Πέθανε ο απεργός πείνας Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ των Grup Yorum – Κορωνοϊός: 473 Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους στο εξωτερικό

Ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ.

Μία μέρα μετά τη λήξη της απεργίας πείνας ο Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ άφησε την τελευταία του πνοή.

Έπειτα από 323 μέρες απεργίας πείνας, ο Γκιοκτσέκ είχε αποφασίσει να σταματήσει τη διαμαρτυρία του, καθώς το αίτημα του συγκροτήματος να επιτραπούν οι συναυλίες του αναμενόταν να γίνει αποδεκτό από τις τουρκικές αρχές. Δυστυχώς ο οργανισμός του 40χρονου μουσικού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έπειτα από τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς φαγητό με αποτέλεσμα να καταλήξει σήμερα στο νοσοκομείο.

«Μεταφέρθηκε στην εντατική, όπου και κατέληξε, καθώς, πλέον, το σώμα του δε μπορούσε να δεχθεί τους ορούς. Το αίμα ήταν ήδη ελάχιστο στο σώμα του συντρόφου μας», ενημερώνει σε ανακοίνωση του το Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο. Η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ήδη μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους δύο μέλη του συγκροτήματος. Πρώτη απεβίωσε η Χελίν Μπολέκ, έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας και δεύτερος ο Μουσταφά Κοτσάκ, έπειτα από 297 μέρες απεργία πείνας.

Σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται οι:

Εμπρού Τιμτίκ, δικηγόρος του λαού, 126 μέρες

Αιτάτς Ουνσάλ, δικηγόρος του λαού, 95 μέρες

Ντιντέμ Ακμάν, αγωνίστρια του Λαϊκού Μετώπου Τουρκία, 79 μέρες

Οζγκύρ Καρακαγιά, αγωνιστής του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, 79 μέρες

Grup Yorum-Istanbul Inonu Stadyum Konseri 25.Yil.avi

 

Κορωνοϊός: 473 Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους στο εξωτερικό

Σε 473 ανέρχονται οι Τούρκοι πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό κι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων για το έργο του υπουργείου του σε σχέση με την κρίση αυτή.

Ο κ. Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι τα 350 από αυτά τα θύματα της πανδημίας επαναπατρίστηκαν για τις κηδείες τους.

Ακόμη, ενημέρωσε ότι συνολικά μέχρι τώρα έχει γίνει επαναπατρισμός 65.000 και πλέον Τούρκων πολιτών από 103 χώρες.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διαβεβαίωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του προσπαθούν να ανταποκριθούν σε πληθώρα αιτημάτων Τούρκων πολιτών ανά τον κόσμο «από την Ευρώπη έως την Αφρική, από την Ασία έως την Λατινική Αμερική», ενώ διαβεβαίωσε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ θα συνεχίσει τις προσπάθειες να οργανώσει τον επαναπατρισμό Τούρκων υπηκόων από το εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων

Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος, που πραγματοποίησε μετά από κυβερνητική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αρχή θα γίνει με την παροχή άδειας διάρκειας τεσσάρων ωρών στους πολίτες άνω των 65 και κάτω των 20 για να βγουν από το σπίτι μια φορά την εβδομάδα σε ξεχωριστές ημέρες.

Επίσης θα αρθούν οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις σε επτά πόλεις εξαιρουμένων όμως της ΚωνσταντινούποληςΣμύρνης και Άγκυρας όπου έχουν παρουσιαστεί τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι από κορωνοϊό.

«Ο αριθμός των ασθενών μας μειώνεται. Αντίθετα, ο αριθμός των ασθενών που αναρρώνουν αυξάνεται σημαντικά. Έχουμε συνειδητά κάνει όλα τα βήματα από την πρώτη ημέρα της επιδημίας στη χώρα μας. Λάβαμε κάθε είδους μέτρα με βάση τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής. Φτάσαμε σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Κρατήσαμε το ποσοστό θνητότητας πολύ χαμηλό και αποτρέψαμε την εξάπλωση της νόσου», είπε.