“Πανδημία” αδιαφάνειας και υπουργοί με μυστικά – Οι άνθρωποι της “σκοτεινής” Palantir ξέρουν ήδη πάρα πολλά για μας – 7ήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο

"Πανδημία" αδιαφάνειας και υπουργοί με μυστικάΕξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο αποδεικνύεται να “αποσπάσει” κανείς από την κυβέρνηση συμφωνίες και συμβάσεις που η λογική της διαφάνειας και της λογοδοσίας υπαγορεύει πως πρέπει να δημοσιοποιούνται

Φάκελοι και συμβάσεις που δεν δημοσιοποιούνται, απευθείας αναθέσεις και μυστικά κονδύλια, δημιουργούν μια σκοτεινή εικόνα σε ζητήματα λογοδοσίας. Τα παραδείγματα της φετινής χρονιάς, πολλά.

«Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία». Η φράση αυτή περιλήφθηκε στο διάγγελμα που απεύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13 Απριλίου του 2020, δηλαδή την πρώτη περίοδο της έξαρσης της πανδημίας στην Ελλάδα. Αυτή η πρωθυπουργική δέσμευση όμως έχει τηρηθεί; Το ερώτημα ανακύπτει μια και τα σημάδια αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας, γίνονται ολοένα και περισσότερα. Μια πρόχειρη αποτίμησή τους λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η φετινή χρονιά συγκλίνουν προς το ότι τείνουν να μεταβληθούν σε άτυπους κανόνες: Υπουργοί αρνούνται συστηματικά να παράσχουν έγγραφα που τους ζητά η αντιπολίτευση, οι απευθείας αναθέσεις στην ημερήσια διάταξη, ενώ έχει θεσμοθετηθεί ένα διευρυμένο καθεστώς μυστικών κονδυλίων.

Αν θέλετε την σύμβαση …περάστε από το γραφείο μου

Ενδεικτικό των νοοτροπιών που φαίνεται να παγιώνονται στην πολιτική ζωή, είναι ή (εκτός κάθε κοινοβουλευτικού κανόνα), άρνηση υπουργών να δώσουν στην δημοσιότητα έγγραφα, που έχουν αναμφισβήτητο δημόσιο ενδιαφέρον. Μέλη της κυβέρνησηςόταν τους ζητείται η κατάθεση εγγράφων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαντούν λέγοντας … «αν θέλετε να τα δείτε περάστε από το γραφείο μου».

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του υπουργείου Παιδείας και της Νίκης Κεραμέως. Το ζήτημα της δημοσιοποίησης της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και την εταιρίας CISCO που έχει αναλάβει τα ζητήματα της τηλεκπαίδευσης, έχει πάρει διαστάσεις που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Το κείμενο της συγκεκριμένης σύμβασης έχει ζητηθεί με όλους τους πιθανούς θεσμικούς τρόπους από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σχετικό αίτημα έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το Μέρα 25. Η Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων έχει πολλάκις προκληθεί να ανταποκριθεί στην στοιχειώδη αυτή υποχρέωση ενός υπουργού. Πλην όμως επιμένει πεισματικά να αρνείται την δημοσιοποίηση της σύμβασης.

Η τελευταία της άρνηση καταγράφθηκε στις 27 Νοεμβρίου οπότε της ζητήθηκε το εν λόγω κείμενο από την βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Χαράς Κεφαλίδου. Η απάντηση που έδωσε η Νίκη Κεραμέως ήταν: «Καταρτίστηκε η σύμβαση, κατατέθηκε εκεί που ζητήθηκε αρμοδίως στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και κυρίως όμως, πρόκειται για μια αποδοχή δωρεάς.Και εδώ και δύο εβδομάδες, κυρία Κεφαλίδου, έχω πει ότι είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων. Τόσος ντόρος, λοιπόν, για τη σύμβαση και ξέρετε πόσοι εκπρόσωποι κομμάτων ήρθαν να δουν τη σύμβαση; Ουδείς, κανένας δεν ήρθε. Δεν ήρθε ούτε ένας». Η υπουργός Παιδείας, επέμεινε μάλιστα στο ότι «είναι μία αποδοχή δωρεάς που δεν έχει υποχρεώσεις». Δήλωση που κάθε άλλο παρά δικαιολογεί το γιατί η σύμβαση αυτή δεν δίνεται στην δημοσιότητα, εφόσον δεν προβλέπει καμία υποχρέωση για το κράτος.

