Πανδημία των απευθείας αναθέσεων…

Κρατικό δώρο 32 εκατομμύρια ευρώ στην ελίτ των ξενοδόχωνΚρατικό δώρο 32 εκατομμύρια ευρώ στην ελίτ των ξενοδόχων

Mείζονα ερωτήματα περί διαφάνειας και κατανομής του δημοσίου χρήματος εν μέσω βαθιάς ύφεσης εγείρει το κονδύλι των 32 εκατομμυρίων ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, με απ’ ευθείας ανάθεση, σε εταιρία που συνδέεται με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την φετινή έκτακτη καμπάνια τουριστικής προβολής της χώρας – την καμπάνια, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει την Ελλάδα ως «ασφαλή τουριστικό προορισμό» στην εποχή του κορονοϊού.

Η καμπάνια παρουσιάζεται απόψε στο Ζάππειο σε εκδήλωση όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την υλοποίησή της έχει αναλάβει η εταιρία Marketing Greece, η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η εταιρία ανέλαβε το έργο με απευθείας ανάθεση και με βάση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στην κορύφωση της πανδημίας, στις 13 Απριλίου. Πρόκειται για την ΠΝΠ η οποία δίνει ουσιαστικά το «πράσινο φως» σε όλους τους φορείς του δημοσίου, από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ έως τους Δήμους και τις περιφέρειες, να συμβάλλονται αποκλειστικά, και με απ’ ευθείας αναθέσεις, με την Marketing Greece για θέματα προβολής.

«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», αναφέρεται στην ΠΝΠ, «και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Αυγούστου 2020, το Υπουργείο Τουρισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών εταιρειών αυτών, δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών με την εταιρεία με την επωνυμία “Marketing Greece Ανώνυμη Εταιρία Προώθησης και Ανάπτυξης του Τουρισμού” και τον διακριτικό τίτλο “Marketing Greece A.E.” με απευθείας ανάθεση και, πάντως, τηρούμενης κανονικά της διαδικασίας ανάρτησης στη Διαύγεια, ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης, κατά παρέκκλιση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων».

Το πρώτο που έκανε χρήση της εν λόγω διάταξης ήταν το υπουργείο Τουρισμού με την απ’ ευθείας ανάθεση της καμπάνιας, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, που θα παρουσιαστεί απόψε στο Ζάππειο από την διευθύνουσα σύμβουλο της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα και τον επικεφαλής δημιουργικού της προεδρίας της κυβέρνησης Στέλιο Βρανάκη.

Εδώ, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Marketing Greece «αυτοσυστήνεται», μέσω της ιστοσελίδας της, ως μη κερδοσκοπική εταιρία που συστήθηκε ως «συμμαχία του ιδιωτικού τομέα για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αποτελούμε μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ)».

Ο όρος «μη κερδοσκοπική» όμως δεν δικαιολογείται από πουθενά – αντιθέτως, στο ίδιο το καταστατικό της η Marketing Greece εμφανίζεται καθαρά ως «Ανώνυμη Εταιρία»  με την επωνυμία «MARKETING GREECE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» και με το διακριτικό τίτλο «MARKETING GREECE Α.Ε.».

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου: Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, αντιπρόεδρος ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, διευθύνουσα σύμβουλος η Ιωάννα Δρέττα, ενώ μεταξύ των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Δ.Σ. εμφανίζονται ο διευθύνων σύμβουλος του Sani Resort της Χαλκιδικής Ανδρέας Αμδρεάδης, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, ο πρόεδρος της Vernicos Yachts Γιώργος Βερνίκος και ο Φώτης Κοκοτός του ομίλου Εlounda Mare.

Η απ’ ευθείας ανάθεση της καμπάνιας, σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και με εμφανή καταστρατήγηση του πλαισίου περί ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις ακόμη και εντός του κυβερνητικού συστήματος. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα της «Εστίας», τέσσερα μέλη του ΔΣ του ΕΟΤ, του οποίου πρόεδρος είναι η Αντζελα Γκερέκου, τελούν υπό παραίτηση καταθέτοντας ακριβώς την διαφωνία τους με την προνομιακή μεταχείριση της Marketing Greece από το υπουργείο Τουρισμού. Οι τέσσερις που φέρονται προ των πυλών της παραίτησης είναι ο ναύαρχος ε.α Βασίλης Πολίτης, η Αγγελική Μητσολίδου, η Βαρβάρα Αυδή και η Χαρά Πασχαλίδου.

Ερωτήματα για το θέμα, που μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει καμία κυβερνητική απάντηση, κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «την ώρα που οι επαγγελματίες του τουρισμού αγωνιούν για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι βλέποντας την κυβέρνηση να τους έχει εγκαταλείψει στο έλεος της πανδημίας, ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, σκορπάει πακτωλό χρημάτων σε ιδιώτες για καμπάνιες παρακάμπτοντας τον αρμόδιο δημόσιο φορέα, δηλαδή τον ΕΟΤ».
«Οι μεθοδεύσεις αυτές», προστίθεται,» οι οποίες συντονίζονται από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Στιβ Βρανάκη, φανερώνουν ότι η μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το πώς θα μοιράσει δημόσιο χρήμα στους φίλους της, εν προκειμένω την εταιρεία Marketing Greece».

 Μαρίνα Αλεξανδρή

 

20.000 ευρώ σε στενό συνεργάτη Μητσοτάκη από τον ΕΟΤ

«Πανδημία» αναθέσεων: 20.000 ευρώ σε στενό συνεργάτη Μητσοτάκη από τον ΕΟΤ 

Μέσα στην «πανδημία» των απευθείας αναθέσεων που επικρατεί στη χώρα, άλλη μια σκανδαλώδης ανάθεση έρχεται να εμπλέξει ένα στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για τον Βασίλη Φεύγα, Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, ο οποίος φαίνεται παίρνει «εργολαβία» – πραγματικά και μεταφορικά – τη στρατηγική επικοινωνίας:
Με απευθείας ανάθεση την πρώτη Ιουνίου, απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο ΕΟΤ αναθέτει στην εταιρία του Φεύγα και της συζύγου του, «Ε. ΜΥΡΟΘΕΟΥ – Β. ΦΕΥΓΑΣ ΟΕ με διακριτικό τίτλο The West Wing Campaigns», την υπηρεσία  «παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα στρατηγικής επικοινωνίας για την διαχείριση κρίσεων».

Δεν διευκρινίζεται βέβαια στην απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, πώς ακριβώς καθορίζεται αυτή η ασαφής αλλά ευφάνταστη υπηρεσία και ποιο είναι το παραδοτέο της σύμβασης μεταξύ του ΕΟΤ και της εν λόγω εταιρείας.

Η σχετική απόφαση:

Ο Βασίλης Φεύγας

Η περίπτωση του Φεύγα εγείρει ηθικό αλλά και πολιτικό ζήτημα λόγω της ταυτόχρονης κομματικής ιδιότητας και προσωπικής σχέσης με τον πρωθυπουργό. Φαντάζει πάντως με «φιλοδώρημα» την ώρα που ο ΕΟΤ προσφέρει με σύμβαση – μαμούθ 32 εκατ. ευρώ, με απευθείας ανάθεση και αδιαφανή διαδικασία, σε ιδιωτική εταιρεία την προώθηση του ελληνικού τουρισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*