Παγκόσμια επιφυλακή, εκτός ελέγχου ο κορονοϊός – 7,5 φορές πιο πολλούς απ’ την Κίνα: Ο λόγος που η Ιταλία έχει τόσους πολλούς νεκρούς – Περαιτέρω στρατιωτική δράση στη Συρία ανακοίνωσε ο Ερντογάν: «Η εκεχειρία στην Ιντλίμπ παραβιάζεται»

Παγκόσμια επιφυλακή, εκτός ελέγχου ο κορονοϊός

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει όλος ο πλανήτης. Μικρές νίκες μετρά η Κίνα όταν οι υπόλοιπες χώρες χάνουν τον έλεγχο, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.000 και τα κρούσματα τα 35.000.

► Μετά την ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σήμερα σε ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών

► Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούλιο, επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, παράταση των εξεταστικών στα πανεπιστήμια, μείωση της διδακτικής ώρας και της εξεταστέας ύλης, είναι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας.

► Σοκάρουν οι αριθμοί στην Ιταλία: Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 10.000 και οι νεκροί τους 630

► Στο χάρτη με τις χώρες που πολίτες τους έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 μπήκε η Τουρκία.

► Οι 11 χώρες με τις περισσότερες λοιμώξεις

* Ο παγκόσμιος χάρτης της επιδημίας

Δ. Κουτσούμπας: Μέτρα που να διασφαλίζουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων

O γ.γ. του ΚΚΕ

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης. Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, πρέπει να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα, που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των εργαζομένων» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Άδεια επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες-κλειδιά στην Γουχάν

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες θα επαναλειτουργήσουν προοδευτικά στην Γουχάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα.

Υπηρεσίες και εταιρείες που παράγουν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες που θεωρείται πως απαιτούνται για την καθημερινή ζωή ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα επαναλειτουργήσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν άδειες επαναλειτουργίας προοδευτικά, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι.

Σύμφωνα με τις αρχές, θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τομείς-κλειδιά όπως αυτός των συγκοινωνιών, της παραγωγής εξοπλισμού και αναλωσίμων υγείας, ενέργειας (αέριο, ηλεκτρισμός) και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, αγορές φρούτων, λαχανικών, κράτος). Θα δοθούν επίσης άδειες επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις που επηρεάζουν εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Άλλες εταιρείες θα αρχίσουν να λαμβάνουν άδειες επανέναρξης της λειτουργίας τους από την 21η Μαρτίου.

EFSYN@EFSYNTAKTON
Tους περιφερειάρχες θα ενημερώσουν για την αντιμετώπιση του Covid-19 οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας ο ΓΓΠΠ και ο Σωτήρης Τσιόδραςhttps://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/234651_allepalliles-syskepseis-metra-anakoinonei-maximoy 

Αλλεπάλληλες συσκέψεις – Μέτρα ανακοινώνει το Μαξίμου

Συγκεκριμένα μέτρα θα ανακοινώσει το μεσημέρι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πρώτος θάνατος στο Βέλγιο

Το υπουργείο Υγείας του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό στη χώρα. Πρόκειται για έναν 90χρονο ασθενή.

Επιβράδυνση της μόλυνσης στη Νότια Κορέα

Μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρείται στη Νότια Κορέα. Υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης ελπίζουν σε επιβράδυνση της μόλυνσης. Στη χώρα καταγράφηκαν χθες 242 νέα κρούσματα και έξι θανάτους.

Άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η Βρετανία έγινε η τελευταία χώρα που μείωσε τα επιτόκια (στο 0,25%) σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η οικονομική ζημιά από την επιδημία του κορονοϊού.

Μέτρα στα δικαστήρια για τον κορωναϊό ζητάει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Με επιστολές της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών, λόγω του κορωναϊού.

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους

 1. Ηπειρωτική Κίνα: 80.778 κρούσματα 3.158 θάνατοι
 2. Ιταλία: 10.149 κρούσματα, 631 θάνατοι
 3. Ιράν: 8.042 κρούσματα, 291 θάνατοι
 4. Νότια Κορέα: 7.755 πκρούσματα, 60 θάνατοι
 5. Γερμανία: 1.296 κρούσματα, 2 θάνατοι
 6. Ιαπωνία: 1.264 κρούσματα, 19 θάνατοι (περιλαμβάνει 696 περιπτώσεις που σχετίζονται με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess)
 7. Ισπανία: 1.204 κρούσματα, 28 θάνατοι
 8. Γαλλία: 1.116 κρούσματα, 30 θάνατοι
 9. Ηνωμένες Πολιτείες: 1.000 κρούσματα, 31 θάνατοι
 10. Ηνωμένο Βασίλειο: 382 κρούσματα, 6 θάνατοι
 11. Ολλανδία: 382 κρούσματα, 4 θάνατοι
Ανώτατο όριο 60 ατόμων στους αγωνιστικούς χώρους