Επτασφράγιστο μυστικό κρατά η Νίκη Κεραμέως την σύμβαση με την CISCO παρά τις επίμονες αιτήσεις της αντιπολίτευσης 

Ακριβώς την ίδια λογική όμως φαίνεται να ακολουθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ζήτημα της σύμβασης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο και την εταιρία Palantir Tech έχει ήδη ζητηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από 3 κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μέρα 25 και το Κίνημα Αλλαγής έχουν κάνει έκκληση για την δημοσιοποίησης των συμφωνηθέντων με έναν διεθνή κολοσσό που φέρεται να έχει εμπλακεί σε αρκετά «σκοτεινές» υποθέσεις σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με το γιατί έχει υπογράψει μία σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση ανάλογη με αυτή της CISCO. Ποιό δηλαδή είναι το κίνητρο που έχει μια τέτοια εταιρία ώστε να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της που σχετίζονται με το Data Mining, δηλαδή την επεξερασία ηλεκτρονικών δεδομένων. Όπως φαίνεται όμως πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής απαντούν με τον ίδιο τρόπο που απαντά το υπουργείο Παιδείας. Καλώντας τα κόμματα για «ιδιαίτερη» ενημέρωση εκτός θεσμικών οδών. Δηλαδή εκτός των διαδικασιών στις οποίες περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση.

Τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών για τον Covid 19

Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να συμπεριλάβει κανείς και την άρνηση του υπουργείου Υγείας, όπως και της κυβέρνησης να δώσει στην δημοσιότητα τα πρακτικά των επιτροπών ειδικών που ασχολούνται με το φλέγον ζήτημα των ημερών. Δηλαδή την αντιμετώπιση του Covid 19.

Παρότι σε πολλές από τις συνεδριάσεις των επιτροπών για την δημόσια υγεία τηρούνται πρακτικά ενίοτε πραγματοποιούνται και ψηφοφορίες, το περιεχόμενό τους παραμένει άγνωστο. Μάλιστα δίχως να προβάλλεται καμία συγκεκριμένη δικαιολογία. Το αίτημα για την δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών έχει γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αφού σχετική έκκληση έχει απευθύνει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Οι “Λίστες Πέτσα”

Στα παραπάνω οφείλει να συνυπολογίσει κανείς και το θέμα των δαπανών προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δηλαδή τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που απέκτησαν το παρωνύμιο «Λίστα Πέτσα» Νο 1 και Νο 2. Αρχικά την περίφημη καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εκεί όπου μετά από έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ΜΜΕ που επιδοτήθηκαν με 20 εκατομμύρια ευρώ συνολικά όχι όμως και τα κριτήρια αξιολόγησης των χρηματοδοτήσεων ώστε να μπορέσει να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, για αυτού του είδους της καμπάνιες -με αφορμή την δεύτερη ενίσχυση προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς αποκλειστικά, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ – θεσμοθετήθηκε ως μόνιμος ο τρόπος εκτέλεσης η απευθείας ανάθεσης σύμβασης. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία αιτία ήταν η ανάγκη για την σύντμηση του χρόνου που απαιτείται αφού είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες των μειοδοτικών διαγωνισμών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε πεί χαρακτηριστικά στην Βουλή πως «μαζί με τα δωρεάν μηνύματα πρέπει να έχουμε και μια καμπάνια επαγγελματική» τονίζοντας ότι εφεξής «η διάταξη θα ισχύει γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον».

