Ο Χρήστος Στυλιανίδης υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας – ΔΕΗ και καφές στον δρόμο για τη ΔΕΘ 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Στυλιανίδης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Στυλιανίδης

Τον πρώην Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων σχεδιάζει να τοποθετήσει τελικά υπουργό Πολιτικής Προστασίας ο Κ. Μητσοτάκης.

Το όνομα του Κυπρίου πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων έχει πέσει στο τραπέζι για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν το σενάριο αυτό, αναφέροντας απλώς ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλίνει τελικά στο ενδεχόμενο να μην ορίσει στρατιωτικό πρόσωπο σε αυτή τη θέση, αλλά ένα πολιτικό που προέρχεται όμως από την Κύπρο και ως εκ τούτου είναι εκτός της εν Ελλάδι κομματικής αντιπαράθεσης και ο οποίος λόγω της θέσης του στην Κομισιόν διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης πριν αναλάβει Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, διετέλεσε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.

Συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Το 1998 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1999. Παραιτήθηκε από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου το 1999 για λόγους «αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής», μετά από καταγγελίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στη θέση έως το 2014, οπότε και παραιτήθηκε προκειμένου να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του 2014.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ για την περίοδο 2014-2019. Συμμετείχε στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

Στις 31 Οκτωβρίου 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019.

 

ΔΕΗ και καφές στον δρόμο για τη ΔΕΘ 

ΔΕΗ και καφές στον δρόμο για τη ΔΕΘ 

Διαρκείς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο για το πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ με την ακρίβεια να κυριαρχεί στην επικαιρότητα 

Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αυτή την εβδομάδα διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο θετικών μέτρων, με έμφαση στην αντιμετώπιση του αναμενόμενου κύματος ανατιμήσεων, ιδίως όσον αφορά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί και ο καφές.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες με διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να μην μετακυλιστεί στον καταναλωτή το σύνολο του 50% αύξησης στην τιμή της χονδρεμπορικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να μπει φρένο στις ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, χωρίς να βάλει πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών, καθώς είναι και ιδεολογικά αντίθετη με κάτι τέτοιο.

Ειδικά όσον αφορά στον καφέ εκφράζονται πάντως φόβοι για μεγάλες ανατιμήσεις εξ ου και η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Όπως μάλιστα ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, εξετάζεται η μείωση ΦΠΑ σε μία σειρά από τομείς όπου η έμμεση φορολόγηση στην Ελλάδα είναι υψηλότερη σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες, όπως ο τουρισμός και η εστίαση γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει λοιπόν να παρουσιάσει ένα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, το οποίο εκτός από την απορρόφηση κραδασμών από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και τις πρώτες ύλες, θα έχει ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα και την έμμεση αύξηση εισοδήματος των νοικοκυριών.

Εξετάζονται λοιπόν τα δημοσιονομικά περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργησης της για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους το 2022 και όχι το 2023, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Εν τω μεταξύ το Μαξίμου θέλει σήμερα να κλείσει και το ανοιχτό ζήτημα με τον ανασχηματισμό μετά την άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα προβεί σήμερα στις σχετικές ανακοινώσεις, με τον Κύπριο πρώην Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη να φέρεται ως ο πιθανός υποψήφιος για τη θέση, αντί ενός ακόμη προσώπου από τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως ήταν το αρχικό σενάριο. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόσωπο, που διαθέτει και επιχειρησιακή και πολιτική εμπειρία και δη στην Κομισιόν, ενώ καθώς κατάγεται από την Κύπρο δεν έχει εμπλοκή στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση.

Αφού κλείσει πάντως και το θέμα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει σε μία θετική ατζέντα, αλλά ταυτόχρονα εκτός από το θέμα της ακρίβειας έχει να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο νέας έξαρσης του κορονοϊού το φθινόπωρο και το φόβο για νέο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Αλλά και τις αντιδράσεις υγειονομικών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που ενδέχεται να εκφραστούν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στις 10 με 12 Σεπτεμβρίου.

Σημειωτέον δε ότι ημερομηνία ορόσημο για την πορεία της επιδημίας είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες 12-17 ετών είναι πολύ χαμηλή και ταυτόχρονα κυριαρχεί η υψηλή σε μεταδοτικότητα μετάλλαξη Δέλτα, επομένως εκφράζονται φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων παρά τα πρωτόκολλα για ασφαλή λειτουργία. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα σχολεία, αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Βίκυ Σαμαρά