Πανδημία, απόφαση Κομισιόν και υψηλές ταχύτητες στην ατζέντα – Φ. Γεννηματά: Η οικονομική ύφεση αφορμή για να διαμορφώσουμε.

Από την τελευταία συνδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου

Θα συζητηθούν νομοσχέδια και ευέλικτα σχήματα προώθησης επενδύσεων. Τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για τουρισμό και αγορά εργασίας, νομοθετεί τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση.

Εφ’ όλης της ύλης συνεδριάζει σήμερα στις 11 το υπουργικό Συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει μήνυμα εντατικών ρυθμών προώθησης του κυβερνητικού έργου. Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη ενώ τα θέματα της πανδημίας του Covid 19 και της οικονομικής ύφεσης θα αποτελέσουν την «ατζέντα» της συνεδρίασης. Στο φόντο των αποφάσεων της Κομισιόν για το πρόγραμμα ενίσχυσης των κρατών μελών.

Στο υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να γίνει συζήτηση που θα αφορά την περεταίρω πορεία της χώρας, κυρίως τους επόμενους μήνες έως και το φθινόπωρο. Θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας της χώρα και θα εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο. Επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων που αναμένονται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περίφημο ταμείο των 750 δις ευρώ. Θα απασχολήσει το θέμα των συσχετισμών και των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη, αφού η απόφαση της Κομισιόν αν και αποτελεί θετικό δείγμα, δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Τόσο για το ύψος των ποσών που αντιστοιχούν στην χώρα όσο και για την μορφή που θα έχουν. Πάντως ο πρωθυπουργός – θυμίζουμε – έχει δεσμευθεί ώστε η Ελλάδα να δεχθεί μόνον επιχορηγήσεις και όχι δανεισμό που θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Στους υπουργούς αναμένεται να δοθεί μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού και νομοθετικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν 8 νομοσχέδια που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε ότι υπάρχει δέσμευση για την ψήφιση 26 νομοθετημάτων έως το τέλος του Ιουλίου. Ανάμεσα σε αυτά που θα παρουσιαστούν είναι το νομοσχέδιο  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, όπως και αυτό του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη νησιωτική πολιτική.

Επίσης θα συζητηθεί το θέμα των διεκδικήσεων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ιδίως από την σκοπιά των προτάσεων που έχει καταθέσει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και προβλέπουν την διαδικασία δύο φάσεων για την εξέταση. Η πρώτη στον τόπο υποδοχής του πρόσφυγα και η δεύτερη στην χώρα όπου ζητεί την παροχή ασύλου.

Επενδύσεις

Στο υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της αναγκαιότητας ευέλικτων σχημάτων με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων. Εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητούμενο είναι η εμπλοκή – σε ένα σχήμα που θα λειτουργεί γρήγορα – συναρμόδιων υπουργείων, όπως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό φέρεται πώς εξυπηρετεί άρθρο τροπολογίας που κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή ώστε για ζητήματα επενδύσεων να συσταθούν διακυβερνητικές ομάδες εργασίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της τροπολογίας καταργείται η ρύθμιση που είχε προβλεφθεί στον νόμο 4608/19 σχετικά με την λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, και προέβλεπε την λειτουργία Συντονιστικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, πλέον ομάδες για τέτοια ζητήματα θα συγκροτούνται με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως άλλωστε ήδη προβλέπεται στο νόμο για το Επιτελικό Κράτος. Τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Νομοθετικές παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση σήμερα και αύριο αναμένεται να ολοκληρώσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις της για την εργασία και τον τουρισμό, προκειμένου να έχουν  θεσμοθετηθεί έως το τέλος του μήνα. Είναι πιθανό η νομοθέτηση να γίνει με ταχύτατες διαδικασίες την Παρασκευή, όπου συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία.

Στις προωθούμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται όσα εξαγγέλθηκαν και αφορούν την επιδότηση της εργασίας στις περιπτώσεις της εκ περιτροπής απασχόλησης και της προσωρινής αναστολής συμβάσεων. Μάλιστα, επίσης με τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να συνάψει σύμβαση εγγύησης με κοινοτικά όργανα. Αυτό θεσπίζεται ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα SURE που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια και θα στηρίξει τα μέτρα για την αγορά εργασίας. Να σημειωθεί ότι για επιμέρους θέματα που σχετίζονται με διευθετήσεις, σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έχουν κατατεθεί σε δύο τροπολογίες 17 διατάξεις.

 

Φ. Γεννηματά: Η οικονομική ύφεση αφορμή για να διαμορφώσουμε νέα Κοινωνική Συμφωνία

«Η ατζέντα της σύγχρονης, “έξυπνης” Σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφει ως μοναδική εναλλακτική πρόταση για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, γι’ αυτό και πληθαίνουν οι απομιμήσεις» επισήμανε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας τη συζήτηση στη συνεδρίαση του Πολιτικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

Η κ. Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «επιχειρεί να υφαρπάξει λεξιλόγιο της Κεντροαριστεράς μετά την αποκάλυψη του αδιεξόδου της ασυδοσίας της αγοράς». «Επιχειρεί να εμφανιστεί ρητορικά και προσχηματικά μεταλλαγμένη. Απλά κρύβονται μέσα στην πανδημία με ψευτο-ιδεολογήματα της ΝΔ για “νέο ΕΣΥ” ή κοινωνικές συμφωνίες» σημείωσε και παρατήρησε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στην οικονομία είναι αποθαρρυντικά, με αντιφατικές εκτιμήσεις, με παλαικομματικές πρακτικές, με μπόλικη επικοινωνία και λιγότερη ουσία.