Με απόρρητα κονδύλια ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως και ο Νότης Μηταράκης  EUROKINISSI

Τα απόρρητα κονδύλια

Μέσα στο 2020 διευρύνθηκε ο θεσμός των λεγόμενων απόρρητων κονδυλίων, αφού στην κατηγορία αυτή που (ευλόγως και κατά διεθνή πρακτική) περιλαμβάνονται τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, εντάχθηκαν και δύο ακόμη υπουργεία: Το υπουργείο Μετανάστευσης αλλά και η Πολιτική Προστασία.

Η τελευταία απέκτησε το δικαίωμα μυστικών κονδυλίων που δεν εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό με νομοθετική ρύθμιση για τις αρμοδιότητες της πολιτικής προστασίας που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο σε νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πριν ακόμη ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκτήσει χαρτοφυλάκιο.

Η διάταξη περιλήφθηκε στο άρθρο 53 νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως αναφέρονταν στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που το συνόδευσε: «Εισάγονται ρυθμίσεις για την εγγραφή στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας ειδικής πίστωσης απορρήτων εθνικών αναγκών και ρυθμίζονται συναφή θέματα (απαγόρευσης διάθεσης, προσδιορισμός ύψους δαπανών, απαλλαγή των πληρωμών από κράτηση υπέρ δημοσίου ή τρίτων, λειτουργία τριμελούς επιτροπής Ειδικών Δαπανών για την καταχώρηση των δαπανών σε ειδικό βιβλίο με εχεμύθεια)».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε υπερασπιστεί την διάταξη λέγοντας ότι «τα απόρρητα προκύπτουν, από την ομάδα που έχουμε στη χώρα μας, το 112. Το 112 είναι μια υπηρεσία πολύ λεπτή και περνάει μέσα από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών του ελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μια βάση δεδομένων, η οποία είναι σε εθνικό επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε, σε θέματα κυβερνοασφάλειας, πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχει τρωτότητα στα ζητήματα αυτά; Πόσο ολέθριο θα είναι για τη χώρα μας να χακαριστεί ένα σύστημα τέτοιο και να φύγει λάθος εντολή, τη λάθος στιγμή, σε σχέση με κάποια πράγματα». Είχε παράλληλα επισημάνει πως πρέπει να εκπονηθούν «εθνικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων, που αφορούν στις κρίσιμες υποδομές μας. Τα τελευταία σχέδια είχαν γίνει το 1991».

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του Νότη Μηταράκη απέκτησε ανάλογη δυνατότητα μερικούς μήνες αργότερα. Με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνονταν στο άρθρο 55 νόμου για την οργάνωση του συγκεκριμένου υπουργείου που ψηφίστηκε τον Μάϊο. Εκεί ορίστηκε η ύπαρξη ειδικών δαπανών. Έτσι σύμφωνα με το νομοθετικό κείμενο «η διάθεση οποιουδήποτε ποσού από την πίστωση αυτή, διενεργείται με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και μετά από γνώμη της Επιτροπής Ειδικών Δαπανών« και «δεν δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ούτε αναρτάται σε οποιοδήποτε πληροφοριακό σύστημα ή πλατφόρμα».

Συνολικά, η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση σε ζητήματα διαφάνειας , απέχει αρκετά τόσο από τις διακηρύξεις της, όσο και από το πνεύμα της ισχύουσας νομοθεσίας. Αν και πτυχές της νομοθεσίας αυτής, αξιοποιούνται συχνά για να δώσουν νομιμοφάνεια σε πρακτικές έλλειψης πνεύματος λογοδοσίας.

