Πανδημία: Σχεδόν 124.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο, πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια τα κρούσματα – Με απολύσεις απαντά η Amazon στις ανησυχίες για την υγεία των υπαλλήλων της – Γαλλία: Στα 110 δισ. ευρώ τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

Νέο θλιβερό ρεκόρ, με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες, κατέγραψαν οι ΗΠΑ τη Μ. Τρίτη – Οι σημαντικότερες ειδήσεις από όλο τον κόσμο.

Στους 123.920 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 ώρα Ελλάδας της Μ. Τρίτης είχαν διαγνωστεί με τον SARS-CoV-2 πάνω από 1.961.950 άνθρωποι σε 193 χώρες και εδάφη. Από αυτούς, τουλάχιστον 413.800 έχουν πλέον αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα αναφέρθηκαν 6.177 νέοι θάνατοι και 72.433 νέα κρούσματα.

Οι χώρες που κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών είναι οι ΗΠΑ (1.802), η Βρετανία (778) και η Γαλλία (762). Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος νεκρός αναφέρθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 24.737 θανάτους και 592.743 κρούσματα. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 44.364 έχουν ιαθεί.

Η εικόνα της πανδημίας από το Τζον Χόπκινς, πρωί Μ. Τετάρτης. Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά πάρα ένα κλάσμα του αληθινού αριθμού των μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών διενεργούν τεστ μόνο στα περιστατικά που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν η Ιταλία με 21.067 νεκρούς και 162.488 κρούσματα, η Ισπανία με 18.056 νεκρούς (172.541 κρούσματα), η Γαλλία με 15.729 νεκρούς (143.303 κρούσματα) και η Βρετανία με 12.107 νεκρούς (93.873 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 82.249 κρούσματα (89 νέα από χθες μέχρι σήμερα) και 3.341 θανάτους. Σήμερα δεν ανέφερε κανέναν νέο θάνατο.

Στην Ευρώπη, οι νεκροί φτάνουν τους 84.122 σε σύνολο 996.312 κρουσμάτων, στις ΗΠΑ και τον Καναδά μαζί είναι 25.661 (619.640 κρούσματα), στην Ασία 5.162 (145.541 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 5.031 (106.630 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 3.001 (70.213 κρούσματα), στην Αφρική 865 (15.969 κρούσματα) και στην Ωκεανία 78 (7.652 κρούσματα).

Ο απολογισμός αυτός βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων

Άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, προστασία των ηλικιωμένων, εφαρμογές παρακολούθησης: οι Βρυξέλλες παρουσιάζουν σήμερα τον οδικό τους χάρτη για την προετοιμασία μιας συντονισμένης εξόδου από περιοριστικά μέτρα και την αποφυγή λαθών που μπορεί να οδηγήσουν πίσω στην έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, χωρίς να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα, ενώ αρκετές χώρες, χάρη στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για μια επιστροφή στην κανονικότητα.

«Μια έλλειψη συντονισμού στην άρση των περιοριστικών μέτρων κινδυνεύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη και να προκαλέσει πολιτικές τριβές μεταξύ αυτών», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ: Πάνω από 2.200 νεκροί σε ένα 24ωρο

Νέο θλιβερό ρεκόρ, με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες, κατέγραψαν οι ΗΠΑ τη Μ. Τρίτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Την ίδια ώρα, εντολή να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον οργανισμό για «κακούς» χειρισμούς στην πανδημία του κορωνοϊού, την ώρα που η χώρα κατέγραφε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων, με πάνω από 2.200 νεκρούς εξαιτίας τoυ Covid-19 μέσα σε 24 ώρες.

70 νέα κρούσματα, 784 συνολικά στο Αφγανιστάν

Οι αρχές του Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν 70 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να αυξάνεται έτσι στους 784, ενημέρωσε σήμερα ο Ουάχιντ Μαγιάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα 31 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καμπούλ, 22 στη Χεράτ και τα υπόλοιπα 17 σε άλλες περιοχές της εμπόλεμης χώρας.