Τα «πυρά» της προέδρου του Κινήματος Αλλαγή ήταν πυκνά και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίον τόνισε πως δεν αλλάζει. Με σκληρή γλώσσα, η κ. Γεννηματά μίλησε για «σημάδια κόπωσης από τον βυζαντινισμό και τα εσωτερικά πυρά». «Χωρίς πυξίδα, με νέα Ζάππεια και εμπόριο ελπίδας, προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του να μιμηθεί μαρκίζες της Σοσιαλδημοκρατίας. Το δήθεν κοινωνικό συμβόλαιό του, ως κυβέρνηση, ήταν ουσιαστικά η αφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων και η εξαφάνιση της αυτοαπασχόλησης ώστε να τους διαχειρίζεται εκλογικά» είπε.

Δίνοντας το στίγμα των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο θέλει επαναδιαπραγμάτευση και πως «η οικονομική ύφεση είναι η αφορμή για να το ξαναγράψουμε. Με έναν νέο διάλογο, που φέρνει την εργασία πρώτη στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Απλά, αντί να χρηματοδοτούμε εκ των υστέρων τα λουκέτα, την ύφεση ή τις offshore κάποιων, να κρατήσουμε όρθιους τους εργαζομένους σήμερα» σημείωσε. Όπως είπε, σαφώς το Κίνημα Αλλαγής θα ακολουθήσει με ξεκάθαρη γραμμή αυτόνομη πορεία, καθώς «τα προβλήματα της κρίσης είναι μπροστά μας και εδώ θα μετρηθεί το ανάστημα όλων μας».

Προσέθεσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε δομημένες, στοχευμένες προτάσεις και επισήμανε λάθη, αστοχίες, αδικίες.

«Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι κρυφτήκαμε ή ότι κάναμε κριτική από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά και σημείωσε πως με την επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής η ευθύνη της κυβέρνησης για να μείνουμε ασφαλείς, αυξάνεται. «Δεν μείναμε όμως θεατές. Προτείναμε έγκαιρα ένα ρεαλιστικό, ενδιάμεσο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων ώστε να μείνει ζωντανή η οικονομία, όρθια η κοινωνία. Σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής και της κοινωνίας» τόνισε.

Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως το Κίνημα Αλλαγής ως δύναμη προόδου και δημιουργίας έχει «αντίπαλο τις συντηρητικές πολιτικές που εκπορεύονται και καθοδηγούνται από το μοναδικό κέντρο της εξουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου». «Eκεί ανήκει η πολιτική ευθύνη και για τις ανεπάρκειες, τις ανικανότητες, τον αυταρχισμό. Ο αγώνας μας είναι μαραθώνιος, δεν είναι “κατοστάρι”. Χρειάζεται αντοχή, επιμονή, πίστη στις αρχές, στις αξίες, στους στόχους μας» ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε πως «ένα αυτόνομο, δυναμικό και ανεξάρτητο Κίνημα Αλλαγής ενοχλεί διάφορα κέντρα εξουσίας, μια Kεντροαριστερά που τιμά τις αξίες της, αντιπολιτεύεται τον φυσικό της αντίπαλο, χωρίς να δίνει συγχωροχάρτι σε όσα έγιναν μέχρι τον Ιούλιο του 2019». Ισχυρίστηκε ότι «κάθε φορά που υψώνεται δυνατά η φωνή μας και αναθαρρεύει ο προοδευτικός κόσμος, κάποιοι προσπαθούν να μας κοντύνουν, να μας συνθλίψουν μέσα από σενάρια ρυμούλκησης, φτιαχτά πρωτοσέλιδα, fake news και αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις, κάνοντας την τρίχα τριχιά δηλώσεων στελεχών μας, επιστρατεύοντας ακόμη και απαξιωτικά σχόλια για βουλευτές μας, ανασύροντας τον σεξισμό και τη χυδαιότητα εναντίον μου» .

«Είναι στο χέρι μας να μην τους περάσει. Έχουμε όλοι την πολιτική, αλλά και ατομική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την αυτονομία της παράταξης, την ποιότητα της αντιπολίτευσης, την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα, την κοινή μας απόφαση να προχωρήσουμε μαζί μπροστά», τόνισε.

Κάλεσε σ’ αυτή την προσπάθεια όλες τις δυνάμεις που «αισθάνονται ότι ανήκουν στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, ότι θέλουν πραγματικά να αγωνισθούν μαζί μας, έχοντας κλείσει τα αυτιά τους στις σειρήνες της εξουσίας, μακριά από την ανάγκη μιας προσωρινής “καρέκλας”». «Τους απλώνουμε το χέρι, για να έρθουν κοντά μας».

Έθεσε ως άμεσο στόχο τη διαμόρφωση του νέου ολοκληρωμένου σχεδίου για την χώρα και την κοινωνία, «το Πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής», όπως είπε, «με προτεραιότητα την ανόρθωση της οικονομίας, τη μείωση των ανισοτήτων, όχι τα κέρδη για τις ελίτ».

«Με ένα νέο μοντέλο παραγωγής που φέρνει επενδύσεις και δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη. Να επανασυνδεθούμε με τα μεγάλα ζητούμενα της ζωής κάθε ανθρώπου: την υγεία, την εργασία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης. Πρόγραμμα που βασίζεται σε μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, όπως είπα. Η διαμόρφωση του είναι το κυρίαρχο ζήτημα στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη μας, που θα γίνει το φθινόπωρο. Στόχος μας να ενεργοποιηθούν ικανά στελέχη του χώρου, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, στελέχη επιμελητηρίων, κοινωνικών κινημάτων, στελέχη της αυτοδιοίκησης. Δίνουμε βήμα σε νέα παιδιά με φρέσκες ιδέες, που δεν μετέχουν στα κεντρικά μας όργανα» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*