Η κατάσταση αυτή, εύλογα συμπεραίνει κανείς σαφώς δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών πρός την διακυβέρνηση. Στοιχείο που θα είναι ζητούμενο το επόμενο διάστημα, ενόψει του μεγάλου στοιχήματος του εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Οι άνθρωποι της “σκοτεινής” Palantir ξέρουν ήδη πάρα πολλά για μας

Οι άνθρωποι της "σκοτεινής" Palantir ξέρουν ήδη πάρα πολλά για μας

Αίσθηση έχει προκαλέσει η μη δημοσιοποίηση της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Palantir. Πίτερ Τιλ και Άλεξ Καρπ είναι τα δύο πρόσωπα πίσω από αυτήν.

Την εβδομάδα που πέρασε, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η είδηση της επέκτασης της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων, Palantir, μία συνεργασία για την οποία η ελληνική κυβέρνηση, ουδέποτε φρόντισε να ενημερώσει τους πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση της Palantir, οι δύο πλευρές συνεργάζονται από την αρχή της πανδημίας, όμως η ακριβής φύση αυτής της συνεργασίας, καθώς και οι όροι οι οποίοι συμφωνήθηκαν, παραμένουν άγνωστοι. Η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να καταστήσει, ως οφείλει, δημόσια την συμφωνία και το σύνολο των εγγράφων που σχετίζονται με αυτή.

Η μη δημοσιοποίηση όμως της συμφωνίας, όση αλγεινή εντύπωση και να προκαλεί στην Ελλάδα, φαίνεται πως δεν εκπλήσσει όσους έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με την εταιρεία, το όνομα της οποίας στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, συνοδεύεται από επιθετικούς προσδιορισμούς όπως “αμφιλεγόμενη”, “σκιώδης”.

Palantir

Palantir, σύμφωνα με την μυθολογία του Tolkien, είναι μαγικές κρυστάλλινες σφαίρες, οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία ή την παρακολούθηση μακρινών περιοχών της Μέσης Γης.

Ένα πάλαντιρ, όπως εμφανίζονται στην τριλογία
Ένα πάλαντιρ, όπως εμφανίζονται στην τριλογία “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”

Το όνομα αυτό επέλεξε ο συνιδρυτής του PayPal, Πίτερ Τίλ, να δώσει στην εταιρεία διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων που ίδρυσε το 2003. Ο Τιλ, στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, έκρινε πως οι αλγόριθμοι που το PayPal χρησιμοποιούσε για να εντοπίζει τυχόν απάτες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που εξαπέλυε τότε το αμερικανικό κράτος. Η πρώτη σημαντική, μάλιστα, επένδυση στην εταιρεία θα γίνει από την CIA.

FBI, NSA, Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, αστυνομικά τμήματα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και πρόσφατα και ο FDA, είναι μεταξύ των υπηρεσιών του αμερικανικού κράτους που χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους λογισμικά της Palantir. Οι διεθνείς της συνεργασίες, περιλαμβάνουν τον ΟΗΕ, κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου αλλά και μεγάλες εταιρείες, όπως η Airbus ενώ προσελήφθη και από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης του Ιράν με την συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.

Μία φήμη που δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε και διαψευσθεί ποτέ επίσημα, συμβάλλοντας στο μυστήριο που περιβάλλει την εταιρεία, είναι ότι οι αμερικανικές αρχές έφτασαν στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν χάρη στην Palantir.

Η δράση της Palantir, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της έχει προκαλέσει πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τις μεθόδους και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η χρήση του λογισμικού της από κρατικές οντότητες και άλλους σημαντικούς παίκτες.

Τα ερωτήματα αυτά αφορούν τόσο την συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων όσο και την χρήση τους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία άσκησε κριτική στην Palantir, κατηγορώντας την ότι στην συνεργασία της με την Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνίων, συμβάλλει στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αιτούντων άσυλο, τον διαχωρισμό οικογενειών και την απέλασή τους.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, η Palantir έθεσε τις υπηρεσίες της στην διάθεση διαφόρων κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και της ελληνικής, όπως προέκυψε, προκαλώντας και πάλι αντιδράσεις σχετικά με τα δεδομένα που διαχειρίζεται. Σε ανακοίνωσή της με την οποία ζητά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας της Palantir με την ελληνική κυβέρνηση, η οργάνωση Homo Digitalis αναφέρει ότι η αμερικανική εταιρεία “αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές διεθνώς στον τομέα της ανάπτυξης παρεμβατικών τεχνολογιών παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων”.