Μέχρι σήμερα έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 συνολικά 25 άνθρωποι, ενώ στον αντίποδα, 43 άνθρωποι έχουν αναρρώσει αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο Αφγανιστάν, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει καραντίνα στις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ, από τον περασμένο μήνα, προτρέποντας τους κατοίκους να μείνουν σπίτι, κάτι εξ ορισμού δύσκολο στην εμπόλεμη φτωχή χώρα.

Δανία: Δειλά δειλά ανοίγουν τα σχολεία στη χώρα έπειτα από ένα μήνα

Δειλά δειλά αρχίζουν να ανοίγουν τα σχολεία στη Δανία σήμερα έπειτα από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου.

Ωστόσο τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35% καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν.

Όλα τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν ως τις 20 Απριλίου.

Γερμανία: 285 νέοι θάνατοι, 2.486 νέα κρούσματα, 3.254 οι νεκροί συνολικά

Ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά, φθάνοντας τους 285 το προηγούμενο 24ωρο, από 170 προχθές, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 3.254, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.

Παράλληλα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε σε 2.486, ήταν δηλαδή συγκριτικά μειωμένος σε σύγκριση με αυτόν του αμέσως προηγούμενου εικοσιτετραώρου (2.969). Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει πλέον φθάσει τους 127.584, δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί, πάνω από 65.000 κρούσματα μόλυνσης συνολικά στην Τουρκία

Σε 1.403 ανέρχονται οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 11η Μαρτίου, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 65.111, με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κοτζά.

Μέσα σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 107 νέοι θάνατοι και διαγνώστηκαν 4.062 νέα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός προέτρεψε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες απομόνωσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ έκρινε ότι ο ρυθμός της εξάπλωσης του ιού είναι υπό έλεγχο.

Εξήγησε ότι ο ρυθμός αύξησης των μολύνσεων και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Κοτζά, η Τουρκία έχει ελέγξει την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού εφαρμόζοντας μια μέθοδο «συνδυασμού», που προβλέπει ότι η αλυσίδα επαφής κάθε ασθενούς αναγνωρίζεται, παρακολουθείται και ελέγχεται.

«Μέχρι σήμερα, 261.989 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί στην αλυσίδα επαφών», διευκρίνισε.

Ο τούρκος υπουργός Υγείας συμπλήρωσε μέσω Twitter ότι «ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των περιστατικών, παρά την αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ, τείνει να παραμένει σταθερός. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει αυξάνεται σταδιακά. Ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι χαμηλός. Έχουμε δύο δυνατά σημεία: Μέτρα και θεραπεία. Ας αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας».

Αυστρία: Σε 10.000 ημερησίως, ανέρχεται πλέον η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών τεστ

Ο στόχος που είχε θέσει πριν από δύο εβδομάδες η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, να μπορούν ημερησίως να γίνονται μεταξύ 10.000 και 15.000 διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό στη χώρα, φαίνεται να επιτυγχάνεται μερικώς.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας, διενεργούνται, καθημερινά, κατά μέσο όρο, ήδη 10.000 διαγνωστικά τεστ, και ο συνολικός αριθμός τους, έχει φθάσει έως σήμερα σε 151.796.

Tο απόγευμα καταγράφονταν συνολικά 14.159 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, ενώ συνεχιζόταν για τρίτη στη σειρά ημέρα η καθημερινή μείωση των “επίκαιρα νοσούντων” από τον νέο ιό, μία τάση που υπάρχει από προχθές, Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, και που σημαίνει ότι ο αριθμός των αποθεραπευμένων ανθρώπων υπερβαίνει τον αριθμό εκείνων που εξακολουθούν να νοσούν.

Ο αριθμός των “επίκαιρα νοσούντων” μειώθηκε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατά 201 πρόσωπα, ή κατά 3,2%, σε σχέση με χθες, και σήμερα, υπήρχαν 6.168 νοσούντες, από τους οποίους οι 1.002 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και οι 243 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί από τον νέο κορονοϊό είναι ήδη στις 7.633, με τους θανάτους να έχουν φτάσει συνολικά έως σήμερα τους 384.