Ύστερα από την έκδοση των ακόλουθων νομοθετημάτων:

 1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις αθλητικές εκδηλώσεις (επίσημοι αγώνες και προπονήσεις), που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο των αθλητικών υποδομών της Επικράτειας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, από 9.3.2020 έως και 22.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 7.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
 2. Κατά τη διεξαγωγή επίσημων αθλητικών εκδηλώσεων επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός της αθλητικής εγκατάστασης (ανοικτού ή κλειστού σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου κλπ.) και εκτός του αγωνιστικού χώρου:

α) το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία και φύλαξη της αθλητικής εγκατάστασης και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα,

β) σε περίπτωση ραδιοτηλεοπτικής προβολής του αθλητικού αγώνα το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτού και

γ) όχι περισσότεροι του ενός (1) δημοσιογράφου ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη του αθλητικού αγώνα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΠΣΑΤ.

Ως προς τα πρόσωπα, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου διεξαγωγής του αθλήματος ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020)

► Οι αποστολές των ομάδων σε αθλητικούς αγώνες αποτελούνται από τα πρόσωπα που προβλέπονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας ή Αρχής, προσαυξημένες με έως 5 εκπροσώπους της κάθε ομάδας, που θα δηλώνονται επιπρόσθετα και στο φύλλο αγώνος.

Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούλιο, επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, παράταση των εξεταστικών στα πανεπιστήμια, μείωση της διδακτικής ώρας και της εξεταστέας ύλης, είναι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που το μέτρο της προληπτικής αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ένεκα Covid-19, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, χρειαστεί να παραταθεί πέραν των 14 ημερών.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως απέκλεισε το ενδεχόμενο απώλειας της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς και διαβεβαίωσε  ότι πριν την λήξη της αναστολής των 14 ημερών, θα έχει ληφθεί απόφαση για το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί, με βάση τις οδηγίες και συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και λοιμωξιολόγων

Ολόκληρη η Ιταλία κηρύχθηκε από το βράδυ της Δευτέρας «προστατευμένη ζώνη», με την ιταλική κυβέρνηση να προχωρά σε δρακόντεια μέτρα αφού πια η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ιταλία είναι 10.149 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 631.

Στο χάρτη με τις χώρες που πολίτες τους έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 μπήκε η Τουρκία. Το πρώτο κρούσμα του ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κότζα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

7,5 φορές πιο πολλούς απ’ την Κίνα: Ο λόγος που η Ιταλία έχει τόσους πολλούς νεκρούς

7,5 φορές πιο πολλούς απ' την Κίνα: Ο λόγος που η Ιταλία έχει τόσους πολλούς νεκρούς
Η γειτονική χώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού και άπαντες ψάχνουν να βρουν τις αληθινές αιτίες…

Ζει πρωτόγνωρες στιγμές η Ευρώπη λόγω κορωνοϊού και ειδικά, η Ιταλία. Όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, τα μέτρα υγείας που αρχικά είχαν επιβληθεί στις βόρειες περιοχές της χώρας, πλέον εφαρμόζονται συνολικά στον 60 εκατομμυρίων πληθυσμό της μεσογειακής χώρας, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία του ιού παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, έχει αφήσει πίσω της για τα καλά την Κίνα!

Όπως είναι λογικό, η συγκυρία στη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει τέτοιο πανικό που μόνο με πλοκή δυστοπικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας μπορεί να προσομοιάζει. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ο αριθμός των ασθενών της Ιταλίας είναι ακριβώς ίδιος με εκείνο της Νότιας Κορέας (7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και στις δυο χώρες) ωστόσο ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία είναι 7,5 φορές μεγαλύτερος (366 έναντι 50)!

Οι αριθμοί που αυτόματα προκαλούν πανικό ωστόσο δεν σταματούν εκεί όσον αφορά την Ιταλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικρατούν αναφορικά με τον κορωνοϊό, το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται γενικά στο 3,4% παγκοσμίως. Με εξαίρεση την Ιταλία! Την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό στην Ιταλία έφτασε το 3,8% και με την είσοδο της τρέχουσας εβδομάδας έχει αγγίζει το 5%! Με άλλα λόγια, οι νεκροί αυξάνονται με ασύλληπτα εκθετικούς ρυθμούς.