“Φτιάξαμε την εταιρεία μας για να υποστηρίξουμε την Δύση”, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times,  ο Άλεξ Καρπ, ο άνθρωπος που στις αρχές Δεκεμβρίου είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη συμφωνώντας στην επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ο Καρπ, όπως και ο Τιλ, την τελευταία δεκαετία, και όσο τα ερωτήματα για την Palantir πληθαίνουν, έχουν αποτελέσει αντικείμενο δεκάδων δημοσιευμάτων.

Το δημόσιο προφίλ τους δείχνει δύο ανθρώπους διαμετρικά αντίθετους, όμως, κατά πόσο είναι έτσι;

Πίτερ Τιλ

Στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η Palantir εισήλθε στο χρηματιστήριο, ο Τιλ έγινε πλουσιότερος κατά περίπου 103 εκατομμύρια, υπολογίζει το Forbes, σύμφωνα με το οποίο η αξία του, γεννημένου στην Φρανκφούρτη το 1967,  Αμερικανού προσεγγίζει τα 2,5 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της Palantir, Peter Thiel
Ο πρόεδρος της Palantir, Peter Thiel 

Με σπουδές στην Φιλοσοφία και την Νομική, ο Τιλ είδε μέσα στην δεκαετία του ’90 την επανάσταση που επρόκειτο να φέρει ο παγκόσμιος ιστός. Το 1999 δημιούργησε την πασίγνωστη πλατφόρμα πληρωμών, PayPal, η οποία 3 χρόνια αργότερα πουλήθηκε στο e-bay για 1,5 δισ. δολάρια.

Το 2003 ίδρυσε την Palantir, με στόχο, όπως αναφέρει το Forbes, “να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, διασφαλίζοντας τις πολιτικές ελευθερίες”.  Στην ιδρυτική πράξη της εταιρείας συμμετείχαν 5 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Άλεξ Καρπ. Το 2004 υπήρξε ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Facebook, θέση στο Δ.Σ. του οποίου κατέχει μέχρι σήμερα.

Τοποθετημένος από μικρή ηλικία στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ο Τιλ, ως έφηβος διάβαζε Άυν Ραντ, θαύμαζε τον Νίξον και υπήρξε ιδρυτής του πρώτου φοιτητικού συντηρητικού εντύπου του Στάνφορντ όπου σπούδαζε, προκειμένου να χτυπήσει το καθεστώς της “πολιτικής ορθότητας” που θεωρούσε ότι διέπει το ίδρυμα.

Σε άρθρο του το 2009, ανέφερε ότι η οικονομική ελευθερία και η Δημοκρατία δεν είναι συμβατές, με την κοινωνική πολιτική και την ψήφο των γυναικών, όπως ανέφερε, να έχουν καταντήσει οξύμωρη την έννοια του “δημοκρατικού καπιταλισμού”. Στο πλευρό των Ρεπουμπλικανών ως μέλος του κόμματος επί σειρά ετών, υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ στην Silicon Valey, ενώ συμμετείχε και στο επιτελείο του.

Μάλιστα, μετέφερε τα γραφεία της εταιρείας στο Κολοράντο, καθώς, όπως έλεγε, η Silicon Valey είναι πλέον μία “πολιτεία ενός κόμματος”.

Ο Τιλ, ομοφυλόφιλος και ο ίδιος, έχει υποστηρίξει πολλές καμπάνιες δικαιωμάτων, ενώ οι διάφορες εταιρείες που έχει ιδρύσει φέρουν ονόματα από τον κόσμο του Τόλκιν.