Οι σχετικά ενθαρρυντικοί αυτοί αριθμοί, έχουν οδηγήσει την αυστριακή κυβέρνηση σε μία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν εδώ και ένα μήνα, και ήδη από σήμερα εφαρμόζεται, σε μία πρώτη φάση, μία σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με την επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και κάποιων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων στην Αίγυπτο με 160 νέα κρούσματα και 14 επιπλέον θανάτους

Τα περισσότερα κρούσματα αλλά και θύματα από τον κορονοϊό κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Αίγυπτος. Δεκατέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19 και καταγράφηκαν 160 νέα κρούσματα.

Συνολικά, τα κρούσματα στην Αίγυπτο ανέρχονται στα 2.350 και οι θάνατοι από κορονοϊό στα 178 άτομα.

ΗΠΑ: Σχεδόν 25.000 νεκροί από τον κορωνοϊό

Τις 25.000 αγγίζει ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ, με τον απολογισμό να διπλασιάζεται σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ΗΠΑ, η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από τη νόσο COVID-19 από οποιαδήποτε χώρα. Επιπλέον, μετρά σχεδόν 597.000 κρούσματα, τα τριπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με σχεδόν 2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως.

Χθες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν περίπου 1.500 νέους θανάτους, ένας αριθμός πολύ μικρότερος του απολογισμού της περασμένης εβδομάδας με τουλάχιστον 2.000 θανάτους κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το Reuters.

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 24.400 σήμερα, καταγράφοντας περίπου 1.500 νέους θανάτους κι ενώ απομένουν πολλές Πολιτείες που δεν έχουν ανακοινώσει τους νεκρούς τους.

Μέχρι στιγμής, αυτήν την εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών καταγράφει κατά μέσο όρο αύξηση 7% σε ημερήσια βάση έναντι 14% την περασμένη εβδομάδα και 30% πολλές ημέρες του Μαρτίου, βάσει της καταμέτρησης του Ρόιτερς.

Τα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 5% σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με 7,8% την περασμένη εβδομάδα και 30% σε ημερήσια βάση τον Μάρτιο.

Γαλλία: Πάνω από 15.000 οι θάνατοι, μειώθηκε ελαφρά ο αριθμός των ασθενών στην εντατική

Η Γαλλία είναι από σήμερα η τέταρτη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, που καταγράφει και επισήμως περισσότερους από 15.000 θανάτους λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Υγείας, από τις αρχές Μαρτίου έχουν αναφερθεί 15.729 θάνατοι ασθενών, εκ των οποίων οι 5.470 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κοινωνικά ιδρύματα για ευάλωτους ανθρώπους και οι υπόλοιποι σε νοσοκομεία.

Μέσα σε 24 ώρες δηλαδή, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 762, αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική μειώθηκε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, πέφτοντας στους 6.730, από 6.821 χθες, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι τα μέτρα καραντίνας τα οποία παρατάθηκαν μέχρι και τις 11 Μαΐου αποδίδουν.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 103.573, από 98.076 που ήταν την Δευτέρα.

Ιταλία: Μειώνονται και πάλι τα κρούσματα αλλά δεν περιορίζεται ο αριθμός των νεκρών

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 162.488. Οι νεκροί έφτασαν τους 21.067. Παράλληλα, 37.130 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Κύπρος: 33 άτομα θετικά στον κορωνοϊό

Τριάντα τρία άτομα βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 στην Κύπρο σε σύνολο 1.703 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι κυπριακές αρχές.

Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για 13 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης, ένα άτομο που επαναπατρίστηκε χθες, 16 άτομα από μονάδα αρτοποιείου και 3 άτομα από τις 20.000 διαγνώσεις που εμπίπτουν στη μελέτη των επαγγελματιών.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 695 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σερβία: 411 νέα κρούσματα, 94 οι θάνατοι συνολικά

Σε 94 ανέρχονται τα θύματα του κορονοϊού στη Σερβία όπου το τελευταίο 24ωρο απεβίωσαν άλλοι εννέα ασθενείς. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 411 και ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό Covid-19 έφτασε τους4465. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 131 ασθενείς. Όπως αναφέρθηκε στην τακτική συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας το κύριο πρόβλημα αυτήν την στιγμή αποτελούν τα γηροκομεία όπου διαπιστώθηκαν πολλά κρούσματα. Τις τελευταίες δύο ημέρες θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν 208 οικότροφοι γηροκομείων και 30 φροντιστές. Στο χώρο της υγείας επίσης καταγράφεται μεγάλη διασπορά του ιού. Συνολικά 533 γιατροί και νοσοκόμοι νόσησαν ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα για άλλα 1062 άτομα που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και τέθηκαν σε κατ οίκον περιορισμό.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) κατέθεσε αίτημα στην κυβέρνηση για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για την Κυριακή του Πάσχα από τις πέντε μέχρι τις δέκα η ώρα το πρωί ώστε να μπορέσουν οι πιστοί να εκκλησιαστούν. Η Επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας αποφάνθηκε αρνητικά στο αίτημα αυτό επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση συγχρωτισμού που θα είναι καταστροφικές για την δημόσια υγεία. Την τελική απόφαση θα λάβει η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς μετά από διαβούλευση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο Κόσοβο τα κρούσματα του κορονοϊού έφτασαν τα 377 και μέχρι σήμερα κατέληξαν συνολικά οχτώ ασθενείς. Από αύριο στο Κόσοβο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε κάθε πολίτη μόνο για 90 λεπτά. Η ώρα εξόδου του καθένα θα καθορίζεται από το προτελευταίο ψηφίο του αριθμού μητρώου και βάσει του πίνακα με τα χρονικά διαστήματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αυστρία: Εφαρμόζεται από σήμερα το πρώτο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας

Τέσσερις εβδομάδες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα, εφαρμόζεται από σήμερα στην Αυστρία το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης τους και δοκιμάζεται μία βαθμιαία μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, με την σημερινή σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορίου στην Αυστρία, ξεκινά η δεύτερη διαδρομή στον αγώνα κατά του νέου κορονοϊού, που αποτελεί την “αποφασιστική φάση”, η οποία θα δείξει εάν το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί.

Ο ίδιος χαρακτήρισε “πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις” τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών ως προς την πορεία της επιδημίας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι ξεπεράστηκε καλά η πρώτη φάση της κρίσης. Ενώ, στις 12 Μαρτίου, όταν άρχισαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, το ποσοστό ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων βρισκόταν στο 40% και πάνω, τώρα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί τώρα στο 2-2,5%.

Κατά την άποψή του, “μέσα από τα σωστά μέτρα, τον σωστό χρόνο και την καταπληκτική στράτευση του πληθυσμού”, επιτεύχθηκε ο στόχος για την πτώση των υψηλών αριθμών αύξησης των νέων λοιμώξεων.

Γεωργία: Η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε καραντίνα την πρωτεύουσα και άλλες τρεις πόλεις

Η Γεωργία σχεδιάζει να θέσει σε καραντίνα τέσσερις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τιφλίδας (Τμπιλίσι) για 10 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο, 15 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαχάρια.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί από τον πρόεδρο και να εγκριθεί στη συνέχεια από το κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γκαχάρια είπε επίσης ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι δωρητές συμφώνησαν να παράσχουν στήριξη ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων για τη Γεωργία, ενώ άλλο 1,5 δισεκ. θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται και η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 447 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γεωργία, μια χώρα 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων στον νότιο Καύκασο, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 296 κρούσματα της Covid-19 και τρεις θανάτους.

Η κορύφωση της επιδημίας στην Ρωσία δεν έχει περάσει, δηλώνει ο Ρώσος πρόεδρος

Η κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ρωσία δεν έχει περάσει ακόμη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της διάσκεψης του Ανώτατου Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU).

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κορύφωση της νόσου στη Ρωσία δεν έχει ακόμη περάσει» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά την υγειονομικο-επιδημιολογική κατάσταση στην Ρωσία, λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και άλλα μέτρα, ώστε να αναχαιτίσουμε την διασπορά του κορονοϊού».

Ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες επιβαρύνεται ουσιαστικά το σύστημα υγείας και επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των χωρών και των χωρών μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Τέλος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισήμανε την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ τόνισε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία που δέχονται ασθενείς με κορονοϊό θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο για του πολίτες. Παράλληλα υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή χτίζονται με πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας 16 εξειδικευμένα νοσοκομεία τα οποία θα παραδοθούν σύντομα.

Μπαχρέιν: Η κυβέρνηση εγκαινίασε μονάδα εντατικής θεραπείας 130 κλινών σε χώρο στάθμευσης

Το Μπαχρέιν εγκαινίασε σήμερα μια μονάδα εντατικής θεραπείας 130 κλινών σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στη Ρίφα, νότια της πρωτεύουσας Μανάμα, ένα μέρος που προορίζεται για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και που αποτελεί πρωτοτυπία στον Κόλπο, σύμφωνα με τις αρχές.

«Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο για το μέλλον και για την περίπτωση που σημειωθεί ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη στη διάρκεια των εγκαινίων ο σεΐχης Χάλεντ μπεν Άλι αλ-Χαλίφα, επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών του βασιλείου.

Το κέντρο, που στήθηκε «μέσα σε επτά ημέρες», κατασκευάστηκε από το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με άλλα κρατικά όργανα στον χώρο στάθμευσης ενός στρατιωτικού νοσοκομείου, ανέφερε ο σεΐχης.

Οι αρχές του Μπαχρέιν ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στην κίνηση και τα μέτρα εγκλεισμού του πληθυσμού, που θεσπίστηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, επιτρέποντας σε ορισμένα καταστήματα να ανοίξουν ξανά.

Ισλανδία: Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου

Η Ισλανδία ανακοίνωσε σήμερα τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, από τις 4 Μαΐου, αρχής γενομένης από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια.

Τα λύκεια και τα πανεπιστήμια, που έχουν κλείσει εδώ και έναν μήνα, θα ξαναρχίσουν μαθήματα ενώ τα κομμωτήρια και τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν. Αν και θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν κάθε φορά να συγκεντρώνονται όλοι μαζί θα αυξηθεί στους 50, από 20 που είναι σήμερα.

Αντιθέτως, πισίνες, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η επιδημία έφτασε στην κορύφωσή της. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Στην Ισλανδία έχουν καταγραφεί 1.720 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και οκτώ νεκροί.

Η πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα για τρεις ακόμη εβδομάδες. «Η αναστολή τους σήμερα θα ήταν σαν να εγκαταλείπαμε μια αναρρίχηση στο βουνό στην τελευταία πλαγιά», σχολίασε χαρακτηριστικά η Κάτριν Γιακομπσντότιρ.

Οι αρχές εξήγησαν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά, κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Βρετανία: Στους 778 οι νέοι θάνατοι

‘Αλλοι 778 άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 12.107.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υποβαθμίζονται τα νούμερα των θανάτων από κορονοϊό στους οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους διαφορετικούς αριθμητικούς δείκτες που παρουσιάζουν οι εταιρείες που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των οίκων φροντίδας σε σύγκριση με αυτούς που παρουσίασε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι αριθμοί της κυβέρνησης είναι οι καλύτεροι διαθέσιμοι.

Η Σουηδία πέρασε το όριο των 1.000 θανάτων

Ο απολογισμός είναι πλέον 1.033 νεκροί και 11.445 κρούσματα του νέου κορονοϊού που έχουν καταγραφεί επίσημα στη σκανδιναβική αυτή χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει υιοθετήσει πιο ευέλικτα μέτρα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Ο Άντ. Κουόμο δεν δέχεται εντολές από τον Τραμπ

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υπακούσει οποιαδήποτε εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για άρση του lockdown στην πολιτεία κατά επισφαλή τρόπο μεσούσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντονιστούν καθώς ορισμένες από αυτές αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να σημειωθούν νέες κορυφώσεις στην επιδημία του κορονοϊού.

