«Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»… — Η κυβέρνηση αφήνει έκθετους στον ιό τους εργαζόμενους των φροντιστηρίων — ΑΑΔΕ: Με sms η είσοδος στο TAXISnet. Από πότε θα ισχύσει

Το κείμενο που ακολουθεί, υπογράφει το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public και είναι ενδεικτικό του εργασιακού καθεστώτος που επικρατεί σε άλλες δύο γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, με το προσωπικό να καταγγέλλει απάνθρωπες και αυταρχικές συμπεριφορές, εγκληματική για τη δημόσια υγεία διαχείριση και εκφοβιστικές – απειλητικές τακτικές.

«Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»…

Αυτές οι λέξεις στάλθηκαν με sms από προϊστάμενο σε συνάδελφο του καταστήματος Αγίου Δημητρίου που παρουσίαζε συμπτώματα και τελικά βρέθηκε θετική σε covid. Αργότερα βρέθηκε θετικό και το μισό σχεδόν προσωπικό του καταστήματος. Αυτές οι λέξεις που καταπατούν κάθε έννοια εργατικού και ανθρώπινου δικαιώματος, συνοψίζουν με γλαφυρό τρόπο τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα Public & Media Markt.

Δεν ήταν απλά μία υπερβολική ή μια κακιά στιγμή ενός προϊσταμένου που κυκλοφόρησε στα social media. Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο εν μέσω πανδημίας, όταν η απουσία των εργαζομένων για λόγους υγείας και οι αναρρωτικές άδειες ενοχοποιούνται συστηματικά από ανωτέρους και στελέχη της εταιρείας ακόμη και με αυταρχικές και εκφοβιστικές τακτικές. Ήταν μαθηματικά βέβαιο όταν, κατά κύριο λόγο, άνθρωποι με τέτοιες συμπεριφορές ανελίσσονται στην ιεραρχία της εταιρείας και η διοίκηση της εταιρείας κάνει τα στραβά μάτια στις αυθαιρεσίες τους. Ήταν μαθηματικά βέβαιο όταν η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια συνολικά στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία και σε όλη την περίοδο της πανδημίας γράφει και ξαναγράφει το εργατικό δίκαιο στα μέτρα των εργοδοτών.

Τα πρόσφατα γεγονότα όμως στο κατάστημα του Αγ. Δημητρίου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα είναι δεκάδες και προφανώς για αυτό φταίει η εξουθένωσή μας, με τα 10ωρα και 11ωρα που δουλεύουμε για να καλύψουμε ελλείψεις προσωπικού που είναι γνωστές εδώ και μήνες ή πολύ χειρότερα που δημιουργήθηκαν λόγω νόσησης από Covid. (Η γραφική ενίσχυση με εποχιακούς/πιόνια και πρώην εργαζομένους/ες που έχουν παραιτηθεί και έρχονται για τρεις μέρες για Black Friday και μετά ξανάρχονται τα Χριστούγεννα για 2-3 εβδομάδες, είναι στάχτη στα μάτια μας). Φταίει η μεταφορά εργαζομένων από το ένα κατάστημα στο άλλο, ειδικά όταν δεν έχουν ενημερωθεί καν, ότι αναπληρώνουν νοσήσαντες. Φταίει το πάστωμα υπεράριθμων εργαζομένων μέσα στις ήδη ξέχειλες από εμπορεύματα αποθήκες web, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση παραγγελιών. Φταίει η μετατροπή κοινόχρηστων χώρων σε άτυπες αποθήκες υπεραποθέματος εμπορευμάτων. Φταίει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προφανέστατα είναι ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών. Βοηθά η αυταρχική, χειριστική, απάνθρωπη και εγκληματική για τη δημόσια υγεία συμπεριφορά προϊσταμένων και στελεχών όπως ο παραπάνω. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές!