Άλεξ Καρπ

Στην δημόσια σφαίρα ο Καρπ εμφανίζεται ως το Γιανγκ στο Γιν του Τιλ. Ο ίδιος δηλώνει σοσιαλιστής και προοδευτικός, φέρεται μάλιστα να έχει πει δημόσια πως ο Τραμπ δεν διαθέτει τίποτα που να του προκαλεί σεβασμό.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir, Alex Karp
O Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir, Alex Karp 

Γνωρίστηκε με τον Τιλ στην νομική του Στάνφορντ, όπου, όπως αναφέρει ο ίδιος, διαφωνούσαν “σαν λυσασμένα ζώα”.

Ο 53χρονος Καρπ, ανέλαβε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Palantir, χωρίς να έχει καμία επαφή με τον κόσμο της πληροφορικής ή τον επιχειρήσεων. Πτυχιούχος της νομικής και κάτοχος διδακτορικού στην κοινωνιολογία από το πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης, έκανε τις πρώτες του επενδύσεις αφού κληρονόμησε ένα ποσό από τον παππού του.

Μπορεί οι πολιτικές του απόψεις να ευθυγραμμίζονται με εκείνες της πλειονότητας των στελεχών της Silicon Valey, όμως, όπως και ο Τιλ, στράφηκε κατά των συναδέλφων του, όταν αποφασίστηκε η μετακόμιση της εταιρείας στο Ντένβερ, κάνοντας λόγο για “ελίτ μηχανικών” ενώ κατά καιρούς εξαπολύει κατηγορίες για έλλειψη πατριωτισμού από μέρους τους.

Όταν το 2011, οι Anonymous έδωσαν στην δημοσιότητα έγγραφα τα οποία ενέπλεκαν την Palantir, σε μία υπόθεση απόπειρας φίμωσης των Wikileaks, ο Καρπ έδωσε το προοδευτικό άλλοθι στην εταιρεία ζητώντας δημόσια συγγνώμη και ανακοινώνοντας την απόλυση ενός εργαζόμενου, ο οποίος αργότερα επέστρεψε στην εταιρεία.

Παρά τις δηλώσεις του και τις για πολλούς αντισυμβατικές του συνήθειες, ο Καρπ επιχειρηματολογεί υπέρ της συνεργασίας της εταιρείας του με κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, κάνοντας λόγο για πατριωτισμό. “Φτιάξαμε την εταιρεία μας για να υποστηρίξουμε την Δύση”, δήλωσε στους Times, εξηγώντας ότι για αυτό τον λόγο η εταιρεία του αρνείται να συνεργαστεί με χώρες που θεωρεί ότι αντιτίθενται στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο αριστερών καταβολών Καρπ, έχει υπερασπιστεί πολλάκις δημόσια και την συνεργασία της εταιρείας του με την ICE, κάνοντας λόγο για “ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού”.

Ο Καρπ, όπως και ο Τιλ, χρησιμοποιούν πολύ συχνά την πατριωτική ή “δυτικοκεντρική” ρητορική, για να προωθήσουν την εταιρεία τους ή να δικαιολογήσουν, όπου χρειάζεται, τις πρακτικές της.

Το ίδιο συνέβη και το 2018 όταν ανέλαβαν το Project Maven του Πενταγώνου, το οποίο η Google είχε απορρίψει, κατηγορώντας την για αντι-πατριωτισμό σχετικά με την Κίνα.

Η στάση αυτή των διοικούντων την Palantir είναι πάγια. Όπως πρόσφατα δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ο Καρπ: “Ισχυροποιούμε τους Δυτικούς θεσμούς και σε κάποιες περιπτώσεις τους καθιστούμε κυρίαρχους. Αυτό είναι το αφήγημά μας. Ποιο είναι της Google;”

Παντελής Πετράκης

 

7ήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος σε καιρό κορονοϊούΤο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος σε καιρό κορονοϊού 

Ποια τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους κορονοϊού.

Νέα μέτρα σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύουν από την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους κορονοϊού στη χώρα.

Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα στις 6 το πρωί, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα την Δευτέρα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.