Διάφορες χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν σχέδια ή έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επέβαλαν προκειμένου να αναχαιτίσουν την επιδημία, καθώς αυξάνεται η πίεση να συνεφέρουν τις πληγείσες οικονομίες τους.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, που δεν έχει την εξουσία να υπαγορεύει υγειονομικά μέτρα στις 27 χώρες-μέλη, έχει καλέσει κατ’ επανάληψη για μια κοινή προσέγγιση καθώς τα μέλη της ΕΕ ενήργησαν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και τώρα προχωρούν με τον ίδιο τρόπο στη στρατηγική τους για την έξοδο από το lockdown.

Με απολύσεις απαντά η Amazon στις ανησυχίες για την υγεία των υπαλλήλων της

Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ, αντιμετωπίζει τη δημόσια κριτική για την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων αποθήκης, παράδοσης και λιανικής πώλησης, στις ΗΠΑ, αφότου αναφέρθηκαν κρούσματα Covid-19 σε ορισμένες εγκαταστάσεις της

Δύο υπαλλήλους της απέλυσε η Amazon, με το επιχείρημα ότι «παραβίασαν επανειλημμένα τον εσωτερικό κανονισμό» της εταιρείας, επειδή, όπως μεταδίδει το Reuters, επέκριναν τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η απόλυση της Έμιλι Κάνιγχαμ και της Μάρεν Κόστα, που εργάζονταν ως σχεδιαστές στο Σιάτλ, ακολούθησε την απόλυση, πριν από μερικές εβδομάδες, ενός άλλου εργαζομένου, του Κρίστιαν Σμολς, ο οποίος είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, εν μέσω πανδημίας.

Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ, αντιμετωπίζει τη δημόσια κριτική για την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων αποθήκης, παράδοσης και λιανικής πώλησης, στις ΗΠΑ, αφότου αναφέρθηκαν κρούσματα Covid-19 σε ορισμένες εγκαταστάσεις της. Eργαζόμενοι της Amazon διαμαρτύρονται και σε άλλες χώρες.

Ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε ότι υποστηρίζει «το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να επικρίνει τις συνθήκες εργασίας του, αλλά αυτό δεν συνοδεύεται και από γενική ασυλία εναντίον του εσωτερικού κανονισμού της».

Ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής στον κόσμο τρέχει να ενημερώσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας του, να διατηρήσει λειτουργικές τις αποθήκες του και παράλληλα να συνεχίσει να τροφοδοτεί με βασικά αγαθά τους καταναλωτές, που είναι αναγκασμένοι με κυβερνητικές εντολές να παραμείνουν στα σπίτια τους, για να σταματήσουν τη διάδοση του κορονοϊού.

Τον περασμένο μήνα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, διέταξε την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης να ξεκινήσει έρευνα για να εξετάσει τις καταγγελίες του Κρίστιαν Σμολς.

Παράλληλα, πέντε Δημοκρατικοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στην εταιρεία την περασμένη εβδομάδα, απευθύνοντας ερωτήματα σχετικά με τις καταγγελίες.

Η Washington Post, η οποία αποκάλυψε την υπόθεση, σημειώνει ότι οι δύο απολυθέντες υπάλληλοι είναι μέλη των «Εργαζομένων της Amazon για την Κλιματική Δικαιοσύνη», μιας ομάδας ευαισθητοποιημένων για το κλίμα υπαλλήλων, που έχει εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με την προστασία του προσωπικού αποθήκης.

 

Γαλλία: Στα 110 δισ. ευρώ τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης

Η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το αναμενόμενο κόστος των μέτρων της για τη στήριξη της οικονομίας κατά την κρίση του κορωνοϊού στα 110 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της.

“Θα πάμε από τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ σ’ ένα πρώτο σχέδιο οικονομικής στήριξης … στα περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ”, δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό RTL, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του Ρόιτερς

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το πακέτο περιλαμβάνει 20 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για βοήθεια σε μεγάλες εταιρείες και δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα προσφερθεί στήριξη και στον όμιλο Air France KLM.