Γιατί ωστόσο τα νούμερα ανάμεσα στην Ιταλία και όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι τόσο δυσανάλογα; Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με εξαιρετικά γηρασμένο πληθυσμό, πολύ περισσότερο απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως τόνιζαν με έμφαση οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας πρόσφατα: «Στην περίπτωση του κορονοϊού πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Ιταλία έχει έναν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών, πολύ μεγαλύτερο απ′ ό,τι η Κίνα».

7,5 φορές πιο πολλούς απ' την Κίνα: Ο λόγος που η Ιταλία έχει τόσους πολλούς νεκρούς

Ταυτόχρονα, ακούγονται και άλλες εξηγήσεις αναφορικά με την πρωτόγνωρη κατάσταση στην Ιταλία. Με βάση τα δεδομένα που επικρατούν για παράδειγμα, το 2,8% που επικρατεί μόνο Λομβαρδία ανεβάζει τα ποσοστά τόσο πολύ που συνολικά φτάνει ακόμα και 6,4%. Με άλλα λόγια, αυτή η υπερφόρτωση των νοσοκομείων σχετίζεται με την άνοδο των αριθμών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι δυο εξηγήσεις να λειτουργούν και συνδυαστικά, γεγονός που τελικά, εξηγεί στο έπακρο τους λόγους που η Ιταλία βρίσκεται στη θέση αυτή.

Με άλλα λόγια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως οι ψυχροί αριθμοί δεν μπορούν να εξηγήσουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του φαινομένου, αφού στην όλη ανάλυση εμπλέκονται και άλλου τύπου παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζονται προτού φτάσει κανείς σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Σε τελική ανάλυση άλλωστε, εκτός από τη δυνατότητα του εκάστοτε εθνικού συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ιού, υπάρχει και μια σειρά άλλων ζητημάτων που συμβάλλουν στην εξάπλωση (ή τη μη εξάπλωση) του ιού: η δημογραφική σύνθεση, οι κλιματολογικές συνθήκες, η επάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία, η πειθαρχία στην τήρηση των πρωτοκόλλων, όλα παίζουν τον ρόλο της.

Και αν για την ώρα η Ιταλία είναι η εστία πανικού αναφορικά με τον κορωνοϊό, η Γερμανία αποτελεί το τέλειο παράδειγμα διαχείρισης: συγκεκριμένα, για την ώρα μετρά 1.112 κρούσματα αλλά δεν έχει ούτε έναν νεκρό! Για την ακρίβεια, μαλλόν στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία δείχνει τον δρόμο…

 

Περαιτέρω στρατιωτική δράση στη Συρία ανακοίνωσε ο Ερντογάν: «Η εκεχειρία στην Ιντλίμπ παραβιάζεται»

Aντιπροσωπεία Ρώσων στρατιωτικών έφτασε σήμερα στην Άγκυρα για να έχει συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις σχετικά με την εκεχειρία στην οποία συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Θα απαντήσουμε και στην ελάχιστη επίθεση εναντίον των θέσεων παρατήρησής μας με ακόμη πιο ισχυρά αντίποινα”, τόνισε ο Ερντογάν.

Σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Ερντογάν επεσήμανε ότι σημειώνονται μικρές παραβιάσεις της εκεχειρίας και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ασφάλεια των 12 θέσεων παρατήρησης που έχει δημιουργήσει στην Ιντλίμπ.

“Ακόμη κι αν πρόκειται για μικρά περισταστικά εδώ κι εκεί, η εκεχειρία έχει αρχίσει να παραβιάζεται. Ενημερώνουμε για τα περιστατικά αυτά τη Ρωσία (…) και αναμένουμε να ληφθούν μέτρα”, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν προβλέπει μεταξύ άλλων και κοινές περιπολίες Ρωσίας- Τουρκίας από την Κυριακή κατά μήκος του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου Μ4, ο οποίος διατρέχει την επαρχία Ιντλίμπ από τα ανατολικά ως τα δυτικά.

Προκειμένου να προετοιμαστούν αυτές οι περιπολίες αντιπροσωπεία Ρώσων στρατιωτικών έφτασε σήμερα στην Άγκυρα για να έχει συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται με θετικό και εποικοδομητικό τρόμο. Κοινές περιπολίες είναι προγραμματισμένες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 από τις 15 Μαρτίου, εργαζόμαστε για αυτό”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.