Παλαιά Διαθήκη: Αποσπάσματα 1.800 ετών στα ελληνικά βρέθηκαν στην Ιουδαία – Νιγηρία: Δέκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν

Παλαιά Διαθήκη: Αποσπάσματα 1.800 ετών στα ελληνικά βρέθηκαν στην Ιουδαία

Ευρήματα “αμέτρητης αξίας για την ανθρωπότητα” ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο στην έρημο της Ιουδαίας, ανάμεσά τους και πάπυρος γραμμένος στα ελληνικά.

Δεκάδες θραύσματα σπάνιας περγαμηνής ηλικίας άνω των 1.800 ετών βρέθηκαν σε μια απομακρυσμένη σπηλιά στην έρημο της Ιουδαίας.

“Για πρώτη φορά σε περίπου 60 χρόνια, οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν θραύσματα ενός βιβλικού πάπυρου”, δήλωσαν οι τοπικές αρχές και περιείχαν αποσπάσματα από τα βιβλία του Ζαχαρία και του Ναχούμ – τμήματα των Βιβλίων των Δώδεκα Μικρών Προφητών από την Εβραϊκή Βίβλο και Παλαιά Διαθήκη.

Ο πάπυρος πιστεύεται ότι ήταν τα γραπτά των Εβραίων ανταρτών που κατέφυγαν στους λόφους της Ιουδαίας, αφού οι αρχαίοι Ρωμαίοι απέτρεψαν μία από τις πολλές εξεγέρσεις τους.

Αυτές οι ανακαλύψεις έχουν αποκαλυφθεί ως μέρος μιας τολμηρής επίσημης ανασκαφής από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) για να αποφευχθεί η λεηλασία του σπηλαίου από αρχαιοκάπηλους.

Παλαιά Διαθήκη: Αποσπάσματα 1.800 ετών στα ελληνικά βρέθηκαν στην Ιουδαία ISRAELI ANTIQUITIES AUTHORITY

Οι περισσότερες από τις λέξεις είναι γραμμένες στα ελληνικά -η τοπική γλώσσα μετά την κατάκτηση της περιοχής από τον Αλέξανδρο 500 χρόνια πριν- με μόνο τη λέξη «Θεός» γραμμένη στα εβραϊκά.

Ανακοίνωσή της η IAA χαρακτήρισε τη διαδικασία μια «περίπλοκη και δύσκολη» λειτουργία, και τα ευρήματα «ανυπολόγιστης αξίας για την ανθρωπότητα».

Παλαιά Διαθήκη: Αποσπάσματα 1.800 ετών στα ελληνικά βρέθηκαν στην Ιουδαία

Ανακαλύφθηκαν επίσης αρχαία νομίσματα και τα μουμιοποιημένα λείψανα ενός παιδιού, που πιστεύεται ότι ήταν κορίτσι, προ 6.000, σύμφωνα με το Good News Network.

 

Νιγηρία: Δέκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν

Χωριό στη Νιγηρία

Ένοπλοι που κινούνταν με μοτοσικλέτες εισέβαλαν στο χωριό Καμπάσα και άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων. Σκοτώθηκαν επτά χωρικοί και τρεις στρατιώτες.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις στρατιωτικοί, δολοφονήθηκαν την Τρίτη όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριό στην πολιτεία Ζαμφάρα, στη βορειοδυτική Νιγηρία, είπαν χθες Τετάρτη κάτοικοι της περιοχής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένοπλοι που κινούνταν με μοτοσικλέτες εισέβαλαν στο χωριό Καμπάσα και άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων.

«Οι κλέφτες σκότωσαν επτά ανθρώπους στο χωριό», είπε ο Σαμίνου Οσμάν, κάτοικος του Καμπάσα.

Στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στην κοντινή κοινότητα Μαγκάμι αναπτύχθηκαν στο χωριό για να τους αντιμετωπίσουν.

«Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη με τους κλέφτες», σύμφωνα με τον κ. Οσμάν. Τον απολογισμό επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ακόμη ένας κάτοικος του χωριού.

Οι τοπικές αρχές απλώς αναγνώρισαν ότι διαπράχθηκε επίθεση και ότι υπήρξαν απώλειες ανθρωπίνων ζωών, χωρίς όμως να δώσουν κάποιον απολογισμό των θυμάτων.

Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, συμμορίες κακοποιών, που οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits («ληστοσυμμορίτες», ή «κακοποιά στοιχεία»), κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν τοπικές προσωπικότητες ή ταξιδιώτες για λύτρα.

Ομάδες ενόπλων εφορμούν από καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, το οποίο εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφάρα, Κατσίνα και Καντούνα, καθώς και σε τμήματα του γειτονικού Νίγηρα.

Ο νιγηριανός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις στην περιοχή το 2016. Υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης με κάποιες από τις ένοπλες ομάδες το 2019. Αλλά οι ωμότητες συνεχίζονται.

Τους τελευταίους μήνες, οι συμμορίες– που δρουν με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, δεν έχουν ιδεολογικό χρωματισμό – πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον σχολείων, προκαλώντας έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στη Νιγηρία και στον κόσμο ολόκληρο.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τα μέλη μιας από αυτές απήγαγαν 279 έφηβες από το οικοτροφείο τους στην πολιτεία Ζαμφάρα, προτού να τις αφήσουν ελεύθερες τέσσερις ημέρες αργότερα.

Την περασμένη Πέμπτη μόλις, ένοπλοι επιτέθηκαν σε σχολικό ίδρυμα στην πολιτεία Καντούνα και απήγαγαν 39 μαθητές. Βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη επιχείρηση του στρατού για τη διάσωσή τους.