μόνο από τη γείτονα χώρα» .

Ο κ. Σοφός για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος διανύει την 56η ημέρα απεργίας πείνας τόνισε: «Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν νοσηλευόμενο κρατούμενο αλλά με έναν απεργό πείνας. Εδώ δεν δικάζονται οι πράξεις. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα ενός κρατούμενου που είναι απεργός πείνας. Τα όρια πλέον έχουν εξαντληθεί. Υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ως κοινωνία ή όχι; Ευθύνη της δημοκρατικής πολιτείας ότι δεν θα έχουμε νεκρό απεργό πείνας».

Μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση για μη αναβολή της ποινής του, είναι πιθανό την ίδια τύχη να έχει και το αίτημα που έκανε η πλευρά Κουφοντίνα και θα συζητηθεί σήμερα για μεταγωγή του στις φυλακές