Για να κοπεί ο βήχας:

  1. Σε περίπτωση που εμφανίσουμε συμπτώματα δεν πάμε για δουλειά. Απαιτούμε με έξοδα της εταιρείας να γίνει μοριακό test. Το ίδιο και σε περίπτωση που έχουμε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δεν ανεχόμαστε σε καμία των περιπτώσεων πιέσεις από διευθυντές, som ή υπεύθυνους και τις κοινοποιούμε άμεσα στο σωματείο.
  2. Σε περίπτωση που βγούμε θετικοί, το κοινοποιούμε άμεσα στο σωματείο και στους συνάδελφους/φίλους με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή. Δεν είναι ζήτημα ατομικό, δεν είναι ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Προστατεύουμε ο ένας τον άλλο και βοηθάμε το σωματείο να πιέσει την εργοδοσία για την λήψη άμεσων μέτρων.
  3. Αν έχουμε συμπτώματα και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, δεν πάμε στη δουλειά. Δικαιούμαστε αναρρωτική άδεια, δε χρεωνόμαστε μέρες από την κανονική μας άδεια ή αναπλήρωση μέσω υπερωριών λόγω προληπτικής καραντίνας. Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο καραντίνας αν βγούμε θετικοί. Επισκεπτόμαστε μετά το πέρας της καραντίνας πνευμονολόγο που μας χορηγεί αναρρωτική άδεια.

Η υγεία και η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτες!
Η εργοδοσία αντί να σπαταλά χρόνο διαψεύδοντας στα social media τα αίσχη των στελεχών της να πάρει άμεσα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων της.

Απαιτούμε:

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ
  • Να αλλάξει το απαράδεκτο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ – Πραγματικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους
  • Αυξήσεις μισθών – Υπογραφή ΣΣΕ».

Η κυβέρνηση αφήνει έκθετους στον ιό τους εργαζόμενους των φροντιστηρίων

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτικοί εκπαίδευση για την ολιγωρία της κυβέρνησης άλλη μία φορά στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας για όλους τους τομείς της κοινωνίας και της εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΣΕΦΚ), «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών, καθώς δεν υπάρχει ορισμένο κάποιο ποσοστό κλεισίματος τμημάτων ή υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση μαζικής νόσησης», τη στιγμή που η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα περιορισμού σε άλλους κλάδους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τον τεράστιο κίνδυνο της διασποράς της Όμικρον σε αυτούς τους χώρους, οι οποίοι ανοίγουν κανονικά από αύριο.

Η ανακοίνωση του ΣΕΦΚ- ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκτίναξη των κρουσμάτων, τις τελευταίες μέρες, και η ακόμα μεγαλύτερη αναμενόμενη αύξηση έχει φέρει την κοινωνία σε πανικό . Είναι σαφές πια ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να δημιουργήσουν φραγμό στη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων. Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από την Πέμπτη αφορούν, σε ένα μεγάλο μέρος ιδιωτικούς χώρους και επιχειρήσεις, ωστόσο για το επικείμενο άνοιγμα των φροντιστηρίων και των υπόλοιπων χώρων ιδιωτικής εκπαίδευσης στις 3 Γενάρη όυτε λέξη!

Οι χώροι των φροντιστηρίων, κατεξοχήν υγειονομικές «βόμβες», ήδη από το προηγούμενο διάστημα με απόκρυψη κρουσμάτων, συνωστισμό μέσα και έξω από τις αίθουσες, μετατρέπονται τώρα σε «βόμβες» μεγατόνων: με άνοιγμα 3 μόλις ημέρες μετά το ρεβεγιόν, ενώ τα σχολεία θεωρητικά ανοίγουν μία βδομάδα μετά, είναι σαφές ότι τα φροντιστήρια θα αποτελέσουν για τους μαθητές χώρο που θα κολλήσουν, πριν καλά-καλά εμφανιστούν τα συμπτώματα στους νοσήσαντες!

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών, καθώς δεν υπάρχει ορισμένο κάποιο ποσοστό κλεισίματος τμημάτων ή υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση μαζικής νόσησης.

Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι αφημένοι στο έλεος της πανδημίας, μαζί με τους μαθητές!

  • Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να παραταθεί το άνοιγμα των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, μέχρι να ανοίξουν με ασφάλεια και οι δημόσιες δομές -μέχρι τότε οι εργαζόμενοι να πληρωθούν κανονικά να μην χαθεί ούτε μία μέρα από την άδειά τους.
  • Να γίνουν με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας μοριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους πριν το άνοιγμα των δομών.
  • Να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους πριν το άνοιγμα και τακτικές απολυμάνσεις. Ταυτόχρονα, να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός σε μαθητές και εργαζόμενους (μάσκες υψηλής προστασίας, τακτικοί μοριακοί έλεγχοι).
  • Σε περίπτωση νόσησης να χορηγηθεί άδεια στον εργαζόμενο με πλήρεις αποδοχές μέχρι την πλήρη ανάρρωση και στη συνέχεια να διενεργηθεί δωρεάν μοριακός έλεγχος για την επιστροφή στο χώρο εργασίας.

ΟΙΕΛΕ: Το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα συνιστά «μια υγειονομική βόμβα»

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία εκφράζουν ξεκάθαρα το αίτημα της αναβολής του ανοίγματος των σχολείων μετά την εορταστική περίοδο κατά μία βδομάδα, ώστε να μην βρεθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί στην καρδιά του κύματος της νέας παραλλαγής «Ο».

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), αναφέρει ότι το άνοιγμα των σχολείων χωρίς σχέδιο αποτελεί υγειονομικό κίνδυνο.

«Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει:

«Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

ΑΑΔΕ: Με sms η είσοδος στο TAXISnet – Από πότε θα ισχύσει  ΑΑΔΕ: Με sms η είσοδος στο TAXISnet - Από πότε θα ισχύσει

Νέος τρόπος για την είσοδο στο TAXISnet πρόκειται να εφαρμοστεί κατά τους πρώτους μήνες του 2022 με σκοπό την ασφαλέστερη περιήγηση στα προσωπικά οικονομικά δεδομένα του κάθε φορολογούμενου.

Πρόκειται για την εφαρμογή και στο Taxisnetτου μοντέλου που εφαρμόζουν οι τράπεζες για την πρόσβαση των πελατών τους στο e-banking.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, εκτός από τα γνωστά βήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, δηλαδή να πληκτρολογούμε το όνομα χρήστη (user name) και τον κωδικό πρόσβασης (password), σύντομα θα απαιτείται και η πληκτρολόγηση ενός έξτρα κωδικού που θα μας έρχεται με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό μας τηλέφωνο, τον αριθμό του οποίου βέβαια θα πρέπει να έχουμε καταχωρήσει στην ΑΑΔΕ.

Η αλλαγή αυτή στο TAXISnet, σ αναμένεται να γίνει μέσα στους πρώτους μήνες του 2022. Αποτελεί τμήμα της απόφασης για την εγγραφή νέων χρηστών και την επανεγγραφή χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet.

Έτσι, για να υποβάλλουμε τη φορολογική μας δήλωση, να εκτυπώσουμε τα εκκαθαριστικά, ή να χρησιμοποιήσουμε άλλες φορολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και το κινητό τηλέφωνο.

Πάντως αυτό το επίπεδο διασφάλισης εφαρμόζεται μερικώς ήδη, καθώς για την εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των νέων χρηστών του TAXISnet απαιτείται η υποβολή σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι απαραίτητη η απόδοση κλειδαρίθμου, ο οποίος δύναται να χορηγείται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη Δ.Ο.Υ είτε, σε περίπτωση φυσικών προσώπων, και εξ αποστάσεως, μέσω κινητού τηλεφώνου και e-mail.

Σε περίπτωση επιλογής από τον φορολογούμενο της εξ αποστάσεως απόδοσης κλειδαρίθμου, ο φορολογούμενος οφείλει να συμπληρώσει επιπλέον στην αίτηση, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει στην αίτησή του, καθώς και τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ που διαθέτει στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμής, με τον οποίο συνεργάζεται.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως, όπου προβλέπεται και εφόσον επιλεγεί από τον φορολογούμενο, απαιτείται η επαλήθευση, μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ελέγχου, των στοιχείων της αίτησης με τα στοιχεία που διαθέτει, αντίστοιχα, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ή/και ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στην αίτηση του. Αν δεν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, ως ανωτέρω, ο φορολογούμενος δεν δύναται να παραλάβει τον κλειδάριθμο εξ αποστάσεως, αλλά μπορεί να διεκπεραιώσει την παραλαβή του κλειδαρίθμου αυτοπροσώπως στη Δ.Ο.Υ.

Ευδοκία Μύτιλη

Ευδοκία Μύτιλη